Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında Türkiye kavgası

Güncelleme Tarihi:

Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında Türkiye kavgası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2010 00:44

Frank Ricciardone’nin ABD’nin yeni Ankara büyükelçisi olarak atanmasına Cumhuriyetçi senatörlerin engel olduğu açıklanırken, Washington'dan da Türkiye politikalarının değişebileceği yönünde haberler geliyor.

Haberin Devamı

ANKARA'YA BÜYÜKELÇİ SEÇİMİ WASHINGTON'I KARIŞTIRDI

 

Dünyanın nabzı PLANET'te atıyor

 

Ricciardione'nin atamasının Cumhuriyetçilerin engeline takıldığı yönündeki söylentiler doğrulandı. Cumhuriyetçi Senatör Sam Brownback atamayı durdurdu.

 

Brownback adına Foreign Policy dergisine konuşan bir sözcü, geçtiğimiz ay Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin hakkında olumlu karar verdiği Ricciardone’nin atanmasına engel olduklarını teyit etti. Brownback’in Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a itirazının gerekçelerini anlatan bir mektup yazmakta olduğu belirtildi.

 

Haberin Devamı

Sözcü mektubun detaylarını açıklamayı reddetti ancak Cumhuriyetçi senatörlere yakın birçok isim, parti grubunun içinde Brownback’e yoğun destek olduğunu ve Obama yönetiminin Ricciardone muhaliflerini ikna edebilmek için yapabileceği bir şey olmadığını söyledi. Brownback’in oyunun rengi değişse bile başka senatörlerin aynı tavrı koyması söz konusu.   

 

Meseleye yakın bir parti danışmanı, “Böyle bir zamanda böyle hassas bir pozisyon için Ricciardone yanlış isim. Obama yönetiminin bunu görüp kendisinin atamasını teyit etmemesini ve daha iyi birilerini aday göstermesini umuyoruz” dedi.

 

OBAMA TÜRKİTE POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRİYOR

Elbette Başkan’ın bu ay, Kongre’nin tatile girdiği dönemde Ricciardione’yi ataması ve Senato’daki teyit oylamasını baypas etmesi mümkün. Ancak böyle bir durumda Ricciardione ancak Ocak ayında yeni Kongre dönemine kadar görev yapabilecek. Bu koşullar altında da Kongre’deki Cumhuriyetçiler yine itirazlarını ortaya koyacak.

 

Cumhuriyetçilerin Ricciardone’nin adaylığıyla ilgili itirazları sonucu yaşanan tartışmalar, ABD’nin Türkiye, Mısır, Irak ve Afganistan’la kurduğu ilişkilerin tarihinin ne kadar karmaşık olduğunu gösteriyor.

 

Haberin Devamı

Obama yönetimi elindeki sınırlı siyasi sermayeyi kullanarak, Ricciardone’nin adaylığı konusunda baskı yapabilir.

 

WASHINGTON TÜRKİYE POLİTİKALARINI DEĞİŞTİRİYOR

ABD’nin an itibarıyla perde arkasında Türkiye’ye yaklaşımını yeniden değerlendirme çalışmaları yaptığı söyleniyor. Dışişleri Bakanlığı bu ay Türkiye politikaları konusunda üst düzey bir toplantı düzenleyecek. Clinton ve Politika Planlama Şefi Anne Marie Slaughter’ın liderlik yaptığı toplantıya Bakan Yardımcısı Philip Gordon da katılacak.

 

“Toplantının amacı, özgür ve akademik bir ortamda doğru yöne gidip gitmediğimizi ve gündeme getirebileceğimiz başka meseleler olup olmadığını değerlendirmek” diyen bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, bunun “ne yapılacağına karar vermek için düzenlenen bir dizi toplantıdan biri” olduğunu belirtti.

 

Haberin Devamı

Cumhuriyetçi Parti danışmanlarından bir isim, Obama yönetiminin Ricciardone konusundaki itirazlara kulak tıkadığını söyleyerek, “Türkiye politikalarını belirlemek için toplantı yapıyorlar ancak Ricciardone’nin adaylığı böyle bir politika olmadığını gösteriyor” dedi.

 

Bu haber Foreign Policy dergisinin The Cable blogunda yayımlanan "Republicans reject Obama's Turkey envoy" başlıklı haberin çevirisidir.

Planet'i Facebook'tan takip etmek istiyorsanız:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!