Amerikalı Dickey mağaradan 11’inci günde çıkarıldı... Yeryüzünde ilk cümlesi bu oldu

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2023 12:36

Araştırma yapmak için girdiği Morca Mağarası’nda mide kanaması geçirince 1040 metrede doktorların tedavi ettiği ABD’li Mark Dickey 11’inci günde yeryüzüne çıkarıldı. Dickey'in nişanlısı Jessica Von Ord kurtarma operasyonu ile ilgili CNN TÜRK'teki konuşmasında, 'Dışarı çıktıktan sonra ilk kelimesi 'Jessica nerede?' oldu. Türk yetkililere çok teşekkür ediyorum. Benim ve Mark'ın hayatını kurtardılar. Mark bu araştırmalara devam edecek. Mağaralar çok güzel yerler.' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Anadolu Speoloji Grubu Derneği'nin (ASPEG) organizasyonunda Anamur ilçesi Sugözü Mahallesi'ndeki Morca Mağarası'nda yeni bir geçit bulmak ve haritasını çıkarmak için keşif gezisine katılan 4 ABD, 4 Türk, 4 Romanya ve 1 Macaristan vatandaşından oluşan, aralarında nişanlısı Jessica Van Ord'un da olduğu ekibe liderlik yapan profesyonel mağaracı ABD'li Mark Dickey, 2 Eylül'de 1200 metre derinlikte mide rahatsızlığı geçirdi. Dickey'in ekip arkadaşlarından biri, yetkililerden yardım istemek için mağaranın içerisinde, hastalandığı yerin 500 metre ilerisindeki 7-10 saat arasındaki mesafedeki sabit telefon hattına ulaşmak için harekete geçti. Nişanlısı Jessica ile diğer ekip arkadaşları, yardım gelene kadar kendisini iyi hissedebilmesi için Dickey'e müdahalelerde bulundu. 3 Eylül'de telefona ulaşan ekip arkadaşı, yetkililerden yardım talebinde bulundu. Yardım çağrısı üzerine bölgeye AFAD, AKUT ve UMKE ekipleri sevk edildi.

Haberin Devamı

Amerikalı Dickey mağaradan 11’inci günde çıkarıldı... Yeryüzünde ilk cümlesi bu oldu

MAĞARADA MÜDAHALE

Bölgeye Bulgaristan, İtalya, Hırvatistan, Polonya ve Macaristan'dan da kurtarma ekipleri gönderildi. ABD Ulusal Mağara Kurtarma Komisyonu'nun deneyimli eğitmeni olan Mark Dickey'e 4 Eylül'de doktorların da aralarında olduğu ilk ekip ulaştı. 1040 metre derinlikte tedavisine başlanan Dickey'e, 4 ünite kan verildi.

Uygulanan tedaviye olumlu yanıt veren Dickey, ayağa kalktı. AFAD, AKUT ve UMKE ile yurt dışından gelen 192 kişilik profesyonel kurtarma ekipleri, Toros Dağı'nın 2 bin 100 metre yüksekliğindeki mağara girişinde kamp kurdu. Mark Dickey'in mağaradan çıkartılabilmesi için kurtarma hazırlıkları yapıldı. Girintili çıkıntılı ve yan yollarla ulaşılan mağaraya uzman ekipler, sağlam kayalara iplerle bağlantı noktaları döşedi.

Amerikalı Dickey mağaradan 11’inci günde çıkarıldı... Yeryüzünde ilk cümlesi bu oldu

ADIM ADIM ÇIKARTILDI

Hazırlıklarını tamamlayan kurtarma ekibinde yer alan Bulgar ekibi, Dickey ile ilk teması sağladı. Kan verilip serum bağlanan Dickey, doktorların da onayı ile 9 Eylül'de çıkışa geçti. 7 ayrı bölüme ayrılan mağarada sedye ile adım adım taşınan Mark Dickey, bugün saat 00.30 sıralarında mağaradan çıkarıldı. Bölgede bekleyen sağlık ekibi tarafından muayene edilen Dickey, helikopter ile Mersin Şehir Hastanesi'ne götürüldü. Yoğun bakıma alınan Mark Dickey, sağlık durumuna göre normal odaya alınacak.

