7 dalda ödül kazandı

Güncelleme Tarihi:

7 dalda ödül kazandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2009 00:00

-"20. Ankara Uluslararası Film Festivali”nin verdiği ödüller arasında, "En iyi Film" ve "En iyi Yönetmen" de olmak üzere 7 daldaki ödül “Sonbahar”ın oldu.

Haberin Devamı

FİLMİN FRAGMANI (VİDEO)

20. Ankara Uluslararası Film Festivali”nin verdiği ödüller arasında, "En iyi Film" ve "En iyi Yönetmen" de olmak üzere 7 daldaki ödül “Sonbahar”ın oldu.

7 dalda ödül kazandı
Ankara Uluslararası Film Festivali,  kapanış galası ve ödül töreniyle sona erdi. Sunuculuğunu Nehir Erdoğan ile Levent Ülgen'in üstlendikleri Devlet  Tiyatroları Şinasi Sahnesi'ndeki kapanış  gecesinde konuşan festival başkanı Can  Özgün, yapılan işlerde büyük emek olduğunu, festival olarak da emeğe saygı  duyduklarını söyledi.

 Özcan Alper'in “Sonbahar” filmi, “ideallerin yok edildiği çağımızda evrensel sorunların en başatı olan bireyin bireyselleştirme yalanıyla tek tipe dönüştürülüp yok edilişine ölüme yatarak karşılık veren bir kaybedenin hikayesini, şiirsel bir sinematografiyle anlatması” nedeniyle “En İyi Film Ödülü”ne değer görüldü. Film, “En İyi Yönetmen Ödülü”nün yanı sıra, “Sinema Yazarları Derneği En İyi Film Ödülü” ile “Film Yönetmenleri Derneği En İyi Yönetmen Ödülü”nün de sahibi oldu.

Haberin Devamı

Festivalin “Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü” ve “Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü” ise, “geleneksel kurallara baş kaldıran bir kadının sevgiyi bulma çabası etrafında geliştirdiği evrensel bir temayı minimalist bir sinema anlayışıyla anlattığı” için Cemal Şan'ın yönettiği “Dilber'in Sekiz Günü”nün oldu.

“20. Ankara Uluslararası Film Festivali Ulusal Uzun Film Yarışması” ödüllerine değer bulunan isimler şöyle:

“En İyi Kadın Oyuncu, Dilber'in Sekiz Günü filmindeki rolüyle Nesrin Cavadzade,

En İyi Erkek Oyuncu, Dilber'in Sekiz Günü filmindeki başarısıyla Fırat Tanış,

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Sonbahar’daki performansıyla Megi Kobaladze,

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Gökten 3 Elma Düştü filmindeki oyunculuğuyla İsmail Hacıoğlu,

En İyi Görüntü Yönetmeni, Sonbahar filmindeki görüntü yönetimiyle Feza Çaldıran,

En İyi Sanat Yönetmeni, Devrim Arabaları filmindeki sanat yönetimiyle Veli Kahraman,

Haberin Devamı

En İyi Özgün Müzik, Dilber'in Sekiz Günü’ndeki müzik anlayışıyla Nail Yurtsever, Engin Aslan ve Cem Tuncer,

En İyi Kurgu, Sonbahar filmindeki kurgu anlayışıyla Thomas Balkenhol,

Umut Veren Yeni Erkek Oyuncu, Fırtına filmindeki performansıyla Cahit Gök, Dinle Neyden' filmindeki rolüyle Metin Hara,

Umut Veren Yeni Kadın Oyuncu, Gökten 3 Elma Düştü filmindeki rolüyle Toprak Sağlam, Umut Veren Yeni Yönetmen ve Umut Veren Yeni Senaryo Yazarı, Bunu Gerçekten Yapmalı Mıyım?la İsmail Nemci.”

Öte yandan, “Seçici Kurul Özel Ödülü” ise, “içinde yaşadığımız politik coğrafyanın gerçeklerine göbekten bağlı olması nedeniyle sınır tanımayan kırık bir aşk hikayesini, belgeselci refleksi ve yalın bir sinema dilini kaynaştırarak anlattığı” için Hüseyin Karabey'in “Gitmek” adlı filmine verildi.

Haberin Devamı

ULUSAL BELGESELDE BİRİNCİ YOK

“20. Ankara Uluslararası Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması” bölümünde Seçici Kurul, “teknik yeterlilik, anlatıda bütünlük, sinematografi ve estetik kıstaslar değerlendirildiğinde, profesyonel kategoride birinciliğe değer bir eser bulunamadığını” söyledi.

Yasemin Alkaya'nın “Yaşam Arzısı” adlı filmi ikincilik, Can Candan'ın “3 Saat” filmi üçüncülük, Gloria Rolando'nun “Nazım'ın Küba Seyahati” de “Seçiciler Kurulu Özel Ödülü”ne değer görüldü.

Amatör kategoride de Serdar Güven'in “Alamet'in Üstüvane” belgeseli birinci, Rodi Yüzbaşı'nın “Mezra Ezidiya” belgeseli ikinci, Belgin Cengiz ve Oğuz Karabeli'nin “Kağıt Hane” belgeselleri üçüncü oldu. Amatör kategoride “Seçici Kurul Özel Ödülü”nü ise Emre Yalgın'ın yönettiği “Pembe Gri” aldı.

Haberin Devamı

-ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASI ÖDÜLLERİ-

Festivalin “Ulusal Kısa Film Yarışması” ödüllerine göre, “İnsan-lık”, “yaratıcı fikri, kısa film biçemine uygunluğu ve çağımızın sorunlarına dair duyarlı yaklaşımı” nedeniyle, “En İyi Kurmaca Film” seçildi. “En İyi Deneysel Film” “Açık Rüya”, “En İyi Canlandırma Film “Gemeinschaft” oldu. “Seçiciler Kurulu Özel Ödülüne de “Hayat-Derin Uzay” adlı film değer bulundu.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!