ABD ‘Tarihçiler Komisyonu’nu desteklesin

Güncelleme Tarihi:

ABD ‘Tarihçiler Komisyonu’nu desteklesin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2011 00:00

ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, Washing-ton’un Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin düzelmesi için ‘tarihçiler komisyonu’ önerisini desteklemesini istedi.

Önerinin 2005 yılında Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından o dönem Ermenistan Başbakanı, başbakanlığından sonra da Devlet Başkanı olan Robert Koçaryan’a yapıldığını hatırlatan Ricciardone, 1915’in yıldönümünün bu öneriyi canlandırmak için iyi bir fırsat olduğunu söyledi. Ermeni dünyasından haberler veren Center for Armenian Remembrance (CAR)’da yer alan bilgiye göre, ‘Tarihçiler Komisyonu’na Türkiye ve Ermenistan dışından başta ABD ve Fransa olmak üzere diğer ülkelerin de katılabileceğini ve Türkiye arşivlerinde 1915’te neler yaşandığının araştırılabileceğini belirten Ricciardone şunları söyledi:
Erivan reddetmişti
“Ermeni halkının bu dönem boyunca büyük acılar çektiğini hiç kimse unutmamalı. Eğer taraflar birbirinin acısını anlayabilirse, 1915’te neler yaşandığına dair farklı perspektifler de ortaya çıkabilir. Bana öyle geliyor ki, Ermeniler ve Türkler’in yanında ABD ve Fransa da dürüst ve güvenilir tarihçilerden oluşturulacak böyle bir akademik çalışmaya katılmalıdır.”
Hatırlanacağı gibi, Türkiye’nin ‘tarihçiler komisyonu’ önerisini, Ermenistan, ‘Araştırılacak bir şey yok’ diyerek kabul etmemişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!