Ankara'da eylem

Güncelleme Tarihi:

Ankarada eylem
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2007 19:09

Haberin Devamı

Çayyolu Elektromanyetik Kirlilikten Korunma Derneği (ÇEKOD) ve Çayyolu Platformu'na üye bir grup semt sakini Çayyolu'ndaki bir alışveriş merkezinin arkasındaki yüksek gerilim hattı direğinin önünde eylem yaptı.

Bazı Çayyolu sakinlerinin yüksek gerilim hatlarının yer altına alınması taleplerini içeren dövizler taşıdığı eylemde, açıklama yapan ÇEKOD Başkanı Ramazan Öngere, Çayyolu semtindeki alt yapı sorunlarının başında yüksek gerilim hatlarının geldiğini söyledi.

Enerji Bakanı Hilmi Güler'in 28 Ocak 2004 tarihinde yaptığı bir açıklamada başta Ankara ve İstanbul olmak üzere büyük şehirlerdeki iletim hatlarını yer altına indireceklerini taahhüt ettiğini kaydeden Öngere, “Aradan yaklaşık dört yıl geçtiği halde Çayyolu semtinde meskun mahal üzerinden geçen ve elektromanyetik kirlilik sebeplerinden biri olan yüksek gerilim hatlarının henüz yer altına alınmadığını” ifade etti.

Haberin Devamı

Açıklamasında, yüksek gerilim hatlarının lösemiye yol açtığına dair bir haber okuyan Öngere, bu hatların 200 metre yakınlarında yaşayan çocukların hastalığa yakalanma olasılığının, 600 metre uzağında yaşayanlara oranla 70 kat daha yüksek olduğunu belirtti.

Öngöre, Enerji Bakanı Güler'e bir mektup göndereceklerini de ifade ederek, “Enerji Bakanı'nı verdiği sözü tutmaya çağırıyoruz” dedi.

Elektrik Mühendisleri Odası üyesi Elektrik Mühendisi Hayrullah Kahyaoğlu da konuyla ilgili teknik açıklamalarda bulundu.

Şehir dışından gelen enerji nakil hatlarının yerleşim yerlerinden tecrit edilerek gelmesi gerektiğini belirten Kahyaoğlu, enerji nakil hatlarının yer altında olmasının pahalıya mal olduğunu ancak yer altından geçecek enerji nakil hatlarının işletme bakımları ve insan sağlığı açısından bakıldığında çok daha uygun olduğunu söyledi.

Çayyolu Platformu Başkanı İlhan Tezel ise sivil toplum kuruluşlarının önemine dikkat çekerek, kendilerinin yüksek gerilim hatları problemine önem verdiklerini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!