Alman iş dünyası Merkel’in kulağını çekti

Güncelleme Tarihi:

Alman iş dünyası Merkel’in kulağını çekti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2010 16:45

Son zamanlarda kamuoyunda büyük bir güven kaybı yaşayan Alman hükümeti, göreve gelmesinden bu yana en büyük destekçisi olan iş dünyasını karşısına almaya başladı.

Haberin Devamı

Aralarında ülkenin en büyük bankası Deutsche Bank’ın da yer aldığı iş dünyasının önemli şirketlerinin liderleri, Almanya hükümetine açık bir mektup göndererek, öne sürülen yeni enerji vergilerinin ülke ekonomisi için büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

 

Bu hafta sonu Almanya’nın önde gelen dergi ve gazetelerinde yayımlanacak olan mektupta, liderler, “Birçok şey risk altında. Geleceğimizi güvence altında görmüyoruz ve iş dünyasını ileride daha kötü şartların beklediğini düşünüyoruz. Bütün bunlar bizi gerçekten endişelendiriyor” ifadelerine yer verdi.

 

Ek olarak liderler, “Şu anda bütçeyi dengelemek adına alınan kararlar, Alman iş dünyasının gelecekte yapacağı yatırımları engellemektedir” dedi.     

Haberin Devamı

       

UZUN ZAMANDIR KIZGINLAR

Bu açık mektup, Alman şirketlerin Başbakan Angela Merkel’in hükümetiyle son dönemde girdiği çatışmanın en sert göstergelerinden biri oldu.

 

Geçtiğimiz aylarda, Alman iş dünyası Merkel’in bütçe açığını dengelemek için vergi indirimlerini rafa kaldıracağını açıklamasından sonra oldukça sinirlendi. Alman iş adamları söz verilen reformların gerçekleştirilmemesini de kabul edilemez bir hata olarak kabul etti.

 

Alman iş dünyasının öfkesini tetikleyen en büyük nedenlerden biri, hükümetin son dönemde öne sürdüğü enerji politikaları oldu. Hükümet, nükleer yakıt vergisini toplamda 2.3 milyar euro (2.95 milyar dolar) artıracağını açıkladı.

 

Bu açıklamanın ardından, ülkenin en büyük enerji şirketleri RWE ve E. On, bu vergilerin halihazırda azalma eğiliminde olan gelirlerine büyük bir sekte vuracağı gerekçesiyle, nükleer reaktörlerini kapatma tehdidinde bulundu.

 

Haberin Devamı

İş dünyasından hükümete doğrudan açık mektup göndermesi, daha önce sık rastlanan bir durum değil. Toplamda 41 şirketin liderlerinin bu mektubu imzalaması, iş dünyasının Merkel’e karşı güç birliğine gittiğinin bir göstergesi olarak algılandı.

 

Deutsche Bank’ın Başkanı Josef Ackermann’ın yanı sıra, ülkenin en büyük perakende zinciri Metro grubun CEO’su Eckhard Cordes ve Alman Milli Takımı’nın menajeri Oliver Bierhoff bile mektubu imzaladı.

 

Hükümet sözcüsü Steffen Seibert ise, açık mektubu bir tehdit olarak kabul etmediklerini söyledi.

 

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor       

 

*Bu haber Wall Street Journal gazetesinde "German Industries Rebuke Chancellor" başlığıyla yayımlanmıştır.

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet

http://twitter.com/HurriyetEkonet      

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!