Afgan Işfak Seyid Türkiye’ye şampiyonluk kazandırdı: Ben bu bayrağa hizmet ediyorum

Güncelleme Tarihi:

Afgan Işfak Seyid Türkiye’ye şampiyonluk kazandırdı: Ben bu bayrağa hizmet ediyorum
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2023 07:00

8 Eylül’de Tayland’ın başkenti Bangkok’ta gerçekleşen Asya’nın en büyük kafes dövüşü turnuvası One Championship’te büyük başarı elde eden Seyid, hikayesini ilk olarak Hürriyet’e anlattı. İşte yıllar önce Türkiye’ye yerleşen Afgan İşfak’ın zorluk içinde geçen ve şampiyonluğa uzanan hikâyesi:

Haberin Devamı

“Şu an 26 yaşındayım ve 13 yıl önce, yani ben 13 yaşındayken ailemle birlikte Türkiye’ye geldik. Babam, Afganistan-Rusya savaşı gazisi bir asker. Malum, savaş sonrası bir ülkede ekonomi biter ve işsizlik baş gösterir. Babam da savaş biter bitmez komşu ülke Pakistan’a işçi olarak gitmiş. Orada çalışırken de benzer sebeplerle orada bulunan annemle tanışmış ve evlenmiş. Afgan asıllıyız ama ben ve kardeşlerim Pakistan’da doğup büyüdük.”

Afgan Işfak Seyid Türkiye’ye şampiyonluk kazandırdı: Ben bu bayrağa hizmet ediyorum

İLK DURAK PAKİSTAN

“Afganistan’da birçok akrabamız var ve memleketimize sık sık giderdik. Ancak 2010-2011 yıllarında, bu kez Pakistan’da iç karışıklıklar, darbeler ve siyasi çalkantılar başgösterdi. Can güvenliğimiz neredeyse kalmamıştı. Önce Kanada’ya sığınma başvurusu yaptık ama bürokratik işlemler çok uzun sürdü. Biz de daha fazla dayanamadık, başımıza her an bir şey gelebilirdi. Daha sonra yaklaşık 30 yıldır Türkiye’de yaşayan teyzem ‘Türkiye’ye gelsenize, örf, adet ve kültür olarak burası bize yakın’ dedi. Sonra biz de kendimizi Türkiye’de bulduk ve burayı çok sevdik. İstanbul’da Zeytinburnu’na yerleştik ve hâlâ aynı yerdeyiz. Bir daha Kanada’ya dahi gitmek istemedik.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE’YE GELİR GELMEZ ÇALIŞMAK ZORUNDA KALDI

“Pakistan’da okula gidiyordum ama buraya geldiğimizde maddi olarak tükenmiştik. Benden küçük kardeşlerim okusun diye Türkiye’ye gelir gelmez çalışmaya başladım. Büyüklerimle birlikte eve destek olmak için 13 yaşında fabrikada işe girdim. Ta ki bu sporun profesyonel seviyesine yükselene kadar fabrikalarda çalıştım. Başta günde 1 antrenmanla işler yürüyordu ama büyük seviyelerdeki maçlara hazırlanmak için günde 2 kez antrenman yapmak gerekti. Bu yüzden işten çıkmak zorunda kaldım.”

Afgan Işfak Seyid Türkiye’ye şampiyonluk kazandırdı: Ben bu bayrağa hizmet ediyorum

AİLECE SPORCUYUZ

“Aile dinamiğimizde hiperaktivite ve spor hep vardı. Babam eski güreşçiydi. Abim de güreşçi, kardeşim futbolcu, ben judocuydum. Bir gün bir arkadaşımın tavsiyesiyle ‘Karma Savaş Sanatları’nı (MMA) denedim ve çok beğendim. İlk günden ‘Bu tam bana göre’ dedim. Çünkü MMA’de bir sınır yok, kural yok. Güreş, judo, karate gibi tüm savaş sanatlarındaki teknikler bu branşta serbest olarak kullanılabiliyor. Kendimi çok daha özgür hissettim ve o gün MMA maceram başladı. Yaklaşık 5 yıl önce başladım ve bu dalda hızlıca yükseldim.”

