ABD terörist avında

Güncelleme Tarihi:

ABD terörist avında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kenya ve Tanzanya'daki elçiliklerine beş dakika arayla bombalı saldırı düzenlenen Washington, alarm durumunda. ABD, bölgeye FBI ajanlarıyla antiterör timleri gönderirken, Kanlı saldırılarda ölenlerin sayısı toplam 116'ya, yaralıların ise 4149'a ulaştı. Kızılhaç, yaralılardan 1000'inin durumunun ağır olduğunu duyurdu. Saldırıların sorumluluğunu şimdiye kadar adı hiç duyulmamış olan İslami Ordu Örgütü üstlendi. Görgü tanıkları, Nairobi'deki patlamadan kısa süre önce, park eden bir arabada Arap kökenli üç kişi gördüklerini belirttiler.

Amerika'nın Tanzanya ve Kenya'daki elçiliklerinde peş peşe düzenlenen bombalı saldırıların sorumluluğunu, bugüne kadar adı hiç duyulmamış olan ‘‘İslami Ordu’’ adlı örgüt üstlendi. Washington, FBI ajanlarını ve antiterör timlerini Afrika'ya göndererek büyük bir terörist avı başlattı.

Dubai'deki uluslararası bir haber ajansına dün sabah telefon eden bir kişi, Amerikan elçiliklerine yönelik her iki operasyonun Müslümanların kutsal yerlerini kurtarma görevini üstlenen ‘‘İslami Ordu’’ tarafından düzenlendiğini iddia etti. Mısırlı aksanıyla konuştuğu belirtilen meçhul kişi, operasyonlardan birini Mekkeli, diğerini Mısırlı bir militanın gerçekleştirdiğini söyledikten sonra telefonu kapattı.

Suudi Arabistan'da yayınlanmakta olan El Hayat Gazetesi ise, dün Kahire'deki ofisine benzer bir telefon ihbarının yapıldığını ve İslami Ordu adının verildiğini duyurdu. Saldırılardan bir gün önce de Mısır'daki İslami Cihad Örgütü, Doğu Avrupa'da yaşayan militanlarının Mısır'a gönderilmesine neden olan ABD'yi tehdit etmişti.

ABD'YE TEHDİT

Londra'da Arapça yayınlanan El Hayat Gazetesi'ne bir bildiri gönderen İslami Cihad Örgütü, Arnavutluk'taki militanlarının yakalanmasına ve Mısır'a gönderilmesine yardım eden ABD'nin çıkarlarına yönelik saldırılarda bulunacağı tehdidini savurmuştu. İslami Cihad Örgütü, gazeteye gönderdiği bildirisinde, gıyabında ölüm cezasına çarptırılmış olan Ahmed İbrahim Nacar adındaki örgüt üyesi militan da dahil olmak üzere, üç üyesinin yakalanmasına yardım eden ABD'ye ‘‘anlayacağı lisanda yanıt verileceğini’’ duyurmuştu. İslami Cihad Örgütü'nün arkasında Afganistan'da yaşadığı sanılan İman Zuvaheri ile Suudi Arabistanlı milyarder Osama bin Laden var.

Öte yandan, Kenya'da yayınlanan Daily Nation Gazetesi, üç görgü tanığına dayanarak, Amerikan Elçiliği'nin önüne patlamadan önce park eden arabada Arap kökenli üç kişi görüldüğü yazdı. Patlamadan birkaç saniye önce de arabadan atlayan iki kişinin makineli tüfekle elçiliğe ateş açtığı belirtildi.

BİN AĞIR YARALI

İki saldırıdan en şiddetlisine sahne olan Kenya'nın başkenti Nairobi'daki Amerikan elçiliğinde kaç kişinin öldüğü konusunda çelişkili bilgiler veriliyor. Kenyan Devlet Başkanı Daniel Arap Moi, dün ölü sayısının 83'e, yaralı sayısının 2140'a ulaştığını bildirirken, Kızılhaç Örgütü, ölü sayısının 108'e ulaştığını ve hastaneye kaldırılan yaralılar arasında en az 1000 kişinin durumunun ağır olduğunu duyurdu. Toplam yaralı sayısının 4149 olduğu belirtildi. Patlamalarda biri çocuk olmak üzere 8 Amerikalının öldüğü ve bazı Amerikalı yaralıların da Güney Afrika'daki hastanelere taşındığı bildirildi.

