AKP'nin 4 büyükleri

Güncelleme Tarihi:

AKPnin 4 büyükleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2004 01:19

Erdoğan AKP’nin başkan adaylarını açıkladı. İstanbul’da başkan adayı Kadir Topbaş, Ankara'da Melih Gökçek.

Haberin Devamı

AKP'de nefes nefese süren adaylık yarışı dün sona erdi. İstanbul'da Kadir Topbaş aday gösterilirken, diğer  aday adayı İdris Güllüce'ye ‘vekil ol’ önerisi yapıldı. Ankara'da Gökçek'i tercih eden AKP, İzmir'de ise örgütün istemediği eski bakan Işılay Saygın'ı veto etti.

YÜKSEK Seçim Kurulu'nun belirlediği son tarih olan 24 Şubat'a iki gün kala AKP büyükşehir adaylarını açıkladı. AKP, İstanbul'da Kadir Topbaş, Ankara'da Melih Gökçek'i aday gösterdi. Başbakan Tayyip Erdoğan, son ana kadar büyük bir çekişmeye sahne olan adaylık yarışını, ‘‘Vekil Formülü’’ ile çözdü. Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak ilan eden Erdoğan, Tuzla Belediye Başkanı İdris Güllüce'ye de Topbaş'ın vekilliğini önerdi.

ALTINOK KEÇİÖREN'E

Erdoğan,
Ankara'da, Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek'in adaylığını ilan ederken, diğer aday Turgut Altınok'u ise halen görev yaptığı Keçiören'den aday gösterdi. Erdoğan adayları açıkladığı salonda Gökçek ve Topbaş'ın arasına oturdu. Gökçek ile adaylık yarışına giren Altınok ilçe belediye başkan adayı gösterilmesini sessiz bir biçimde protesto etti. Altınok, Erdoğan'ın basın toplantısına katılmadı.

EN ZOR TERCİHLER

Erdoğan
, aday ilanında en zor tercihlerini ise Adana ve İzmir'de yaşadı. Örgütün, bölge milletvekillerinin ve parti yönetiminin tepkisi üzerine Işılay Saygın seçeneğinden son anda vazgeçen Erdoğan, örgütün önerdiği Taha Aksoy'u İzmir Adayı olarak ilan etti. Erdoğan, Adana'da ise örgütün tepkisini dikkate almayarak, ANAP kökenli Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ı aday gösterdi.

KONYA SÜRPRİZİ

Erdoğan,
Konya'da ise sürpriz bir tercihle eski lideri Necmettin Erbakan'ın bir dönem gözdesi olan kapatılan eski Fazilet Partisi İl Başkanı Tahir Akyürek'i aday gösterdi. Erdoğan'ın, partisinin kuruluşuna başından beri destek veren Sanayi Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez yerine Akyürek'i tercihinde, Saadet Partisi'nin hálá Konya'da belli bir taban gücünün bulunmasının etkili olduğu sürüldü.

İlahiyatçı mimar

1945’te Artvin'in Yusufeli İlçesi'nde doğdu. İlahiyat ve Mimarlık eğitimi gören Kadir Topbaş ayrıca İstanbul Üniversitesi'nde sanat tarihi üzerine doktora yaptı. 5 yıldır Beyoğlu Belediye Başkanlığı'nı yürüten Topbaş, ünlü kafeterya zinciri Saray Muhallebicisi'nin de sahibi.

Eski gazeteci

1948 Ankara doğumlu. Gazi Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulu'nu bitirdikten sonra bir süre gazetecilik yaptı. 1984'te ANAP'tan Keçiören Belediye Başkanlığı'na seçildi. 1991'de RP’den Ankara Milletvekili oldu. 1994'ten beri Büyükşehir Belediye Başkanı.

İnşaat mühendisi

ATAY Holding İcra Kurulu Üyesi, 57 yaşındaki Taha Aksoy, İzmir'de birçok şirkette genel müdürlük yaptı. ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. Münih Teknik Üniversitesi'nde doktora yaptı. Evli ve iki çocuğu olan Aksoy, İngilizce ve Almanca biliyor.

Serbest müteahhit

1938 Adana doğumlu. İTÜ İnşaat mezunu. Siyasi hayatı AP'de, 1963’te belediye meclis üyeliği ile başladı. 1984'te ANAP’tan Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptı. 1989'da seçilemeyince müteahhitliğe başladı. Yeniden seçildiği 1994'ten bu yana başkanlık yapıyor.

Cezalandırıldı

BAŞBAKAN Erdoğan, DSİ Genel Müdürlüğü'nden ayrılmasına karşı çıktığı Veysel Eroğlu'na ceza kesti. Erdoğan’ın, ne aday olduğu İstanbul'dan, ne de son günlerde kulislerde adının dolaştığı Kocaeli'nden aday gösterilen Eroğlu'nun DSİ'ye geri dönmesine izin vermeyeceği konuşuluyor.

Beğenmedi

İSTANBUL için Erdoğan'ın Kadir Topbaş tercihi, Büyükşehir'e aday olan Erol Kaya'da da rahatsızlık yarattı. Dün yeniden Pendik adayı olarak ilan edilen Kaya'nın, devreye giren Erdoğan'ın kurmayları ve İstanbul milletvekilleri tarafından ikna edilmeye çalışıldığı kaydedildi.

Resme girmedi

GÖKÇEK’le birlikte Ankara'ya talip olan Turgut Altınok, yeniden Keçiören'den aday gösterilince, toplu fotoğraf törenine katılmadı. Altınok gazetecilerin ‘‘Keçiören'de AKP ile devam edecek misiniz?’’ sorularına, ‘‘Göreceğiz’’ yanıtı verdi.

AKP’nin son adayları

BÜYÜKŞEHİR ADAYLARI

Antalya:
Menderes Türel

Erzurum: Ahmet Küçükler

Kocaeli:
İbrahim Karaosmanoğlu

Konya: Tahir Akyürek

Bursa:
Hikmet Şahin

Sakarya: Aziz Duran

Mersin:
Mahmut Aslan

İL ADAYLARI

Isparta: Hasan Balaman

Kütahya:
Mustafa İça

Ordu: Süleyman Tomakin

Ağrı:
Ekrem Aktaş

İLÇE ADAYLARI

Adana: Seyhan-Azmi Öztürk,

Yüreğir-Ömer Topçu

Ankara:
Çankaya-Çağlar Mesut

Bozoğlu, Keçiören-Turgut Altınok

İstanbul: Eyüp-Ahmet Genç, Kadıköy-Ümit Özerol, Maltepe-Fikri Köse, Pendik-Erol Kaya, Şişli-Muhsin Divan

İzmir:
Balçova-Mustafa Şentürk, Güzelbahçe-Kerim Çetin, Konak-İskender Tuğsuz, Narlıdere-Birol Bekar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!