7 yaşında 76 kilo

Güncelleme Tarihi:

7 yaşında 76 kilo
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2006 16:34

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde 76 kilogram olan 7 yaşındaki Merve Aslan, kilosu nedeniyle yaşıtları gibi çocukluğunu yaşayamıyor.

Haberin Devamı

Ramazan ile Garibe Aslan çiftinin ilk çocuğu olarak 7 yıl önce 2 kilo 800 gram olarak dünyaya gelen Merve'nin kilosu 1 yaşındayken 12, 7 yaşında ise 76 kilograma ulaştı. Sağlık sorunu yaşayan, akranları gibi hareket edemeyen Merve'yi ailesi kilosu nedeniyle okula da göndermedi.

Baba Ramazan Aslan (30), kızı Merve'nin 11 aylık olduğu dönemde kilosunun fazla olması nedeniyle doktora gittiklerini belirterek, şunları anlattı:

“Doktor Merve'nin dengesiz beslenmeden dolayı aşırı kilo aldığını, dengeli beslenmesi durumunda sorunun çözüleceğini söyledi. Bir süre sonra kızımdaki kilo artışı devam etti. Bunun üzerine Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesine götürdüm. Yapılan bir çok tahlilin ardından fonksiyonları normal çıktı. Bunun üzerine diyet programı verdiler. Ama biz belki de eğitimsiz olduğumuz için diyeti yeterince uygulayamadık ve çocuğum sürekli kilo almaya devam etti. Son 3 yıldır da az yemek vermemize rağmen kilo almaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Tek başına hareket edemiyor, yürüyemiyor. Tuvalete 2 kişinin yardımıyla gidebiliyor. Bu nedenle çok üzülüyor. İzin versek normal bir yetişkinin 2 katı kadar yemek yer. Kıstığımız için bazen gizliden yemek yiyor. Aşırı kilosu nedeniyle okula da gönderemedik. Yaşıtları onu yere düşürse tek başına yerden kalkamaz.”

ZAYIFLATICI ÜRÜNLER

Aslan, bazı medikal ürün satan firmaların çocuğu zayıflatmak için çeşitli korse ve benzeri ürünler tavsiye ettiğini, ancak sorumluluk kabul etmediklerini, bunun üzerine çocuğunu daha kötü olacağı endişesiyle bu ürünleri kullanmadıklarını söyledi.

Anne Garibe Aslan da çocuğunun durumuna çok üzüldüğünü, arada bir de olsa onu dışarı çıkardığını, ancak yaşıtlarının kilosuyla alay ettiği için çok üzüldüğünü ifade ederek, kızının bir an önce sağlığına kavuşması için dua ettiğini söyledi.

HASTANEYE GÖTÜRÜLDÜ

Durumu öğrenen Diyarbakır Valisi Efkan Ala'nın talimatı üzerine İl Sağlık Müdür Yardımcısı Derya İzgi başkanlığındaki bir ekip Merve'yi hastaneye götürmek için eve geldi.

Hastaneye gönderileceğini öğrenen Merve ağlayarak gitmek istemediğini söyledi. Babaannesi Gevra Aslan'ın ikna çabalarıyla kendisi için özel diktirilen elbisesini giyerek, ambulansa binmeye razı olan küçük Merve, içinde plastik bebeği bulunan kol çantasını da alarak ambulansa taşındı.

Haberin Devamı

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesine getirilen Merve burada tedavi altına alındı. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Faruk Demir, Merve'nin daha önce aşırı kilo yakınmasıyla kendisine getirildiğini, kendilerinin de Tıp Fakültesine sevk ettiğini söyledi.

Merve'nin durumunu yeniden değerlendirerek gerekli ölçümler ve tetkikleri yapacaklarını ve ne tip bir obezite olduğunu saptamaya çalışacaklarını ifade eden Demir, şöyle dedi:

“Burada gerekli tüm tetkiklerden sonra bizi aşan bir durum olursa ilgili merkeze sevk edeceğiz. Göbekte aşırı yağlanma olduğu için hasta solunum sıkıntısı çekiyor. Ön tanı konduktan sonra gerekirse Üniversiteyle irtibata geçip tedavi etmeye çalışacağız. Ama önce hastalığın nedenini öğrenip tanıyı koymamız lazım. Bu yaştaki bir çocuğunun normal kilosu 15-30 kilogram civarındadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!