Açlık grevine start

Güncelleme Tarihi:

Açlık grevine start
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

RTÜK'ün yayın durdurma kararına tepki gösteren tiyatro sanatçısı Levent Kırca, dün Küçükçiftlik'teki tiyatrosunun önünde açlık görevine başladı. Kırca, ‘‘Arkamda müthiş bir halk desteği var. Eylem, ben düşene ya da RTÜK yasası değişinceye kadar devam edecek’’ dedi. Yüksek tansiyon sorunu olan Kırca, açlık grevi boyunca günde sadece bir bardak şekerli su içecek.

Tiyatro Sanatçısı Levent Kırca, Kanal D'de yayınlanan ‘Olacak O Kadar’ programındaki Devlet Bakanı Işılay Saygın tiplemesi nedeniyle televizyon kanalına 1 gün yayın durdurma cezası veren RTÜK'ü protesto amacıyla açlık grevine başladı.

Küçükçiftlik'teki Levent Kırca-Oya Başar Tiyatrosu'nun önünde eylemine başlamadan önce basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kırca, açlık grevini sansürü aşmak amacıyla yaptığını, başarılı olduğu takdirde bunun bir ‘içtihat’ olacağını ve böylelikle diğer karanlıkların da üzerine gidileceğini söyledi.

‘‘Ben politikacı olmadığım için, vatandaşlar söylediklerime inanıyor’’ diyen Kırca, herhangi bir ihale beklentisi ya da çıkar sağlama düşüncesi taşımadığını belirtti. Kırca, ‘‘Arkamızda müthiş bir halk desteği var, korkulası bir halk desteği var’’ dedi.

Geceyi tiyatroda geçireceğini ve eylem süresince tiyatrosunun açık kalarak ‘Üç Baba Hasan’ adlı oyunun devam edeceğini anlatan Kırca, ‘‘Bana bir şey olursa yerime oynayacak arkadaşım var’’ diye konuştu.

HALK YANIMDA

Açlık grevini herkes adına sembolik olarak kendisinin gerçekleştireceğini ve halkın desteğini aldığını söyleyen Kırca, eyleme kendisinden başka hiç kimsenin katılmamasını ve aç-susuz kalmamasını istedi.

Kırca, ‘‘Hepinizin sapasağlam olması lazım. Orucu tek başıma tutacağım, ama biliyorum ki bu eylemde Türk halkı benim yanımdadır. Eylem, ben düşene ya da RTÜK yasası değişinceye kadar devam edecek’’ dedi.

Kırca, biraz yüksek tansiyon sorunu bulunduğu için açlık grevi boyunca günde sadece bir bardak şekerli su içeceğini sözlerine ekledi.

DESTEK ZİYARETLERİ

Bu arada, Kırca'nın açlık grevine destek vermek amacıyla çok sayıda vatandaş tiyatro önüne geldi. Vatandaşlar Kırca'ya çiçek buketleri sunarken, CHP İstanbul İl Başkanı Etem Cankurtaran, Kanal D Genel Yönetmeni Uğur Dündar ve TGS Genel Sekreteri Ercan İpekçi de Kırca'ya destek ziyaretinde bulundu.

Kırca'ya destek amacıyla tiyatrosunun önünde başlatılan imza kampanyası devam ederken, Beşiktaşlı olduğunu söyleyen ve ‘Boyacı Hüso’ lakaplı yüzü siyaha boyalı bir vatandaş da, ‘‘Yıkılmadım, ayaktayım’’ yazılı bir dövizle eylemi destekledi. Usta tiyatrocu ise ‘‘RTÜK'e benziyorsun’’ diyerek espri yaptı.

Tüm siyasi partilerin kendilerini desteklediklerini belirten Levent Kırca, Devlet Bakanı Işılay Saygın'ın ‘‘Şov yapıyor’’ iddiası için de, ‘‘Ben nasıl şov yaparım. Bu şekilde şov mu yapılır. Zaten bunlar gelip geçici. Bunların suyu kaynadı’’ dedi.

Dünyaya haber oldu

Levent Kırca'nın RTÜK'ü protesto için açlık girevine başlaması dünyanın belli başlı haber ajansları ve gazetelerinde de haber oldu.

İngiltere'nin yüksek tirajlı gazetelerinden ‘The Daily Telegraph’, Kırca'nın Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun Kanal D hakkında verdiği kapatma kararına tepki olarak açlık grevi yapma kararı aldığını belirtti.

Telegraph, ‘Komedyen seks şakası yüzünden açlık grevinde’ başlığıyla verdiği haberinde, olaya neden olan skeçte Kırca'nın Türkiye'nin Kadından sorumlu Devlet bakanı Işılay Saygın'ın hâlâ bakire olduğu yolundaki açıklamalarını hicvettiğini belirtti. Kırca'nın ülkenin en sevilen komedyenlerinden biri olduğunu kaydeden gazete, sanatçının açlık greviyle ilgili olarak dün yaptığı açıklamada, ‘‘Ya yasa düzeltilecek ya da ben öleceğim’’ dediğini bildirdi.

Telegraph, buna karşılık RTÜK'ün de bir açıklama yaparak, kapatma kararında ısrarlı olduklarını ve Kırca'nın Saygın ile ilgili esprisinin son derece yakışıksız bulunduğunu belirttiklerini kaydetti. Haberde ayrıca, pekçok sanatçı, politikacı ve basın mensubunun Kırca'ya verdiği desteğe karşılık, çok sayıdaki kadın derneğinin de Saygın'ın yanında yer aldıklarına dikkat çekildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!