Açlık, kaplanı terbiye etmez, saldırgan yapar

Güncelleme Tarihi:

Açlık, kaplanı terbiye etmez, saldırgan yapar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2004 04:03

Uzmanlar, Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde 44 yaşındaki bakıcısı Mehmet Geçibesler’i öldüren kaplana ‘açlık cezası’ verilmesinin çok yanlış olduğunu söylediler. Bilim adamları, açlıkla terbiye edilmeye çalışan bir kaplanın daha öfkeli ve yırtıcı olacağı görüşünde birleştiler.

İnsan eti sevmez

Prof.Dr. Tamer Dodurka (İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı):

Kaplan, tamamen iç güdüleriyle hareket etmiştir. Hayvanın yanına gelen bir kişiye saldırmaması anormaldir. Gerçek katiller, bu hayvanın yaşam alanını daraltıp hayvanat bahçesine sokan biz insanlarız. İnsan, onların doğal gıdası değildir. Geyik, ceylan ve dana gibi lezzetli canlıları tercih ederler. Sadece avlanamayacak kadar güçsüz, yaşlı ve hasta olan vahşi hayvanlar, insana saldırır. Kaplanlar ve vahşi hayvanlar yaşam alanları için çizdikleri emniyet şeridini geçen her canlıya güvenlik ve avlanma içgüdüsüyle saldırır. Bu onların doğasıdır.

Açken daha çevikler

Veteriner Hekim Yücel Yılmaz (Boğaziçi Hayvanat Bahçesi):

Kaplan, şempanze, aslan, leopar, jaguar, kurt ve timsah gibi vahşi hayvanlar içgüdüsel olarak yaşam alanlarına girenleri öldürür. Açken daha çeviktirler. Bunu bilinçli olarak yapmazlar. Hayvanların kendi bulundukları avlanma ve yaşam alanlarında belli bir düzenleri vardır. Bunu bozan herşeye karşı direkt tepki gösterirler. Bu hayvanlar ceza ile eğitilemezler.

Kaplan kafesine girilmez

Aydan Tekin (Darıca, Boğaziçi Hayvanat Bahçesi’nin Genel Müdür Yardımcısı):

Kaplanlar doğadaki en vahşi hayvanlardır. Hayvanat bahçelerinde kaplanların biri açık, biri de kapalı olmak üzere iki yaşam alanı olmalı. Bu iki alan arasında kumandayla çalışan bir güvenlik parmaklığı bulunmalı. Bakıcı yemek vermek veya temizlik yapmak için bu alanlardan birine gireceği zaman, daha önce denenip test edilmiş güvenlik sistemini kullanmalı.

Açlık agresif yapar

Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ (Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı):

Hayvanat bahçesi, hayvanların eğitileceği bir sirk değildir. Aç kalması, onu daha da agresif hale getirir. İnsana saldırmaları, açlık ve yeme güdüleriyle alakalı değil, güvenlik ihlali ile ilgilidir. Sınırları ihlal edilen kaplan, donmuş gibi yapar ve bekler. İkinci bir hareket sonrası bir iki adım geri çekilir daha sonra da avını parçalar.

AB’ye şikayet edeceğiz

Nesrin Çıtırık (Doğayı Hayvanları Koruma Derneği-DOHAYKO Genel Sekreteri):

Hayvanın açık bırakılan kapıdan doğası gereği çıkıp bakıcısını parçalamasının suçu, hayvanın değil, beceriksiz ve basiretsiz yöneticilerindir. Bu hayvanı alıp kapatmak, doğası dışındaki yerlerde yaşamaya zorlamak, sonra da saldırdı diyerek açlığa mahkum etmek, günlük yiyeceği eti vermemek gibi ilkel ve ahlaki olmayan bu davranışı kınıyoruz. Bu akıl dışı tutumu Avrupa Birliği Türkiye Temsilciliği’ne de şikayet edeceğiz.

Aç bırakmadık

GAZİANTEP Hayvanat Bahçesi, meraklı ziyaretçilerin akınına uğradı. Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, kaplan ‘Volkan’ın aç bırakıldığı haberi ve gelen tepkiler üzerine dün hayvanat bahçesinde basın toplantısı düzenleyerek iddiaları yalanladı. Güzelbey, olay günü ilgilileri arayıp kaplana bundan sonra daha iyi bakılması talimatı verdiğini söyledi.

Güzelbey, kaplanı besleyen Erol Yücel adlı veteriner teknisyenini çağırıp ‘Hayvanın aç bırakıldığı doğru mu?’ diye sordu. Yücel de ‘Sadece rahmetlinin öldüğü gün beslenme yapılmadı, o da telaştan. O gün de zaten beslenme yapılmayacak gündü’ dedi. Gazetecilerin, kaplanın beslenme yapılmadığı günün pazartesi günü olduğunu hatırlatınca teknisyen bu kez, ‘Hayır salı günleri beslenme yapılmıyor’ yanıtını verdi. Gazeteciler, Mehmet Geçibesler’in çarşamba günü öldüğünü hatırlatınca bakıcı ve diğer yetkililer konuyu değiştirmeye çalıştı.Kaplana dün saat 15.30’da et verildi. Hayvanat Bahçesi yetkilileri, Volkan’ın bundan sonra muntazaman besleneceğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!