Almanya'da gazetecilerden uyum için ilginç istek

Güncelleme Tarihi:

Almanyada gazetecilerden uyum için ilginç istek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2010 20:04

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti Sosyal İşler, Kadın, Aile, Sağlık ve Uyum Bakanı Aygül Özkan, gazetecilerden uyum konusunda kendisinin hazırladığı “Aşağı Saksonya için medya sözleşmesini” (Mediencharta für Niedersachsen) imzalamalarını istedi.

Genel yayın yönetmenlerine bir yazı gönderen Özkan, gazetecilerin söz konusu belgeyi imzalayarak “uyum konusunda haberler yayımlamaları ve bilgi vermeleri” ve yayınlarında “kültürel duyarlılık” göstermeleri yönünde taahhütte bulunmalarını talep etti.
Sözleşmenin Ağustos ayının ortasında kamuoyu önünde gazeteciler tarafından imzalanmasını planlayan Özkan'ın bu talebine medya mensupları ve Aşağı Saksonya Gazeteciler Birliği tepki gösterdi.
Hannoversche Allgemeine Zeitung Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Matthias Koch, uyum konusunda geçen yıl yayımladıkları bir haber için Türk-Alman dernekleri tarafından birincilik ödülü aldıklarını, bu haberleri eyalet hükümetinin direktifine ya da çağrıda bulunmasına ihtiyaç duymadan yaptıklarını belirtti.
Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD'nin bünyesinde bulunan Norddeutsche Rundfunk (NDR) adlı yayın kuruluşunun sözcüsü Martin Gratzke de uyum konusunda sorumlu yayın yapmanın kamusal görevleri dahilinde olduğunu kaydederek, “Bu öneri ne kadar iyi niyetli olsa da medya temsilcilerine bakanlık tarafından formüle edilmiş bir taahhütnamenin imzalattırılmasını sorunlu olarak görüyoruz” dedi.
Aşağı Saksonya Alman Gazeteciler Birliği (DJV) yetkilisi Elisabeth Harries de böyle bir belgenin gereksiz olduğunu, talep edilen konuların gazetecilerin çalışmalarında zaten var olduğunu belirtti.
Özkan, daha sonra yaptığı açıklamada ise bu belge ile medya özgürlüğüne hiçbir şekilde müdahale etmeyi düşünmediğini, gazetecilere gönderilen yazıda bunun bir tasarı olduğunun açıklığa kavuşmadığı için gösterilen tepkiyi anlayışla karşıladığını ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!