Ailelerin yeni gözdesi 'Kodlama Eğitimi'

Güncelleme Tarihi:

Ailelerin yeni gözdesi Kodlama Eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2016 17:17

Son zamanlarda kodlama eğitimi oldukça ilgi çekiyor. Birçok anne-baba çocuklarına kodlama eğitimi aldırıyor. Bilişim Garaj Akademisi Kurucusu Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Özdemir ile kodlama eğitimini konuştuk.

Haberin Devamı

Kodlama eğitimi nedir? Bize kısaca anlatabilir misiniz? Böyle bir program geliştirmekteki amacınız neydi?
Bu programda çocuklara hem bilgisayar teknolojisi ve terminolojisi, donanım- yazılım bilgilerini öğretip hem de kodlama ve teknoloji tasarım becerilerini kazanmalarını istiyoruz. Kodlama eğitimi alan her çocuğun geleceğe daha emin adımlarla ayak basacağını düşünmekteyiz. Eğitimlerimizde çocuklara, güneş enerjisiyle çalışan otomobil veya toryumla çalışan mobil nükleer santralleri öğretmiyoruz ama önümüzdeki 10 yılda bunları yapabilecek olanlara ihtiyaç duyacakları “zihinsel alet kutularını” kazandırıyoruz. Bu alet kutularında, günümüzde dijital inovasyon dendiğinde akla gelecek tüm bileşenler var: yazılım, sensör, mikro denetleyici, 3d tasarım ve üretim gibi…

Haberin Devamı

Dijital okuryazarlığın çağımızın en temel gereksinimlerinden biri olduğunun bilinciyle, Bilişim Garaj Akademisi uzmanlarının desteğiyle hazırlanan Bilişim Teknolojileri Eğitimi sonunda çocuklar hayallerini hayata geçirmelerini sağlayacak teknolojik birikime sahip olacak. Çocuklar, öğrendikleri bilişim yöntemleri sayesinde düşündükleri icatları tasarlayıp kendileri üretecek. Gündelik hayatta karşılaşacakları problemleri hızlıca çözme yetkinliği kazanacak. Hiç akla gelmemiş, beklenmeyen çözüm yolları üreterek insan hayatına olumlu ve değer katan yenilikler ortaya koyacak. ‘Girişimci’ kişiliklerini keşfederek daha sağlıklı, kendine saygısı ve özgüveni yüksek, sorunları nasıl çözebileceğini bilen bireyler olarak yetişecek. Çocuklar, her an erişebilecekleri kendilerine ait eğitim platformu sayesinde anında tasarlayıp üzerinde çalışabilecek ve hatta üretebilecek. Örneğin özel bir kapak açacağına ihtiyaçları varsa bunu kendi istedikleri şekilde tasarlayıp geliştirecek ve üretecek. Arkadaşlarına, ailelerine kendi tasarladıkları doğum günü hediyelerini verebilecek.

Ailelerin yeni gözdesi Kodlama Eğitimi

Program kaç yaş grubu çocukları kapsıyor?
Bu programlara katılmaları için çocuklardan özel yetenekler veya performanslar beklemiyoruz. Trump AVM KidzMondo TeknoPark’ta 5-12 yaş arası çocuklar, yaş gruplarına göre, farklı teknolojik eğitimlere katılacak. MEB onaylı eğitimlerde çocuklar hem bilgisayar teknolojisi & terminolojisi, donanım-yazılım bilgilerini öğrenecek hem de kodlama ve tasarım becerisi kazanacak. Yarının mesleklerine bugünden hazırlanacak, geleceğe özgüvenle bakacak. KidzMondo TeknoPark’ta hafta sonları verilecek eğitimler 3 farklı yaş grubunda toplanıyor: 5-6, 7-9 ve 10-12. Bu üç grup kendi yaş gruplarına göre özel hazırlanmış eğitim içeriklerini uygulayarak ezberlemeden öğrenmenin keyfini yaşayacak.

Haberin Devamı

Örneğin 5 yaş grubu bir çocuk, ‘kodlama eğitimi’ni aldıktan sonra ne gibi kazanımları oluyor?
5– 6 yaş grubu için Kodlama ve Algoritmik Düşünme eğitimi sonunda çocuklar, bilgisayar programı üretebiliyor. 3D Tasarım eğitimi sonunda çocuklar gündelik hayatlarında kullanabilecekleri herhangi bir nesnenin baskısını alıp kullanabiliyorlar. "Robot tasarım eğitimi" sonunda çocuklar çalışan bir elektronik sistem geliştirebiliyorlar.

