Ah bir internet sitem olsa

Güncelleme Tarihi:

Ah bir internet sitem olsa
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2007 13:25

İnternetle ilgilenen herkesin hayalidir: Bir site açmak ve yüksek meblağlara satıp köşeyi dönmek.

Haberin Devamı

Başlangıçta askeri amaçlar için kurulmuş olsa da günümüzde internet birçok insana ekmek kapısı olan ve hayallerini gerçekleştirdiği ya da hayal kırıklıklarını yaşadığı bir ortam haline geldi.

Aslında insanın inanası gelmiyor: Herşeyin sanal olduğu bir ortamda milyon dolarlar dönüyor. Durum böyle olunca herkesin hayali bir internet sitesi kurup kısa yoldan köşeyi dönmek. ABD'de bu tip hayaller kurup bunları gerçekleştirenlerin sayısı oldukça fazla: FaceBook - Mark Zuckerberg, Google - Larry Page ve Sergey Brin, YouTube - Chad Hurley ve Steve Chen. Listeyi uzatmak da mümkün ama gerek yok.

Ãœlkemizde ise durum biraz daha farklı. Henüz ekonomik istikrarın tam olarak saÄŸlanmadığı, birçok ÅŸeyin pamuk ipliÄŸine baÄŸlı olduÄŸu, hala bilgiye deÄŸil de iliÅŸkilere deÄŸer verildiÄŸi bir ülkede internetten para kazanmak pek kolay deÄŸil. Birkaç örneÄŸi saymazsak çok büyük paralar eden internet sitesine rastlamak biraz zor. Â

Haberin Devamı

Ben bu durumu ABD'nin 10 yıl önceki haline benzetiyorum. Biz kısmen onların daha önce yaşadıklarının benzerini kendi şartlarımız içinde yaşıyoruz. İnternet kullanıcı sayısı her geçen gün artıyor. Ancak Türkçe içeriğin o oranda arttığını söylemek pek mümkün değil. İlgi çeken şeyler hala belli konu başlıklarında yoğunlaşmış durumda. Yine de çok olumsuz olmaya gerek yok. Eskiden sadece sohbet ve arkadaş bulma amaçlı kullanılan internet yavaş yavaş faydalı şeyler için de (ders çalışma, araştırma yapma gibi) kullanılır hale geliyor.

Türkiye'de internet üzerinde bir içerik oluşturmak o kadar kolay değil. Öncelikle ilgi çeken bir şeyler bulmak gerekiyor. Sitenizi açtıktan sonra sabırla ve sebatla (bu çok önemli zira ayda yılda bir güncellenen bir site kimsenin ilgisini çekmez) bu içeriği beslemek gerekiyor. Aynen bir bebeğin büyümesi gibi ilgi ve sabırla ilgilenmek lazım.

Siteniz belli bir okuyucu sayısına ulaştıktan sonra ona olan ilginizi kaybetmeden daha iyi bir gelecek sağlamak için maddi kaynaklar bulmak zorundasınız. Evet bir internet sitesini ayakta tutan en önemli şey paradır. Az ya da çok bir paraya ihtiyacınız var. En hızlı ve kolay çözüm ise Google AdSense hizmeti. Bu hizmet size sitenin belli yerlerine Google reklamları koymanızı sağlar. Aman bunları abartmayın fazlası okuyucularınızda sıkıntı oluşturabilir. Dikkat edin.

Haberin Devamı

Sitenin içeriğini geliştirirken bir yandan dünyadaki gelişme ve teknolojileri takip etmeyi de unutmayın. Ulaşabileceğiniz tüm kanallar ile okuyucunuza ulaşmaya çalışın. YouTube, Google, MSN, RSS, Yorum, Blog gibi hizmetleri sonuna kadar kullanın (ne de olsa birçok hizmet ücretsiz).

Tüm bunları yaparken özgün olmaya çalışın. Sağdan soldan araklama haber ya da fikirlerle bir yere varamazsınız. Varsanız bile orada uzun süre kalamazsınız. En iyisi mi özgün olun ve kendi içeriğinizi kendiniz oluşturun. Ama bunu yaparken Amerika'yı yeniden keşfetmeye de gerek olmadığını bilin. İyi fikirleri adapte edebilirsiniz.

Son olarak gerçekçi olmayı unutmayın. Elinizde ne olduğunun farkında olun. En büyük sermayenizin okuyucularınız olduğunu gözden kaçırmayın. Boş hayaller peşinde koşmakla idealist olmayı birbirine karıştırmayın.

Haberin Devamı

Ülkemiz şartlarında internet üzerinden para kazanmak ve ev geçindirmek pek kolay bir iş değil (yapabilenleri de takdir ediyorum). Ancak sebat eder ve sabırla çalışırsanız imkansız bir şey değil. Yeterki mantıklı olun ve gereken emeği harcayın.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!