AB'den Türkiye ve Rumlara çağrı

Güncelleme Tarihi:

ABden Türkiye ve Rumlara çağrı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2011 13:41

Avrupa Komisyonu, Akdeniz'deki sondaj krizinden doğan gerginlikte hem Türkiye hem de Kıbrıs Rum yönetimine itidal çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın sözcüsü Maja Kocijancic tarafından yapılan açıklamada, Kıbrıs Rum kesiminin birkaç gün içinde Akdeniz'de doğalgaz arama faaliyetlerine başlayacağını duyurmasının ardından yükselen gerginlikte "herkesin itidallı davranması gerektiği" ifade edildi.

Kocijancic, "AB tüm taraflara mümkün olan en kısa sürede kapsamlı bir anlaşmaya varmaları için tüm çabaları göstermeleri çağrısında bulunuyor" dedi.

Kocijancic, "Tüm taraflar itidallı davranıp, bu sürecin başarıyla tamamlanması için elinden geleni yapmalıdır" ifadesini kullandı.

AFP haber ajansının bildirdiğine göre, Kocijancic ayrıca, "Türkiye'ye, iyi komşuluk ilişkilerini ve sınır anlaşmazlıklarının barışçıl çözümünü olumsuz etkiyetecek her türlü tehdit, sürtüşme kaynağı ya da eylemden kaçınmasını tavsiye ediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

"DÖNEM BAŞKANLIĞI" CEVABI

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Avrupa Birliği'nin (AB) dönem başkanlığını 2012’de Kıbrıs Rum kesimine vermesi durumunda, Türkiye'nin AB ile ilişkilerini donduracağını açıklamıştı.

Ancak Kocijancic, AB'nin dönem başkanlığı takvimini değiştirmek gibi bir planı olmadığını ifade etti. Kocijancic, "Böyle bir değerlendirmede bulunmuyoruz. Kıbrıs, Temmuz 2012'de dönem başkanlığını devralacak" dedi.

KARŞILIKLI SERT AÇIKLAMALAR

Sondaj krizinden kaynaklanan tansiyon son 24 saatte yapılan karşılıklı açıklamalarla daha da yükselmişti.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, bu sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, Kıbrıslı Rumların Doğu Akdeniz’de doğalgaz sondaj çalışmalarına başlamaları halinde, Türkiye'nin de önümüzdeki hafta bölgede petrol aramaya başlayacağını söyledi. Yıldız, sismik araştırma gemilerine donanma gemilerinin de eşlik edeceğini belirtti.

Rum lider Dimitris Hristofyas ise dün Londra'da katıldığı bir etkinlikte Türkiye'nin, Kıbrıs Rum yönetimini, “hidrokarbon yatakları saptama araştırmaları dolayısıyla protesto ve gerginlik yaratma hakkı olmadığını” söyledi.

MİLYONLARCA METREKÜPLÜK DOĞALGAZ VE PETROL

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’nun internet sitesindeki tahminlere göre Doğu Akdeniz’de bulunan Levant havzasında yaklaşık 3 buçuk trilyon metreküp keşfedilmemiş ancak teknik olarak çıkarılabilir durumda doğalgaz, 1.7 milyar varil de petrol bulunuyor.

Doğu Akdeniz'de yakın zamanda keşfedilen bu petrol ve doğalgaz yataklarıyla ilgili olarak Kıbrıs Rum yönetimi kısa bir süre önce İsrail'le bir "münhasır ekonomik alan" anlaşması imzaladı.

Türkiye imzalanan anlaşmaya tepki göstererek Rumların Kıbrıs adasının doğal kaynaklarını KKTC'yle paylaşmadan tek taraflı bir biçimde kullanmasına itiraz etti.

Bölgede sondaj çalışmaları yapması beklenen Noble Energy isimli ABD'li petrol ve doğalgaz şirketi, Kıbrıs adası açıklarındaki Block 12 havzasının yanı sıra İsrail kıyısı açıklarındaki Mari-B havzasını da işletiyor.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı'nın Rum basınında yer alan haberlerden aktardığına göre, Rum lider, "Ankara nihayet neyin çıkarına olduğunu anlasın ve gerginlik yaratmak ve bölgede karıştırıcı gibi davranmak yerine, Kıbrıs sorununun çözümünde işbirliği yapsın" dedi. 

Hristofyas, Rumların ve Türklerin birlikte yöneteceği 'Birleşik Federal Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, doğal zenginliklerinden istifade edeceğini ve ortaya çıkacak menfaatlerden iki toplumun da faydalanacağını savundu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!