66 saat sonra enkazdan sağ çıktı

Güncelleme Tarihi:

66 saat sonra enkazdan sağ çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD'den, Derince'ye gelen arama ve kurtarma ekibi Fairfax Osman Bedrettin Gül'ü hayata kazandırdı

Enkazlardan 24 ve 30 yaşlarında iki kadın depremden, 62 ve 64 saat sonra, 46 yaşındaki Osman Bedrettin Gül ise 66 saat sonra canlı olarak çıkarıldı.

ABD'li arama ve kurtarma ekibi ‘Fairfax’, İzmit Derince'de önceki gün mucizeler yarattı. Derince Yavuz Sultan Mahallesi Bezendi Sokak'ta yerle bir olan 6 katlı bir apartmanın enkazı altında kalan 46 yaşındaki Osman Bedrettin Gül, depremden 66 saat sonra sağ olarak çıkarıldı. Fairfax, Derince'deki ilk çalışma gününde 4 kişiyi enkaz altından, alkışlar ve sevinç çığlıkları arasında, sağ çıkardı.

ÖLÜM BEKLEYİŞİ

Enkaz altında kalan çok sayıda insanın hissettiklerini anlatabilmenin imkanı yok. Onların yaşadıklarını kimsenin anlayabilmesi de mümkün değil. Yıkıntıların arasında onca saat mahsur kalan insanların üzerinde dolaşan ölüm korkusunun, ölüm bekleyişinin nasıl bir şey olduğunu kendilerinden başka hiç kimse bilemez.

Enkaz altında kalıp da, bunca zaman canlı kalabilmek de bir mesele. İnsanın öncelikle enerjisini ve nefesini idareli kullanabilmeyi akıl edebilmesi gerekiyor. Aynı enkaz altında kimileri uzun zaman sağ kalabilmeyi başarırken, kimileri de çırpınmaktan, bağırmaktan kendini tüketip çok daha kısa bir süre içinde hayatını yitirebiliyor.

İLK CANLI

Deprem'den 48 saat sonra, önceki gün, saat 03.00'de, Derince'ye ulaşan 70 kişilik Fairfax arama ve kurtarma ekibi, günün ilk ışıklarıyla arama ve kurtarma çalışmalarına başladı. Günboyu Yavuz Sultan Mahallesi'nde bir enkazdan diğerine koşuşturan Fairfax ekibinin canlı kurtarmayı başardığı ilk depremzede, 8 yaşındaki bir erkek çocuğu oldu.

Üç erkek kardeşin bulunduğu apartman enkazından ses geldiğini haber alan ekip, saat 12.00 sularında üç erkek kardeşin en küçüğünü canlı olarak çıkarmayı başardı. Ne yazık ki, diğer kardeşlerin enkaz altında yaşamlarını yitirdiği anlaşıldı.

UMUTLAR KESİLMİYOR

Kurtarma ekibinin çalışmasını zorlaştıran nedenlerden biri de kimsenin enkaz altında kalan yakınlarının ölmüş olabileceğine inanmak istememesi. Herkes ses duyduğunu, içerdekilerin canlı olduğunu söylüyor. Ne yazık ki, bunların bir kısmı doğru değil. Bir kısım sesler gaipten duyuluyor. Tabii ‘‘ya yaşıyorsa’’ umudunun insanlara bir takım sesler duyurduğu da bir gerçek. Bu yüzden canlıların bulunmadığı enkazlarda da çalışmalar yapılıyor ve gerçek ortaya çıkınca da büyük bir hüsran yaşanıyor.

ÜÇ ENKAZDA CANLI YOKTU

Fairfax'ın Yavuz Sultan Mahallesi'nde yerle bir olan 5-6 katlı apartman enkazları arasındaki koşuşturması sırasında da hüzün ve sevinç birarada yaşandı.

Fairfax ekibi gelmeden önce 48 saat boyunca enkaz altındaki yakınlarına kendi imkanlarıyla ulaşmaya çalışan Derinceliler, Amerikalı ekibe canla başla yardım ettiler. Ses duydukları enkaz yerlerini Amerikalı ekibe gösterdiler. Fairfax'ın ihbarlar üzerine giderek, çalışma yaptığı üç enkazda canlı olmadığı tespit edilince umutlu bekleyiş yerini gözyaşlarına bıraktı.

ALKIŞLAR

Ne var ki, her zaman bu kadar şanssız olunmuyor. Enkaz altında kalıp da hala canlı durumda o kadar çok insan var ki, o yüzden kurtarma çalışmaları çoğunlukla amacına ulaşıyor ve moloz yığınları arasında ölümle burun buruna yaşayan insanlar yeniden hayata kazandırılabiliyor. Tabii o zaman da alkışlar ve sevinç çığlıkları müthiş bir anlam kazanıyor. Hem kurtarılan hem de kurtaran için. Bir hayat, bir hayattır ve bedeli yoktur, olamaz.

66 SAAT SONRA

Fairfax'ın Derince'de özel eğitilmiş köpekleriyle çalışma yapan Avusturya ekibinin ihbarları üzerine gittiği üç enkaz da ise umutlu bekleyiş sevinç çığlıklarıyla noktalandı. Bu enkazlardan 24 ve 30 yaşlarında iki kadın depremden, 62 ve 64 saat sonra, 46 yaşındaki Osman Bedrettin Gül ise 66 saat sonra canlı olarak çıkarıldı.

Bir insanı yeniden hayata kazandırabilmek zannedildiği kadar kolay bir işlem değil. Kullanılan teknoloji ne kadar ileri olursa olsun, bilgi düzeyi ve teçhizat ne kadar gelişmiş olursa olsun yine de, zor bir iş.

Fairfax, Derince'de hiç beklemediği zorluk ve yoğunlukta bir kurtarma operasyonuyla karşılaşınca, ABD'den takviye istedi. Bu talep üzerine, Miami Dade adındaki bir başka kurtarma ekibinin de, önceki gün, ABD'den, Türkiye'ye doğru yola çıktığı söylendi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!