Alman hükümetinden Nazi davası yorumu

Güncelleme Tarihi:

Alman hükümetinden Nazi davası yorumu
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2013 00:00

Almanya'da federal hükümet, NSU duruşmasında Türk medyasına yer ayrılmamasıyla ilgili mahkeme kararına temkinli yaklaştı. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, hükümetin mahkeme kararıyla ilgili tartışmalara girmeyeceği yönünde mesaj verdi.

Haberin Devamı

Hükümet Sözcüsü Seibert, Başbakan Angela Merkel'in NSU seri cinayetlerinin şeffaf ve detaylı bir şekilde aydınlatılmasını istediğini ancak yargının bağımsızlığından yana olduğunu belirtti. Seibert, “Yargının bağımsızlığına saygı duyulması gerekir” dedi. Sözcü Seibert, federal hükümet olarak, davanın takibinde Türkiye'den büyük bir medya ilgisinin olmasını anlayışla karşıladıklarını ifade ederken, “Çünkü seri cinayete kurban giden insanların büyük çoğunluğu Türkiye kökenli” dedi.

Benzer şekilde Federal Adalet Bakanlığı da mahkemenin akreditasyon kararını yeniden gözden geçirmesine yönelik talepleri reddetti. Bakanlık Sözcüsü, yargının bağımsızlığı ilkesinin çok önemli bir değer olduğunu ve bu nedenle yargıyı etkileyecek bir girişim olamayacağını söyledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer ise duruşmanın Türk kamuoyunu ve Almanya'da yaşayan Türk kökenli insanları yakından ilgilendirdiğini belirtirken, Türk medyasının davayla ilgili haber vermesine imkan tanınmasının doğru olacağını söyledi. Schaefer, Türk medyasına nasıl yer verileceğinin ise yargının konusu olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer de Bavyera Eyalet Yüksek Mahkemesi'ne çağrı yaparak akreditasyon uygulaması üzerinde bir kez daha düşünmesi tavsiyesinde bulundu. Böhmer, “Kurbanlara ve geride bıraktıkları yakınlarına karşı saygı gösterilmesi ve kaybedilen güvenin yeniden kazanılması açısından, Türk ve Yunan medyası temsilcilerine yer verilmesinin kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum” dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!