Amatör ruhlu ciddi sinema dergileri

Güncelleme Tarihi:

Amatör ruhlu ciddi sinema dergileri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dergi yayıncılığı dünyamızda sinema dergiciliği uzun soluklu dergiler çıkartamıyor. Oysa ülkemizde hemen her dönem sinema dergisi yayımlanmış. Yerel sinemanın başarısı, sinema dergilerine yayın ömrü ve kalite biçiyor aslında. Belki de bu nedenle halen yayımlanmaya devam eden sinema dergileri arasında en eskisi çeviri ağırlıklı popüler sinema dergisi olan ‘‘Sinema''. 1 Numara Hearst Yayıncılık'ın çıkardığı ‘‘Sinema'' dergisi bu ay 67. sayısını çıkarttı. ‘‘Sinema'' dergisinin beş yıllık macerası boyunca içeriğindeki yerli sinema-yabancı sinema dengesi, aslında bir bakıma yerli sinemamızın resmini de çiziyor. Sinema dergileri arasında iz bırakan ama yayın hayatları kısa dergiler de var: Antrakt, Kinema, Beyaz Perde gibi. Bu dergiler sinemanın popüler yüzünü yansıttıkları oranda kuramsal tartışmaları, film analizlerini, sinema tekniklerini de konu olarak almış, amatör ruhlu, işini ciddiyetle yapan dergilerdi. Ama hem yayıncılık hem de sinema piyasasının kaygan zemini bu dergilerin kapanmasına yol açtı.

Benzer çizgiyi sürdüren ve bugün hálá yayımlanan dergiler de var. İşte amatör ruhlu bu sinema dergilerinden bazıları:

25. KARE

Amatör ruhlu sinema dergileri arasında en uzun soluklusu olan ‘‘25 Kare'' üç aylık periyodlarla 31. sayısına ulaştı. Ali Kemal Karadeniz'in yönetiminde Seçil Büker, Kaya Özkaracalar, Ali Hakan, Uğur Vardan, Fatma Küçükkurt, Necati Sönmez, Gülengül Altıntaş, Gülseren Şender Atabek, Uğur Birdal, Aslı Orhan gibi sinema dünyasının tanınan kalemlerinin yazılarıyla destek verdiği dergi, bu sayısının kapağını Sam Mendes'in ‘‘Amerikan Güzeli''ne ayırmış. Bu film dört ayrı yazarın yazısıyla inceleniyor. 31. sayının en ilgi çekici çalışması bence Seçil Büker, Fatma Küçükkurt, Gülseren Şendur Atabek ve Şahinde Canbaz'ın beraber hazırladıkları ‘‘Neriman Köksal Dosyası''. 25. Kare'nin bu sayısını alanlar ayrıca Film-noir, Andy Warhol, ‘‘Güle Güle'', Mustafa Altıoklar, Korku Sineması, Truffaut, ‘‘Gözü Tamamen Kapalı'', Hitchcock, ‘‘3. Sayfa'' ve ‘‘12 Öfkeli Adam'' üzerine yazıları okuyabilecekler.

GECEYARISI SİNEMASI

Televizyonda ancak geceyarısından sonra yayımlanabilecek, sinemanın ana akımının dışındaki film türlerine eğilen bir dergi. Benzerine pek rastlanmayan türde bir çalışma aslında. Geceyarısı Sineması'nı elinize aldığınızda içinde ne tür yazılar bulacağınızı biliyorsunuz. Çoğu sinema izleyicisinin bilmediği, çoğumuzun önemsemediği, burun kıvırdığı filmleri başka bir açıdan görmenin ve işin erbabından okumanın keyfine bu dergiyle varıyorsunuz. Derginin sekinci sayısı olan Yaz 2000 sayısı şu an kitapçı raflarında. Dergi Kaya Özkaracalar'ın ‘‘Fikret Hakan'ın İtalyan Erotik-Korku Filmi'' başlıklı yazısıyla başlıyor. Dergide ayrıca Özgür Kurtuluş'un Peter Jackson, Kerem Beyit'in George Romero, Sadi Konuralp'in William Castle, Karaca Savaş'ın ‘‘giallo çizgiromanı'', Cenk Kıral'ın Londra'da Sergio Leone Saygı Günleri, Ahmet Gürata'nın Vedat Örfi Bengü, Orhan Üner'in Yeşilçam dansözleri, Savaş Aslan'ın kitch, cam, trash ve tapon üzerine yazıları var.

SİNEMASAL

İzmir kökenli dergi 5. sayısını çıkardı ve ikinci yılını doldurdu. Hacimli bir dergi ve ilk iki örneğe göre daha akademik. Derginin yazıişleri müdürü Zuhal Çetin, yayın kurulu ise Ertan Yılmaz, Burak Bakır, Deniz Dalkılıç, Gülnaz Saraçoğlu, Dilek Tunalı, Yörükhan Ünal'dan oluşuyor. Sinemasal'ın bu sayısında ‘‘Alien 3'', ‘‘Yetenekli Bay Ripley'', ‘‘Gözü Tamamen Kapalı'', ‘‘Matrix'' üzerine film analizleri, Kieslowski ve Tarkovski hakkında araştırma yazıları bulunuyor. Dergide çeviri yazılar da yer alıyor.

YENİ SİNEMA

Üç aylık olan dergi bu yaz 7. sayısını yayımladı. Cüneyt Göktürk'ün yazı işleri sorumluluğunu yaptığı derginin yayın kurulu Zahit Atam, Elif Genco, Bülent Görücü, Yusuf Güven, Çağrı Kınıkoğlu ve Giovanni Scognamillo'dan oluşuyor. Derginin içeriği oldukça iyi kategorize edilmiş. Gündem bölümü Yılmaz Güney'e ayrılmış. Film Eleştirisi bölümünde ‘‘Üçüncü Sayfa'', ‘‘Sonsuzluk ve Bir Gün'', ‘‘Ege'nin İki Yakasına Dair'', ‘‘Çilek ve Çikolata'' ve ‘‘Mayıs Sıkıntısı'' yer alıyor. Dosya bölümü sinema eğitimi başlığına ayrılmış. Söyleşi bölümünde Hilmi Etikan ve Hüseyin Karabey'le konuşulmuş. Yazılar bölümünde ise Nijat Özön, Mutlu Parkan - Yüksel Aksu ve David Brodwell'in yazıları var. Anısına bölümü ise Onat Kutlar'a ayrılmış.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!