Ahmedi’den Putin formülü

Güncelleme Tarihi:

Ahmedi’den Putin formülü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2012 00:00

İran’da iki dönem üst üste cumhurbaşkanlığı yapması nedeniyle Ahmedinejad 2013 seçimlerinde aday olamayacak. Ahmedinejad’ın Rusya’da Putin-Medvedev ikilisinin yaptığı gibi yerine dünürü İsfendiyar Rahim Meşai’yi aday göstereceği, ardından 2017’de makamına döneceği öne sürüldü.

Haberin Devamı

SÖZ konusu spekülasyon Mahmud Ahmedinejad’ın son televizyon röportajında “cumhurbaşkanlığındaki son yılıyla” ilgili bir soruya “Son yıl olacağını nereden biliyorsun” diye cevap vermesiyle ayyuka çıktı.

İran’ın önde gelen milletvekillerinden Muhammed Dehkan dün Mehr haber ajansına yaptığı açıklamada, “Ahmedinejad enflasyon gibi daha önemli meselelere değinmektense televizyondaki röportajı kendi seçim kampanyası ve Putin-Medvedev planını gündeme getirmek için kullandı. Cumhurbaşkanı, kendisinin Putin olmadığını bilmeli ve ayrıca onun için Medvedev rolünü üstlenecek nitelikte birisi de yok” diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin anayasa gereği üç kez üst üste seçilemediği için 2008’de koltuğunu dönemin başbakanı Dmitriy Medvedev’le değiş-tokuş etmişti. “Tandem” denilen bu siyasi taktikle Putin bu yıl tekrar seçilerek devlet başkanlığına geri dönmüştü. Ahmedinejad’ın da “kendi Medvedev’i” olarak, Cumhurbaşkanlığı Personeli Şefi olan dünürü İsfendiyar Rahim Meşai’yi düşündüğü ve 2017’de tekrar cumhurbaşkanlığına dönmeyi planladığı öne sürüldü.
Dehkan, Meşai’yi kastederek “Ahmedinejad’ın kafasındaki ismin İran kamuoyu nezdinde hiçbir desteği yok” dedi. Dini lider Ali Hamaney’in isteğiyle Ahmedinejad’ın başyardımcılığından alınan Meşai, İran’ın İslam öncesi “Pers” kimliğini öne çıkaran tavrıyla muhafazakarları kızdırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!