Alman engelini yasa ile aşarız

Güncelleme Tarihi:

Alman engelini yasa ile aşarız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2007 15:07

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Köln'de vatandaş ve sivil toplum örgütleri temsilcileriyle düzenlediği toplantı “Dernekler Zirvesine” dönüştü. Başta Köln olmak üzere Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti'nde bulunan çok sayıda dernek ve kuruluştan temsilcinin katıldığı toplantıda Gül çifte vatandaşlara müjdeli bir haber verdi.

BİZ DE VATANAŞLIKTAN ÇIKARMAYALIM

Türkiye'nin isteyen yurttaşlarını vatandaşlıktan çıkarması nedeniyle Almanların Türklere çifte vatandaşlık hakkını tanımadığını söyleyen bir vatandaşın sorusunu yanıtlayan Gül, “Niye biz çıkaralım o halde? Biz de bir kanun çıkaralım ve kimseyi vatandaşlıktan atmayalım. Bu sorun da çözülsün” diyerek podyumda oturan Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Çolak'a döndü. Salondakiler tarafından alkışlanan bu sözler karşısında Çolak, Alman makamlarının bu konuda çok hassas olduklarını ve bu yönde bir kanun çıkarsa tanımayacaklarını kendilerine ilettiğini söyledi. Bakan Gül ise, Alman tarafının bu açıklamasına sert tepki göstererek, “Nasıl tanımayacak? Biz bir kanun çıkaracağız ve bunu tanımayacaklar. Neyse bu konuyu Ankara'da teferruatlarıyla görüşürüz” diye konuştu.

Haberin Devamı

YENİ PASAPORTLARLA GÜMRÜK ÇİLESİ BİTECEK

Türk pasaportlarının elektronik özelliğinin bulunmaması nedeniyle sınır kapılarında uzun süre beklemek zorunda kalındığını ifade eden bir vatandaşın sorusuna yanıt veren Gül şunları söyledi: “Bizim pasaportlarımız çipli değil. Bu yüzden gümrük kontrollerinde kimlik bilgileri tek tek girilip inceleniyor. Bu yüzden de uzun kuyruklar oluşuyor. Ancak yeni pasaportlar hazırlandı. Matbaa makinelerini satın aldık, yakında basımı yapılacak. Yeni pasaportlar Avrupa Birliği normlarına uygun. Yani içinde çipler var. Böylece bu mağduriyeti yaşamayacağız. Ayrıca vize konusunda da vatandaşlarımız bu yüzden sorun yaşıyordu. İstismarı kolay olduğu için yaşın yanında kuru da yanıyordu.”

TIRCILARA HAKSIZLIK YAPILIYOR

Bir soru üzerine Türk TIR şoförlerine getirilen vize sınırlamasına da değinen Abdullah Gül, bu konuda Türkiye'ye çok büyük haksızlık yapıldığını söyledi. Uluslar arası anlaşmalara rağmen Türk TIR'cılarına getirilen bu uygulamanın kaldırılması için çalıştıklarını kaydeden Gül, “Eskiden 90 günlük vize veriliyordu, bunu 45'e indirdiler. Bunu yapamazlar, ama yaptılar. Ancak yeniden eski haline getirilecek. Gerekirse mahkemelere giderek bu sorunu çözeceğiz. Çünkü biz burada açıkça bir art niyet görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

BULUNDUĞUNUZ ÜLKENİN DİLİNİ ÖĞRENİN

Bir cami derneği yöneticisinin Türkiye'den dört yıllığına gönderilen din adamlarına da oturum alabilmeleri için uyum kursu koşulu uygulandığını hatırlatmasına karşılık Gül şu yanıtı verdi: “Konuyla arkadaşlarımız ilgilenecek. Ancak ben burada şunu söylemek istiyorum. Yaşadığınız ülkenin dilini en iyi şekilde öğrenin. Bunun için doğacak her fırsattan yararlanın. Dil öğrenmeniz sizi su toplumda daha iyi konuma getirecektir. İmamlar da bundan yararlanmalıdır. Din adamları ne kadar iyi Almanca konuşursa bu topluma o kadar daha fazla yararlı olurlar. Ama bu zoraki olmamalı.”

