74 yıl sonra harika çocuklar pozu

Güncelleme Tarihi:

74 yıl sonra harika çocuklar pozu
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2020 07:00

Cumhuriyet’in ilk ‘Harika Çocukları’, piyano sanatçısı İdil Biret ve keman sanatçısı Suna Kan, geçen hafta yeni ‘Harika Çocuklar’ yararına düzenlenen konserde bir araya geldi. İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker ile aynı fotoğraf karesinde yer alan sanatçıların bundan 74 yıl önce, 1946’da İsmet İnönü ile çekilmiş benzer bir fotoğrafı bulunuyor.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından hazırlanan 5245 sayılı Harika Çocuklar Yasası, 7 Temmuz 1948’de, ‘İdil Biret ve Suna Kan’ın yabancı memleketlere müzik tahsiline gönderilmesine dair kanun’ adıyla çıkarılmıştı. Buna göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nca oluşturulacak bir kurul tarafından seçilen ‘Harika Çocuklar’ eğitim amacıyla yurtdışına gönderilebilecekti. Yasanın çıkarılmasındaki en büyük destekçi, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ydü. Kanunun çıkmasından sonra 7 yaşındaki İdil Biret (piyano) ile 12 yaşındaki Suna Kan (keman), yasadan yararlanarak Paris Konservatuvarı’na gönderildi. Her ikisinin de masrafları 16 yaşına kadar devlet tarafından karşılandı. Biret ve Kan’dan sonra, ‘Özel Statü’ adıyla Oya Ünler (piyano), Burçin Büke (piyano) ve Fazıl Say (piyano) gibi pek çok sanatçı bu yasadan faydalandı. En son 1998 yılında 8 yaşındaki Emrecan Yavuz, devlet himayesine alındı. Bu zamandan sonra yasa bir daha kullanılmadı. Ancak ülkemizde ‘harika çocuklar’ yetişmeye devam ediyor.

74 yıl sonra harika çocuklar pozu


DESTEK İÇİN

Haberin Devamı

Genç yeteneklerin eğitimlerini desteklemek amacıyla geçen hafta İnönü Vakfı ve Sevda-Cenap And Müzik Vakfı işbirliği ile ‘Harika Çocuklar Yasası İzinde’ başlıklı bir etkinlik düzenlendi. İlk ‘Harika Çocuklar’dan devlet sanatçısı İdil Biret, Ankara’da İsmet İnönü’nün evi Pembe Köşk’te, İnönü’nün kızı Özden Toker’in Türkiye’nin ilk kadın piyanisti Ferhunde Erkin’den ders aldığı aile piyanosunda eserler çaldı. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı 3’üncü sınıf öğrencisi Ogün Koyunoğlu da, ‘genç solist’ olarak programda yer aldı. Sanatseverlerin, bağışlarıyla uluslararası eğitimine katkı sağladıkları obua sanatçısı Koyunoğlu’na piyanist Simay Civelek eşlik etti. Etkinliğe, bir diğer ilk ‘Harika Çocuk’ keman sanatçımız Suna Kan da katıldı.

BAKMADAN GEÇME!