AK Parti'de hesap zamanı

Güncelleme Tarihi:

AK Partide hesap zamanı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2010 23:03

Anayasa değişiklik paketinde parti kapatmanın zorlaştırılmasına ilişkin maddenin 330 oyun altında kalarak düşmesi, AK Parti’de tam anlamıyla “şok” yarattı.

Haberin Devamı

Gerek parti yetkilileri, gerekse milletvekilleri sürekli “hesap” yapmaya başladı;
Hesap, “oylamada kaç fire verdik” üzerine odaklandı. Ortaya çıkan sonuç ise şu;
Toplam 336 milletvekili olan AK Parti’de, en az 8, en çok ise 13 milletvekili oylamada partinin istediği yönde oy kullanmadı.

Hesap şöyle;

AK Parti’nin 336 milletvekili var. TBMM Başkanı oy kullanamıyor. Dolayısıyla oylamalarda AK Parti’nin 335 oyu bulunuyor.

Anayasa değişiklik paketinin geçmesi için ise 330 oya ihtiyaç duyuluyor.

Oysa parti kapatmanın zorlaştırılmasına ilişkin madde için yapılan oylamada sadece 327 “evet” oyu çıktı.

 

  

BAĞIMSIZLAR HESABI KARIŞTIRDI

 

Haberin Devamı

Bu açıdan bakınca AK Parti’nin 8 fire verdiği gibi bir sonuç ortaya çıkıyor. Ancak Genel Kurul salonuna girip oy kullanan bağımsız vekiller, bu hesabı karıştırıyor.

AK Parti kurmaylarına göre bağımsız vekillerden ikisi, Mücahit Pehlivan ve Seyit Eyüboğlu, Anayasa Paketine kesinlikle “evet” oyu verdiler.

Bu durumda, pakete destek vermeyen AK Partili milletvekili sayısı 10’a çıkıyor.

Ayrıca, “evet” oyu verdiğinden kesin emin olunmayan, ancak “evet” vermeleri “kuvvetle muhtemel” görünen üç bağımsız vekil daha var.

Bu bağımsız üç vekilin de “evet” oyu verdikleri varsayılırsa, o zaman AK Parti’deki “fire” sayısı 13’e çıkıyor. Bu da fireler için “üst sınır” olahttp://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/meclis3.gifrak görülüyor.

 

 

NEDEN DESTEK VERMEDİLER?

 

AK Parti kurmaylarının aklında, “fire sayısı” kadar, destek vermeyen vekillerin “neden böyle davrandıkları” da irdelenmeye başlanmış durumda.

AK Parti’de parti politikaları ile zaman zaman ters düşen 5 kadar vekil var. Bu vekillerin oylamada AK parti grubunun ters istikametinde oy kullanmaları “yüksek olasılık” olarak görülüyor. Ancak işi, bu “olağan şüpheliler” arasında yer almayan 3 ila 8 vekil karıştırıyor.

Haberin Devamı

“Olağan şüphelilerden” olmayan bu vekillerin “neden Anayasa değişiklik paketine destek vermedikleri” üzerinde kafa yoruyor AK Parti kurmayları.

 

GEREKÇE “BÖLÜCÜLÜĞÜN TEŞVİK EDİLMESİ” OLASILIĞI MI?

 

Meclis kulislerinde konuşulan en önemli olası gerekçe şu;
Parti kapatma zorlaştırılınca, bu durum en çok “bölücülerin” işine yarayacak. Ak Parti içindeki milliyetçi duruşa sahip vekiller ise, bölücülerin işine yarayabilecek bir maddeye destek vermek istemediler.

 

“MÜNFERİT” DEĞİL “ORGANİZE” KUŞKUSU

 

Eğer durum böyleyse, AK Parti Anayasa değişikliklerinin diğer maddelerini geçirmekte, 330 oyu bulmakta zorlanmayacak demektir.

Ancak ya bu sadece AK Parti içindeki milliyetçi vekillerin bu tek maddeye karşı duruşu değilse?

Haberin Devamı

Ya “münferit” tepki değil de, “organize bir tavır” ise?

İşte AK Parti kurmaylarını kara kara düşündüren soru da bu.

İşin kötüsü, bunun cevabını da henüz bulabilmiş değiller. Üstelik, 327 oyla Anayasa paketinden düşen maddeden hemen sonra yapılan diğer madde oylamasında 340 destek oyu verilmesi de, AK Parti kurmaylarının kafasındaki bu kuşkuyu güçlendiriyor. “Tepkiler münferit değil, organize” fikrini, “aralarında organize olup bir oylamada hayır, diğerinde evet veriyorlar” şüphesini kuvvetlendiriyor.

 

YANIT “ANAYASA MAHKEMESİ MADDESİNİN” OYLAMASINDA

 

AK Parti kurmaylarının aradıkları yanıt;
Yani oylamadaki firelerin “organize” mi, yoksa “münferit” olduğu sorusunun yanıtı ise,Anayasa değişiklik paketinin 17. maddesinin oylamasında ortaya çıkacak.

Haberin Devamı

Bu madde, CHP’nin ısrarla karşı çıktığı üç maddeden biri; Anayasa Mahkemesi’nin yapısının değiştirilmesine ilişkin madde.

Ve maddeye ilişkin oylamanın yarın (Salı) akşam saatlerinde yapılması bekleniyor.

Eğer bu madde 330’un üzerine çıkarsa AK Parti kurmayları rahatlayacak. Ancak bu maddenin de 330 oyun altında kalması, AK Parti açısından “en kötü kabul” niteliğinde.

Çünkü bu senaryo gerçekleşirse,hem AK Parti içinde beklenenden büyük çatlak, hem de “muhalefetin zaferi” olarak yorumlanacak…

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!