ABD, Suriye’ye giremez çünkü

Güncelleme Tarihi:

ABD, Suriye’ye giremez çünkü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2013 00:17

Suriye’deki kimyasal saldırı iddiaları, askeri müdahale ihtimalini yeniden gündeme getirirken ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, gönderdiği bir mektupta ABD yönetiminin Suriye’ye müdahaleye niye karşı olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

GENERAL Dempsey, Suriye’ye müdahale seçeneğini destekleyen Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin Demokrat Partili üyesi Eliot Engel’e gönderdiği mektupta, muhaliflerin Suriye’de kontrolü ele geçirmelerinin ABD’nin yararına olmayacağını belirtti. Dempsey, bunun nedenlerini şu şekilde sıraladı:

SAVAŞI BİTİRMEZ: Esad rejiminin hava gücünü yok edebiliriz, böylece Esad güçlerinin hava operasyonları azaltılabilir. Ancak bu durum çatışmayı daha da şiddetlendirir ve ABD’nin savaşa girmesi kaçınılmaz hale gelir. Bu müdahale savaşın altında yatan nedenleri çözmeyeceği için bir yarar getirmez.

MUHALEFET ÇIKARLARIMIZI SAVUNMAZ: Suriye’de şu anda aralarında seçim yapacak iki taraf yok, birçok taraf var. Bizim seçeceğimiz tarafın, güç dengeleri kendi lehlerine döndüğünde kendi çıkarlarına ve bizim çıkarlarımıza hizmet etmesi gerekiyor. Ama şu anki durum öyle değil.

MÜDAHALE ÇÖZÜM DEĞİL: Askeri müdahalenin Suriye’deki iç karışıklığı ortadan kaldıracağına inanmıyorum. Birçok konuda askeri güç kullanımı savaşta güç dengelerini değiştirir, ama savaşın altında yatan tarihsel etnik, din ve aşiret sorunlarını ortadan kaldırmaz.

SAVAŞ DEVAM EDER: Suriye’deki savaş çok trajik ve karmaşık. Birçok mezhebin katıldığı uzun süreli savaş ve şiddetli çatışmalar, Esad rejimi sona erinceye kadar sürecek. Bu bağlamda kısıtlı bir askeri müdahalenin etkili olup olmayacağını iyice değerlendirmeliyiz.

EN İYİ STRATEJİ ILIMLILARA DESTEK: Bana göre ABD’nin Suriye konusunda izleyebileceği en iyi strateji, ılımlı muhalefeti geliştirmek üzere çabalarımızı arttırmak. Ayrıca insani krizin çözümüne de daha geniş kapsamda yardım edebiliriz.

İTİRAZIN NEDENLERİ: Amerikan Washington Post gazetesi yazarı Max Fisher, Obama’nın Suriye’ye neden müdahale etmediğini irdeledi. Fisher’a göre Suriye, ABD’nin iç politikası açısından büyük risk. Obama, Suriye’de müzakere ile çözümden yana. Obama şiddetin yükselmesini değil istikrar istiyor ve Suriye’nin kaosa sürüklenmesinden korkuyor. Suriye’nin daha fazla kaosa sürüklenmesinden korkuyor. Obama ayrıca muhaliflere bağlı kalmak istemiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!