5.9'da bile çuvalladık

Güncelleme Tarihi:

5.9da bile çuvalladık
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2011 00:00

Kütahya’nın Simav İlçesi’nde önceki gece 23.15’te meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem, yaşananlardan ders almadığımızı bir kere daha gösterdi. Depremin ardından 25 bin nüfuslu ilçeyle bağlantı kesildi, telefonlar çalışmadı, internete girilemedi. Kandilli Rasathanesi’nin sitesine de uzun süre ulaşılamadı.

Haberin Devamı

VATANDAŞLAR SOKAKTA SABAHLADILAR / FOTO GALERİ

CANLI YAYINDA DEPREME BÖYLE YAKALANDILAR / WEB TV 

KÜTAHYA’nın Simav İlçesi’ndeki deprem Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün verilerine göre 7.6 kilometre derinlikte, Richter ölçeğiyle 5.9 büyüklüğünde. Depremin ardından 25 bin nüfuslu ilçede eletrikler kesildi, herkes telefona sarılınca bölgeden saatlerce sağlıklı haber alınamadı.

‘Öncü’ hayat kurtardı

Özellikle 19 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nden sonra uzmanların her fırsatta dikkat çektikleri bina güvenliğinden ise eser yoktu. İlçede bir bina yıkılıp, bir bina yan yatarken, birçok bina da ağır hasar aldı. Depremden hasarsız kurtulan bina yok denecek kadar azdı. Jeotermal hatları ve içme suyu boruları patladı. Evlerin hasar gördüğü bazı köylerde yaşayanlar, ilgisizlikten yakındı.

Simavlılar’ı kurtaran ise saat 23.15’te meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremden 16 dakika önce saat 22.59’da meydana gelen 3.8 büyüklüğündeki öncü deprem oldu. İlçe halkının evlerini terk edip sokaklara akın etmesi can kaybının büyümesini önledi. 1 kişinin öldüğü, 1’i ağır 85 yaralıyla atlatılan deprem sonrasındaki artçı sarsıntılar kâbus yaşattı.

Yardıma tam not

Deprem dersini en iyi çalışanın ise Sivil Savunma, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), AKUT ve Kızılay olduğu görüldü. UMKE deprem sırasında tatbikatta oldukları Bilecik’ten, hemen Simav’a geldi. UMKE Simav’a 120 ekibini yönlendirdi. Sarsıntının ardından bölgeye çevre illerden ambulans ve polis sevk edildi. 112 ekipleri aralıksız olarak gelen ihbarları değerlendirirken, Kızılay da geceyi soğukta geçirenlere çorba dağıttı ve belediyenin panayır alanında çadır kurmaya başladı. Simav Devlet Hastanesi yetkililerinden edinilen bilgiye göre, olası yeni bir deprem riski karşısında hastanede tedavisi süren 75 yatılı hasta taburcu edildi.

Hasar tespiti başladı

Haberin Devamı

İŞTE DEPREM SONRASI GÖRÜNTÜLER / WEB TV

Faaliyetleri yerinde inceleyen Simav Kaymakamı Hüseyin Oran, “Maalesef 2 kişiyi kaybettik. Simav, bu depremi ucuz atlattı diyebiliriz. Çoğunluğunun şikayeti, bozulan psikolojilerine bağlı. Şu an hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Görünüş itibariyle iki apartman, yan yatmış durumda. Çoğunluğunda çatlak ve kırılmalar var.

/images/100/0x0/55eb0385f018fbb8f8a55c41
Şu haliyle yaraları sarmaya başladık. Çadırlarımız da kuruluyor. İlçenin büyük bölümüne elektrik verilmeye başlandı” diye konuştu. CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal da Simav’a gelerek depremzedelere geçmiş olsun dileklerini iletti.

Çadırlar artırılmalı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Simav’da çadır kenti ziyaret etti. Simavlılar, depremle moralleri bozuk olmasına rağmen Kılıçdaroğlu’nu alkışlarla karşıladı. Sağlık çadırını ziyaret edip yetkililerden bilgi alan Kılıçdaroğlu, “Üzüntülüyüz. Ölenlere, Allah rahmet eylesin, yakınlarına da başsağlığı diliyorum. Kızılay, buraya çadırları kurmuş ancak yetersiz. Ankara’daki yetkilileriyle çadırların sayısının arttırılması için görüşeceğim” dedi. Geceyi çadırlarda geçirecek olan vatandaşları da ziyaret edip geçmiş olsun dileklerini ileten Kılıçdaroğlu, alandan ayrılırken karşılaştığı DSP Genel Başkanı Masum Türker’le tokalaşıp bir süre sohbet etti.