KAOS YAŞANIYOR

Görgü tanıklarına göre, Kenya'nın başkenti Nairobi'deki enkaz kaldırma çalışmaları esnasında yıkıntıların arasından sürekli ‘‘imdat’’ sesleri geliyor. İlk gün kurtarma çalışmalarını eğitilmiş köpekler ve hassas aletler olmadan yürütmek zorunda kalan ekipler, dün yıkıntıların arasından bir kişiyi canlı olarak çıkartmayı başardılar. Yetkilileri göre, yıkıntıların altından birkaç kişiyi daha canlı kurtarma şansı var.

Yine Nairobi'deki görgü tanıklarının ifadelerine göre, olay yerinde tam bir kaos yaşanıyor. Ceset, kanlı giysi, ayakkabı ve diğer eşyalar çevreye savrulmuş halde dururken, enkaz kaldırma çalışmalarını izleyen binlerce meraklı, ambülansların yollarını tıkıyor. Nairobi'deki patlamada, 53 bina ile telefon ve elektrik hatları büyük zarar gördü.

Tanzanya'nın başkenti Dar Es Salaam'daki patlamada ölenlerin sayısı ise 8'e yükseldi. 74 kişinin halen tedavi altında olduklarını belirten yetkililer, Tanzanya'nın başlıca havaalanları ile sınır kapılarında güvenlik önlemlerinin arttırıldığını kaydettiler.

FBI İŞBAŞINDA

Öte yandan 40'a yakın FBI ajanı ile bomba inceleme uzmanı, Amerikan antiterör ekipleri ve Amerikan Hava Kuvvetleri'ne bağlı 43 asker, dün bir C-130 uçağıyla Kenya'ya vardı. ABD'nin hafta sonunda hem Kenya, hem de Tanzanya'ya başka uzman ekipler göndermesi beklenirken, İsrail de dün Nairobi'ye 200 asker ve terör uzmanı gönderdi.

Washington'dan açıklamada bulunan FBI sözcüsü Frank Scafidi, ilk olarak saldırıda kullanılan bombanın cinsinin ve arabanın markasının tespit edilmesine çalışılacağını söyledi. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, P.J. Crowley saldırıların çok iyi planlandığını ve koordine edildiğini belirterek ‘‘Saldırganların amatör olmadığı kesin’’ diye konuştu.

Brookings Enstitüsü uzmanlarından Richard Haass, Kenya ve Tanzanya'daki korkunç saldırıları gerçekleştirecek örgüt sayısının sınırlı olduğunu belirterek bunların arasında Mısır'daki İslami Cihad Örgütü'nün olduğunu söyledi. NBC televizyonuna konuşan Haass, örgütün Suudi milyarder Osama Bin Laden tarafından finanse edildiğini de kaydetti.

En kötü korunan iki ABD elçiliği

ABD'nin Kenya ve Tanzanya'daki elçiliklerinin dünyadaki toplam 260 ABD elçiliği arasında en az korunanları olduğu ortaya çıktı. ABD Dışişleri Bakanı yardımcısı Thomas Pickering, uzmanların her iki elçilik binasının kolay hedefler olduğu yolundaki görüşlerine katıldığını belirtti. Nairobi ve Dar Es Salaam'daki binaların 1980 yılından önce inşa edildiklerini belirten Pickering, binalardaki güvenlik sistemlerinin standartlara uymadığını söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı çevrelerine göre, Beyrut'taki elçilikte 1983 yılında meydana gelen ve 240 Amerikan askerinin ölümüne neden olan saldırıdan sonra, Ortadoğu ve Latin Amerika'daki elçiliklerin güvenliği için büyük para harcandı. Ama Afrika'daki temsilciliklerin güvenliği göz ardı edildi. Nairobi'deki ABD elçiliğinin kentin en kalabalık kesiminde, korumasız bir yerde inşa edilmiş olması, kurban sayısını arttırdı.

DEPREM GİBİ TERÖR

ABD'nin Kenya ve Tanzanya'daki elçiliklerine düzenlenen bombalı saldırılardan sonra, dehşet verici görünümler ortaya çıktı. Tanıklar, bu görünümlerin ancak çok şiddetli bir depremden sonra görülebileceğini belirttiler. Nairobi ve Dar Es Salaam'da tam bir kaos yaşanıyor. Dehşet ve merak içindeki insanlar, kurtarma ve yardım çalışmalarının aksamasına neden oluyorlar. ABD yönetimi, Tanzanya ve Kenya'ya dün antiterör ve bomba uzmanlarıyla FBI ajanlarını gönderdi. Bombaların özelliği konusundaki açıklama, uzmanların incelemesinden sonra yapılacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!