Alman devden Nabucco adımı

Güncelleme Tarihi:

Alman devden Nabucco adımı
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 28, 2010 11:02

Alman enerji şirketi RWE, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile doğalgaz anlaşması imzaladı.

Haberin Devamı

RWE Supply & Trading yetkililerince yapılan açıklamaya göre, şirket, anlaşma gereğince yerel doğalgaz rezervlerinden yararlanmak amacıyla bölgedeki altyapının geliştirilmesine yardımcı olacak. 

RWE ayrıca, anlaÅŸmanın, bölgedeki doÄŸalgazın Türkiye ve Avrupa üzerinden transferini hedefleyen Nabucco DoÄŸalgaz Boru Hattı projesinde kendisine müzakere olanağı saÄŸlayacağını belirtti.Â

 

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Berham Salih, doğalgazın ihraç edilmeden önce bölgenin ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılacağını ifade etti.

 

Nabucco’dan yetkililer, bu haftanın başında İran’da yaşanan siyasi gerilimler nedeniyle, ülkeden doğalgaz boru hattı geçirmeyeceklerini, onun yerine Gürcistan ve Irak üzerinden boru hatları geçirmeyi planladıklarını açıkladı.

 

Haberin Devamı

Asya'dan Avrupa'ya uzanan yeni gaz köprüsü olan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı, dünyanın en büyük gaz rezervlerine sahip Hazar bölgesi ve Ortadoğu’yu doğrudan Avrupa tüketici pazarlarına bağlayacak.

 

Boru hattı Türkiye'nin doÄŸu sınırını Bulgaristan, Romanya ve Macaristan üzerinden Orta Avrupa'nın en önemli gaz platformlarından biri olan Baumgarten'laÂ(Avusturya) birleÅŸtirecek.

 

Amacı Avrupa'nın doÄŸalgaz konusunda Rusya'ya olan bağımlılığını azaltmak olan Nabucco Projesinin hissedarları arasında BotaÅŸ (Türkiye), Bulgarian Energy Holding (Bulgaristan), MOL (Macaristan), OMV (Avusturya), RWE (Almanya), TransgazÂ(Romanya) bulunuyor.

 

Konsorsiyumun 2014 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor.

 

Karadeniz'in altından geçerek Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya ulaÅŸması öngörülen Rus Gazprom ve Ä°talyan Eni ÅŸirketinin ortak projesi olan Güney Akım iseÂNabucco'ya alternatif olarak hazırlandı.

 

Haberin Devamı

Yılda 63 milyar metreküp gaz taşıması öngörülen Güney Akım DoÄŸalgaz BoruÂHattının 2015 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.

             Â

*Bu haber Wall Street Journal gazetesinde "RWE Signs Gas Partnership With Iraq's Kurdistan Region" baÅŸlığıyla yayımlanmıştır.Â

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!