Abdi İpekçi Ödülleri Göktaş ve Al’ın

Güncelleme Tarihi:

Abdi İpekçi Ödülleri Göktaş ve Al’ın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2015 02:16

SUİKAST sonucu öldürülen gazeteci Abdi İpekçi anısına Milliyet gazetesi tarafından verilen Yılın Gazetecilik Ödülü’nü haber dalında Milliyet muhabiri Kemal Göktaş, Fotoğraf Dalı’nda 9 Eylül foto muhabiri Mehmet Emin Al kazandı.

Haberin Devamı

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin’in başkanlığında, İsmail Saymaz’ın yazmanlığında, Doğan Heper, Zeynep Göğüş, Tunca Bengin, Prof. Dr. Aydın Uğur, Osman Örsal’dan oluşan Seçiciler Kurulu, mazereti dolayısıyla toplantıya katılamayan Ara Güler, Sibel İpekçi ve Sami Kohen’in yazılı olarak gönderdiği değerlendirmelerini de dikkate alarak
toplandı.

Seçiciler Kurulu oy çokluğuyla haber dalındaki ödülü, Milliyet gazetesinde 16 Şubat ve 17 Şubat tarihlerinde yayımlanan ‘Uludere’nin Bilinmeyenleri (Uludere Bize Sorulmadı)’ ve ‘Resmi Kayıtlar Eker’i Doğruladı’ başlıklı haberleriyle Kemal Göktaş’a verdi. Seçici Kurul’un ödül gerekçesi şöyle:

“28 Aralık 2011 tarihinde Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 savaş uçaklarının Şırnak’ın Uludere mevkisinde sınırın sıfır noktasında yaptığı bombardıman sonucu 34 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi, yakın tarihimizin en önemli hadiselerinden biridir. Gerek kamuoyundaki hassasiyet gerek devam etmekte olan hukuki süreçler nedeniyle bu olayla ilgili tartışmanın daha uzun yıllar Türkiye’nin gündemini meşgul edeceği anlaşılmaktadır. Bombardıman kararı, askeri makamların Kuzey Irak’tan Türkiye’ye doğru yaklaşan bir grubun PKK unsurları olduğu yolundaki istihbarat analizine dayanılarak alınmıştır. Oysa Kemal Göktaş, 16-17 Şubat 2015 tarihlerinde Milliyet gazetesinde çıkan haberlerinde, İkinci Ordu Komutanlığı’nda olayı takip eden istihbarattan sorumlu görevlinin, bu grubun PKK’lı değil kaçakçılar olabileceği yolunda bir istihbarat değerlendirmesi yaptığı gerçeğini gün ışığına çıkartmıştır. Ancak bu değerlendirme üst makamların bombardıman kararında dikkate alınmamıştır. Olayın sorumluluğuyla ilgili bundan sonraki hukuki süreçleri de etkileyebilecek nitelikteki bu haber, Uludere hadisesinin bilinmeyen bir yönüne ışık tutarak toplumun bilgilenmesine yardımcı olmuş, bu yönüyle önemli bir toplumsal yarar da sağlamıştır.”

Haberin Devamı

Fotoğraf Dalı’ndaki ödül ise 14 Mayıs 2014 tarihinde çektiği ve ertesi gün yurtiçi ve yurtdışında birçok gazetede yayımlanan, Soma’da bir Başbakanlık müşavirinin göstericiyi yerde tekmelemesini görüntüleyen fotoğrafıyla İzmir’de yayımlanan 9 Eylül gazetesi muhabiri Mehmet Emin Al’a oy çokluğuyla verildi.

Haberin Devamı

Seçici Kurul, ödül gerekçesini şöyle belirledi: “13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da meydana gelen ve 301 vatandaşımızın hayatını kaybettiği maden faciası Türkiye’yi yasa boğmuştur. 14 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da protesto gösterisinde bulunan bir vatandaşın Başbakanlık’ta görevli bir müşavir tarafından yerde tekmelenmesi olayı da Soma faciası sonrasında toplumun hafızasına kazınmış görüntülerden biridir. Jüri, bu anı görüntülerken gösterdiği başarı nedeniyle fotoğraf ödülünün Mehmet Emin Al’a verilmesini kararlaştırmıştır.”



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!