Uzmanlar: Artçılar sürecek

Haberin Devamı

KANDİLLİ'DEN DEPREM AÇIKLAMASI / WEB TV

DEPREM ANI GÜVENLİK KAMERASINDA / WEB TV

BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Danışma Kurulu Üyesi ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçyiğit, Simav’da ana deprem büyüklüğünde yeni bir deprem beklenmediğini ancak 5’in altında çok sayıda deprem olabileceğini söyledi. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nden Prof. Dr. Atilla Uluğ, Girit yakınlarında da deprem olduğunu belirterek, Anadolu plakasının yılda 2.5 santimetre Batı’ya haraket ettiğini, bu haraketin Ege plakasını döndürdüğünü dile getirdi.

Öğrenciler kaçtı finaller ertelendi

Haberin Devamı

EĞİTİME 10 GÜN ARA VERİLDİ

ÖĞRENCİLER OTOGARA AKIN ETTİ / WEB TV

DEPREM nedeniyle Dumlupınar Üniversitesi’ne bağlı Simav, Şaphane ve Pazarlar’da 26 Mayıs-3 Haziran’da yapılacak finaller 15-23 Haziran’a ertelendi. Mazeret sınavları 27-28, tek ders sınavları ise 29 Haziran’da yapılacak. Deprem, öğrencilerin de kaldığı bazı yurt ve binalarda da hasara neden oldu. Panik yaşayan öğrencilerin büyük bölümü memleketlerine gitti. Kütahya Valililiği, Simav ilçesi ve köylerinde ilk ve orta dereceli okullarda eğitime 30 Mayıs’a kadar ara verildiğini açıkladı.

Birinci kat zemin oldu

DEPREM en büyük zararı 4 Eylül Mahallesi Hamza Özcan Sokak’taki 5 katlı apartmana verdi. Binanın alt katındaki işyerinin çökmesiyle birlikte birinci kattaki daire, zemin kat seviyesine indi. Dört ailelenin yaşadığı beş katlı bina yandaki dört katlı binanın üzerine yan yattı ve mucize eseri yıkılmadı. Bu sırada sobaların devrilmesiyle küçük yangınlar çıktı.

Yan yatan binadan başına duvar düştü

/images/100/0x0/55eb0385f018fbb8f8a55c43


SİMAV’da 4 Eylül Mahallesi’nde yan yatan 5 katlı apartmandan yaralı çıkarılan, Simav Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin Bilgisayar Bölümü son sınıf öğrencisi, 18 yaşındaki Hüseyin Oran, kurtarılamadı. Çok sevdiği motosikleti için yeni ehliyet alan Oran’ın cenazesi Akbaldır Mezarlığı’nda toprağa verildi. Hisarcık İlçesi’nde de deprem sırasında kalp krizi geçiren Halil Yıldırım (48) yaşamını yitirdi. Bursa’nın İnegöl İlçesi’nde sarsıntı sırasında fenalaşan Müyesser Pehlivan (75) da kalp krizinden öldü.

2 milyon liralık yardım ödeneği

BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından Kütahya’daki depremin ardından Valiliğin emrine acil ihtiyaçların karşılanması için 2 milyon TL gönderildi. Bölgeye ulaştırılan yardımlar şöyle:

İstanbul, İzmir, Bursa, Afyon, Uşak ve Kütahya’dan 343 arama kurtarma, Sağlık ve Kızılay personeli, 50’si ambulans olmak üzere 83 araç ve 5 arama köpeği Simav’a gönderildi.

Kızılay, 2 bin 13 çadır, 10 bin battaniye, 2 bin 292 su, 2 seyyar mutfak, 3 S-3 ocak, 5 seyyar ikram aracı, 279 meyve suyu, 228 koli muhtelif gıda, 500 yatak gönderildi.

27 kişilik ekip bölgede ön hasar tespit çalışmaları yapıyor.

Başkanlık İyileştirme Dairesi Başkanı ve 3 inşaat mühendisinden oluşan ekip, ön hasar tespit çalışmalarını koordine etmek üzere bölgeye gönderildi.

Simav’ın Leylekkürü mevkisinde Kızılay tarafından kurulan 200 çadıra depremde hasar gören evlerine girmelerine izin verilmeyen vatandaşlar yerleştirildi. Çadırlara yemek ve yatak dağıtımı yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!