Program sadece KidzMondo’ya özel olarak mı hazırlandı? Başka yerlerde de olacak mı?
Bilişim Garaj Akademisi, bilisimgarajakademisi.com adresinde ilkokul, ortaokul, lise, etüt merkezi, yaz kampı gibi eğitim kurumlarına kodlama, robot tasarım, 3d tasarım, web tasarımı ve girişimcilik alanlarında multimedya destekli eğitim desteği veren çevrimiçi bir platform yer alıyor.

Haberin Devamı

Devir teknoloji devri. Çocukları teknolojiden uzak tutmamız imkansız. Ancak pedagoglar her fırsatta sınırlama getirilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Siz günümüz çocuklarının teknoloji ile ilişkisini nasıl yorumluyorsunuz?
Teknoloji felsefesi alanında çalışmaları olan rahmetli Prof.Dr. Mermi Uygur hocamız “teknoloji iki yanı keskin bıçak gibidir. Becerikli ellerde güzel şeylere vesile olurken, beceriksiz ellerin kendisini dahi doğrar.” Ülkemizin teknolojiye bakışını çok doğru tanımlayan bir cümle. Kolaylıkla satın aldığımız ileri teknoloji cihazları, onlarla ilgili hiçbir beceriye sahip olmayan çocuklarımızın eline verip, ardından “çocuğum bilgisayarla uygun olmayan işler yapıyor, teknoloji çocuklar için uygun değil” demek çok doğru olmaz. Gelişmiş ülkeler, son yıllarda çocukların mümkün olan en erken yaştan itibaren bilgisayarların ve türevi cihazların tüketim ve eğlenceli yüzünden çok üretim yüzünü tanımaları için büyük çaba sarfediyorlar. Bilişim Garaj Akademisi de dünyadaki bu değişimi ülkemize taşıyan en büyük platform. 3. yılında öğrenci platformu kullanan öğrenci sayısı 20.000 oldu ve anaokulu, ilkokul ve ortaokul öğrencileri kodlama, 3d tasarım ve robot tasarım gibi becerileri erken yaşta kazanmaya başladılar. Ülkemizin en seçkin özel okulları ile çalışıyoruz ve buralardan aldığımız dönüt gösteriyor ki bilgisayarlardaki hazır yazılımları kullanmak yerine kendisi bilgisayara “emir verebilen” yani kod yazan çocuklarımızın bilgisayarda oyun oynamaya ayırdığı zaman düşmektedir. Çocuklar aslında bir anlamda bilgisayar dünyasının gerçek yüzüyle tanıştıklarında onların sadece bir eğlence veya iletişim aracı olmadığını anlıyor ve tutumları değişiyor.

Haberin Devamı

Teknoloji ve çocuk konusunda tereddütte olan ebeveynlere önerileriniz var mıdır?
Şu anda ilkokul ve ortaokul seviyesinde olan çocuklarımızı 20’li yaşlarının ortalarına geldiklerinde bugün biz yetişkinlerin yaptığı birçok mesleği icra etme şansını yakalayamayacaklar, çünkü bu meslekler yazılımlar veya robotlar tarafından yürütülüyor olacak. Kodlama, 3d tasarım, elektronik/robot tasarım ve kodlama gibi beceriler önümüzdeki yılların okuma yazma gibi en temel becerileri arasında yer alacak, çünkü çocuklarımızı Harvard’lı Prof. Tony Wagner’in söylediği gibi kendi mesleklerini “icat etmek zorunda kalacaklar.” Kendi mesleklerini icat edebilecekleri becerileri kazanmaları için üniversite yılları çok ama çok geç! Silikon Vadisi’ndeki binlerce şirketin kurucularının hayatına baktığımızda birçoğunun bilişimle üretim yapmaya çocuk yaşlarda başladıklarını görürüz. Anne-babalardan ricam, çocuklarını yine spor ve doğa etkinliklerine götürsünler, arkadaşları ile sosyalleşebilecekleri ortamlara soksunlar ama haftada 2-3 saatlerini de erken yaşta “bilişimle üretim becerisi kazanmalarını” sağlayacak etkinliklere ayırsınlar. Onların sahip olması gereken bilgi ve beceriler, biz yetişkinlerin sahip olması gerekenlerden çok farklı ve ne yazık ki bu bilgi-beceriler bugün bir çok okul yöneticisi veya öğretmenin radarlarının kapsama alanı dışında!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!