ABD’nin 5'inci savaş gemisi de Çanakkale Boğazı'nda

Güncelleme Tarihi:

ABD’nin 5inci savaş gemisi de Çanakkale Boğazında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2008 13:04

ÇANAKKALE Boğazı'ndan bugün de ABD’nin Karadeniz’e çıkacak 5'inci savaş gemisi geçti. 6'ıncı Filo’nun komuta kontrol gemisi olan ‘LCC- 20’ borda numaralı USS Mount Whitney, 930 personeliyle Gürcistan'a insani yardım malzemesi götürmek üzere, kıç üstünde bir helikopterle Marmara Denizi'ne açıldı.

Haberin Devamı

ABD Donanması'na bağlı 6'ıncı Filo'ya komuta eden Mouunt Whitney isimli savaş gemisi, bugün saat 08.00'de klavuz kaptan alarak, Gürcistan'a gitmek üzere Çanakkale Boğazı'na girdi. Amiral gemisinin Çanakkale Boğazı'nı geçişi 2 saat 15 dakika sürdü. 189 metre boyunda, 18 bin 400 grostonluk Mount Whitney, Gürcistan'a insani yardım götürmek üzere Boğaz geçişi yaptığı sırada, kıç üstündeki askeri helikopter dikkat çekti. Saatte 43 mil hız yapabilen, 170'i asker, gerisi sivil ve diğer özel görevlilerden oluşan 930 personeli bulunan geminin geçişi sırasında dikkat çeken bir başka nokta ise Gürcistan bayraklı MB Ural ve ISTYSH isimli iki römorkörün, ABD gemisinin bir iki mil önünden boğaz geçişi yapmasıydı. ABD gemisine boğaz geçişi sırasında Türk Sahil Güvenlik botu da refakat etti.

Haberin Devamı

GEMİNİN ÖZELLİKLERİ

Mount Whitney, dünyanın her noktasından, ‘HF, UHF, VHF, SHF, TEHF’ dalga tiplerinde, şifreli bilgi alışverişi yapma özelliğine sahip geniş bir haberleşme ağı kurabilmesiyle, iletişim ve haber merkezi olma özelliğiyle tanınıyor.

TAM DONANIMLI SÜPER SİLAHLAR

ABD’nin 6'ıncı Filosu’na komuta eden amiral gemisi, süper RBOC metal çöp roketleri taşıyor. Geminin güvertesindet 25 mm'lik 2 Bushmaster top, 50 kalibrelik 4 makineli tüfek, 2 Phalanx yakın hava savunma sistemi ve CH- 60 Knighthawehf füze hava üniteleri yer alıyor. Mount Whitney'de daimi olarak kadın personel bulunuyor. 1969 yılında tersaneye konan ve 8 Ocak 1970 tarihinde denize indirilip, 16 Ocak 1971’de aktif olarak donanmada göreve başlayan Mount Whitney, şu ana kadar 2 askeri harekatta görev almış.

1994’te Haiti operasyonunda aktif rol alıp, 2002’de Irak’ta Basra Körfezi’nde isminden söz ettiren amiral gemisi, 2004 yılında bir ilke imza atıp mürettebatına sivil personeli de ekledi. Ardından 2005 yılında 6'ıncı Filo’nun komuta kontrol gemisi olarak görevlendirildi. Kalifoniya'daki Sierra Nevada sıra dağlarının en yüksek noktası olan Whitney Dağı’ndan ismini alan süper donanımlı gemi, Blue Ridge sınıfı olarak merkezi Lizbon’da bulunan NATO Müttefik Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görev alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!