Akşam 20:00'dan sonra yenen yemek kilo aldırır mı?

Güncelleme Tarihi:

Akşam 20:00dan sonra yenen yemek kilo aldırır mı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2017 15:29

Yaz aylarının yaklaşması ile birlikte fazla kilolarından kurtulmak isteyenler diyet seçeneklerine göz gezdirirken bir diğer merak edilen konu da yemek yenen saatler. Akşam saatlerinde yemek yemenin hep daha çok kilo aldırdığı söylenir. Peki bunun nedeni nedir? Akşam belli bir saatten sonra yenen yemek neden kilo aldırır? İşte merak edilen bu sorunun cevabı

Haberin Devamı

Kısa cevap Uyku düzeninize bağlı olarak değişir. İnsanların bir kısmı gündüz saatlerini daha çok severken, bir kısmı da çeşitli sebeplerden ötürü geceleri daha aktif oluyor. Yemek saatleri de uyku düzenine bağlı olarak değişebildiğinden herkesin akşam yemeğini 20.00’ye kadar yemiş olması beklenemez. Örneğin çeşitli Avrupa ülkelerinde akşam yemeği saati 20.00’yi geçiyor ve aynı ülkelerde obezite sorununda herhangi bir artış olmadığı gibi, yemek saati daha erken olan kimi ülkelere kıyasla (örn; ABD) bu sorun çok daha az yaşanıyor. 

Yani geç yenen yemekle ilgili genel bir sağlık standardı bulunduğunu söyleyemeyiz. Akşam yemeği saatine etki eden en önemli faktörlerden biri uyku düzeni. Eğer uykusuzluk çekiyor ya da uykunuzu yeterince alamıyorsanız daha fazla yeme ihtiyacı oluşur. Columbia Üniversitesi’nde yapılan araştırma, günde 4 saat uykunun, 9 saatlik bir uykuya oranla ortalama 300 kalorilik fazladan enerji ihtiyacı doğurduğunu gösterdi. Ve bu fazladan kalori ihtiyacını genelde yağ oranı yüksek yiyeceklerden karşılıyoruz. Bunun yanı sıra Northwestern Üniversitesi araştırmacıları da akşam 20.00’den sonra yeme alışkanlığı olan bireylerin, aynı oranda kalori tüketseler dahi daha erken yiyenlere göre daha fazla kilo alabildiklerini gösterdi. Ama bu sonuçlar herkes için geçerli değil; uyku düzeniniz vücudunuzun ritmini değiştirip akşam yemeğini daha geç saatlerde yemenize uygun hale getirdiyse sorun yok. Aksi takdirde uyumanız gereken saatte yediğiniz için vücut saatiniz metabolizmanızı bu duruma göre uyarlayamıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!