Haberin Devamı

ŞANSIM EGEMEN HOCA

“Türkiye’de bunun oturmuş bir ligi yok, amatör seviyede yapılmaya çalışıyor. Ülkemizde yeni öğrenilen bir branş. Bu sporun anavatanı ise Amerika. Benim en büyük şansım, ABD’de 7 yıl bu işin eğitimini almış ve dövüşmüş bir hoca olan Egemen Mehmet Baranok ile yolumun kesişmesi oldu. Kulübümüz ‘The Last Raund’ bu seviyedeki bir hocaya ev sahipliği yapan Türkiye’deki tek kulüp. One Championship için aylarca hazırlandık. Yarışma iki gün sürüyor, tartı günü ve yarış günü. Rusya’nın en büyük takımını temsil eden Moldova asıllı bir sporcuya karşı dövüştüm ve kazandım.”

BU BAŞARININ TAMAMI TÜRKİYE’DE ELDE EDİLDİ

“Benim elde ettiğim başarı, baştan sona Türkiye’de olması bakımından büyük önem taşıyor. Çünkü başka Türk sporcular turnuvada yarışsa da, tamamı başka ülkelerde eğitim almışlar ya da orada yaşıyorlar. Bunu yargılamıyorum ancak benim başarımın tamamı yerli ve milli. Bu şampiyonada milli takımlar gibi bir lig yok. İsteyen kendi adına da ülkesi adına da yarışabiliyor. Ancak ben elde ettiğim bu başarının tamamını bu ülkeye borçluyum. Bu spora Türkiye’de başladım, burada eğitim aldım, Türk hocalarla çalıştım. Altyapımı da antrenmanlarımı da buraya borçluyum. Orada büyük bir gururla da Türk bayrağı açtım. Bayrağı açında ekstra bir şey hissetmedim çünkü ben zaten bu bayrağa hizmet ediyorum.”

 

Haberin Devamı

‘ÇİFTE BAYRAK AÇMAYI DÜŞÜNMEDİ BİLE’

Türkiye’deki sayılı MMA hocalarından olan Işfak’ın eğitmeni Egemen Mehmet Baranok özetle şunları söyledi: “Öncelikle İşfak’la gurur duyuyorum. Tüm eğitimini Türkiye’de almış, dünyanın en büyük ikinci liginde başarı elde etmiş ilk gencimiz. Işfak, oturmasıyla, kalkmasıyla, Türkçesiyle, bu ülkeye olan sadakatiyle, medyada yansıyılan Afgan tipolojisini kıran bir yapıya sahip. MMA, dünyanın en popüler, en çok para olan sporu. Bunlar milyar dolarlık endüstriler. Ufacık bir başarıda bile tüm ilgi dövüşçüde toplanıyor. Ancak Işfak tüm bu prestije rağmen çifte bayrak açmayı düşünmedi bile! Orada Afganistan bayrağı açsaydı, ülkesi adına büyük bir şey olurdu. Ama bunu baştan reddetti ve dedi ki; ‘Bu ülke bana her şeyi verdi. Bu eğitimi ve kalacak yeri verdi. Sadece Türk bayrağı açarım.’ Bu ülke her ne kadar İşfak ve İşfak gibileri sevmese de, bu gençler bu ülkeyi çok seviyor ve bu ülkeyi ileri seviyeye taşımak için var gücüyle çalışıyorlar. Bu, Türkiye adına çok büyük bir başarı.”

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU: ‘Kafes dövüşü” olarak da bilinen “Karma Savaş Sanatları” (MMA) ülkemizde çok yaygın olmasa da, özellikle ABD’de ve Asya’da bir hayli popüler. Bu branşın dünya çapında büyük bir takipçi kitlesi var. Asya’nın en büyük, dünyanın ABD’den sonra ikinci en büyük MMA organizasyonu olan One Championship’i, dünyadan milyonlarca insan heyecanla takip ediyor. Işfak Seyid’in adı, tüm kıtalardaki dövüşçülerin kayıtlarını tutan uluslararası platform Sherdog’a ‘One Championship’i kazanan Türk olarak yazıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!