Haberin Devamı

Amerikalı Dickey mağaradan 11’inci günde çıkarıldı... Yeryüzünde ilk cümlesi bu oldu

'YER ÜSTÜNDE OLMAK İNANILMAZ'

Sedyeyle mağaradan çıkartılan Mark Dickey'in ilk sözleri, "Yeniden yer üstünde olmak inanılmaz" oldu. Çok kısa konuşma yapması gerektiğinin söylendiğini hatırlatan Mark Dickey, "Kapsamlı bir konuşma için hazırlıklı değilim. Yeniden yer üstünde olmak inanılmaz.

Amerikalı Dickey mağaradan 11’inci günde çıkarıldı... Yeryüzünde ilk cümlesi bu oldu

Beklenmedik bir tıbbi sorun nedeniyle hiç beklemediğim kadar uzun bir süre yer altında kaldım. AFAD'a hemen teşekkür etmek istiyorum. Türk hükümetinin desteği hayatımı kurtardı. Kelimenin tam anlamıyla hiçbir soru sorulmadı. Ayrıca Macar mağara kurtarma servisine de hemen teşekkür etmek istiyorum. İlk ulaştığım kişiler onlardı. Türk hükümetinin desteğiyle hemen müdahale ettiler. Yaklaşık 8 saat içinde oradaydılar ve hayatımı ikinci kez kurtardılar. Çok çılgın bir macera oldu ama sağ salim yüzeye çıktım. Hala hayattayım. Avrupa Mağara Kurtarma Birliği ve çok sayıda kuruluş tüm şartları mümkün kıldı. Uzun süre kan kusmaya devam ettim. Bilincimi korumak zorlaşmaya başladı. 'Yaşayamayacağım' dediğim noktaya gelmiştim" diye konuştu.

Haberin Devamı

'DIŞARI ÇIKTIKTAN SONRA İLK KELİMESİ JESSİCA NEREDE OLDU'

Dickey'in nişanlısı Jessica Von Ord kurtarma operasyonu ile ilgili olarak CNN TÜRK'te şunları aktardı:

Mark şu an çok iyi, çok iyi baktılar bize. Ben de iyiyim yaralanmadım. Mark çok şanslı Türkiye'nin desteğini ve şu anki sağlık tedavisini aldığı için. Daha önceden kurtarma çalışmaları olmuş bir kişi olarak birçok kişiyi tanıyordum. Onlara güveniyordum. Bir sürü insan geldi o yüzden şanslı hissettim Mark'a bu yardımlar olduğu için. Türk hükümeti birçok zorluk olmasına rağmen bu operasyonu gerçekleştirdi.

Normalde onu görmek için mağaraya inmemiz gerekiyor, araştırmaları görmek için mağaralara inmemiz gerekiyor. Mağaraya indikten 1 hafta sonra Mark'ın hastalığı başladı.

Haberin Devamı

Amerikalı Dickey mağaradan 11’inci günde çıkarıldı... Yeryüzünde ilk cümlesi bu oldu

Aşağıya götürdüğünüz her şeyi yiyebilirsiniz. Yanımızda götürdüğümüz mercimek, patates yedik. Kahve içtik. Kampa gittiğinizde yiyip içtiğiniz şeyler.

Dışarı çıktıktan sonra ilk kelimesi Jessica nerede oldu. Etrafında Türkleri gördüğü için çok mutlu oldu. Türk yetkililere çok teşekkür ediyorum. Benim ve Mark'ın hayatını kurtardılar. İlk başta hızlı bir şekilde benim yanımda götürdüğüm serumları sağladılar. Bir sürü kişi bize yardım ettiler özellikle Türk hükümeti.

Mark bu araştırmalara devam edecek. Mağaralar çok güzel yerler. Harika kaynaklar. Tekrar araştırmalara devam etmek istiyoruz.

Geçen sene de Türkiye'de bir araştırma yapmıştık. Türkiye'yi çok seviyorum. İstanbul en sevdiğimiz şehir.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!