OY HAKKI ZOR GÖRÜNÜYOR

Oy hakkı konusunda Almanya'dan ciddi bir işbirliği beklediklerinin altını çizen Gül, adını vermeden Merkez Bankası olaylarını kast ederek, “50 bin vatandaşımızın başına gelenleri biliyorsunuz. Daha o sorun çözülmedi. Çok dikkatli olmak gerekir. Almanya sandık konusunda bize güvence vermiyor. Resmi yazılarımıza yanıt gelmedi. Posta ile oyu tavsiye ediyorlar. Buna anayasamız izin vermiyor. Biz konuyu bakanlar kurulunda ele aldık. Yüksek Seçim Kuruluna havale ettik. Almanlardan yeteri kadar güvence almazsak bu iş zor görünüyor. E- konsolosluk sistemi oy kullanılması düşünülerek hazırlandı. Belki bu sistemle oy kullanılabilir. Ama çalışmak lazım. Seçimlere yetişip yetişmeyeceğini ise bilemem” dedi.

KİMMLER KATILDI

Haberin Devamı

Berlin Türk Toplumu, ATİB, DİTİB, Cem Vakfı, ATİAD, TDU, TİDAF, UETD, Milli Görüş, Ren Ruhr Türk Toplumu, TAM Vakfı, Köln Galatasaraylılar Derneği, İslam Konseyi, veli ve öğretmen dernekleri ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu.

Hızlı: Aleviler adına Gül'e teşekkür ettim

Avrupa Cem Vakfı Koordinatörü Alişan Hızlı Abdullah Gül ile toplantıdan sonra ikili bir görüşme yaptı. Hızlı görüşme ile ilgili şunları söyledi: “Muharrem ayında Almanya'ya gönderilen 6 Alevi dedesi konusunda büyük emeği geçen sayın bakanımıza teşekkür ettim. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ilk kez gerçekleştirilen bu olayın toplumumuzda ne kadar büyük bir sevinç yarattığı vurguladım. Ayrıca Cem evleri, dedelerin eğitimi, dedelerin kadrolaşması, Alevi İslam din dersleri gibi burada ve Türkiye'de yaşayan Alevi toplumunun ortak sorunlarını bir kez daha kendisine aktardım. Sayın bakanımız çok samimi olarak, ülkenin iç ve dış sorunlarının olduğunu, bunların yanı sıra Alevi toplumunun söz konusu sorunlarıyla ilgileneceğini ve çözmek için de zaman ayıracağını söyledi.”

Haberin Devamı

Şen, üniversite projesini anlattı

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile bir süre sohbet eden Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, TAM'ın Türkiye'de kurulması hazırlıkları süren üniversite projesi başta olmak üzere mevcut çalışmaları hakkında bilgi verdi. Gül, bu projeye sıcak baktıklarını belirtti. Gül ile görüşmesinde Almanya'nın AB dönem başkanlığı nedeniyle TAM'ın yılın ilk altı ayında yoğunlaştırdığı faaliyetlerini aktaran Şen, önümüzdeki günlerde KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ın Almanya'ya geleceğini ve kendisi ile birlikte bir dizi konferans ve görüşme planladıklarını belirtti. Ayrıca Şen Gül'den Avrupa Evi'nin açılması için destek istedi.

 

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün konuşmalarını dinleyen Almanyalı Türkler, verimli bir toplantı olduğunu söylediler. Toplantıda gündeme gelen konulara Gül'ün verdiği yanıtları tatmin edici bulduklarını ifade eden vatandaşlar, çok sayıda sivil toplum örgütünden katılımın olmasını da memnuniyetle karşıladıklarını ifade ettiler.

 

eskin (ATİAD Başkanı): Türkiye ile her alanda ilişkilerin sıcak tutulması ve yoğun bir şekilde sürdürülmesinden yanayım. Ziyaret bu bağlamda anlamlı oldu.

k- yunal (Lütfen sağ baştaki kişi resimden kesilsin)

Avrasya Döner Fabrikası'nın sahibi Yunus Altınsoy (solda) ile Köln İşbank Müdürü Ahmet Vidinli, Gül'ün konuşmalarını birlikte değerlendirdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!