40’ını buldular

Güncelleme Tarihi:

40’ını buldular
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2012 00:00

27 Mayıs 1995’te Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldiklerinde yaklaşık 30 kişiydiler. Türkiye’de 3 cumhurbaşkanı, 10 hükümet, 6 başbakan, 16 adalet bakanı, 17 içişleri bakanı değişti. Cumartesi Anneleri dün 400’üncü kez buluştu. O tarihten bugüne kayıpların sadece 40’ına ulaşılabildi.

Haberin Devamı

400'ÜNCÜ CUMARTESİ / Foto Galeri

CUMARTESİ Anneleri, dün Galatasaray’da 400’üncü kez buluştu. İnsan Hakları Derneği yetkililerine göre 400 haftada sadece 40 kişiye ulaşıldı. 1000’den fazla kişi ise hâlâ kayıp. Galatasaray Lisesi’nin önü 2 polis otobüsü tarafından kontrol altına alındığı için 50. Yıl Cumhuriyet Anıtı’nın çevresinde toplanan grup, üzerinde kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarına İngilizce dövizleri de ekledi. “I have to believe that you will come back” , “Döneceğine inanmak istiyorum” diye Türkçe’de anlatıldı. 12 Eylül darbesinden bir gün sonra gözaltında kaybolan Cemil Kırbayır’ın ağabeyi, Berfo ananın büyük oğlu Mikail Kırbayır, şunları söyledi: “400’üncü haftasındayız. Çeyrek asırlık zaman dilimi içinde ülkeler işgal edildi, hükümetler kuruldu, diktatörlerin heykelleri yerle bir edildi. Ülkemizde 3 cumhurbaşkanı, 10 hükümet, 6 başbakan, 16 adalet bakanı, 17 içişleri bakanı değişti. Biz kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, 12 Eylül faşizminin ölçmeden, provasını yapmadan bizlere giydirdikleri deli gömleğiyle yollara düştük. Kardeşimin işkencede öldürüldüğü ve kaybedildiği gerçeğiyle yüzyüze kaldık. Gözaltındaki bütün kayıpların akıbeti aynıdır.” 400 haftadır meydandan ayrılmayan, Cumartesi Anneleri’nin sembolü Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak da Zazaca yaptığı konuşmada, “Söylenecek söz yok. Mezarlarımız bu toprakların her yerine dağıldı. Onları bulana kadar burada oturmaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Onunla BAŞLADI

17 yıl önce 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan Gazi Mahallesi saldırısı sonrası direnişin sembol ismi öğretmen Hasan Ocak gözaltında kayboldu. 55 gün sonra da cesedi Kimsesizler Mezarlığı’ndan çıktı. Kamuoyu kayıp yakınlarından oluşan Cumartesi Anneleri ile bu olay sonrası tanıştı. Arjantin’de cunta yönetiminin yok ettiği çocuklarını bulmak için Plaza Del Mayo meydanında toplanan anneler gibi onlar da her Cumartesi İstanbul’un en işlek caddesi olan İstiklal Caddesi’ndeki Galatasaray Lisesi önünde toplanmaya başladılar. Tarih 27 Mayıs 1995’ti ve 3 talepleri vardı: “Gözaltındaki kayıplar son bulsun. Kayıpların akıbeti açıklansın. Failleri yakalansın.”

Haberin Devamı

Şarkılar bestelendi filmi ödül aldı

Cumartesi Anneleri hareketi, 15 yılda öyle bir toplumsal fenomene dönüştü ki, sanatı da etkiledi, sanatçılar tarafından da selamlandı. Anında tepki veren Sezen Aksu oldu. 1997’de yaptığı single albüm “Cumartesi Türküsü” adını taşıyordu. Albüm satışa çıkartılmamış, Aktüel dergisinin 5. yıl kutlaması için tasarlanmış ve dergiyle dağıtılmıştı. “Ben anayım. Yanmaz canım dışardan, kora koysalar. Ümidimi kaybedemezsiniz ölsem de. Ahım tarihi karalar, karalar” diyordu şarkısında.  Protest müzik grubu Tayfa Bandista, 2009’da yayınladığı Paşanın Başucu Şarkıları adlı albümüne, ‘Benim Annem Cumartesi’ isimli şarkıyı da koydu. “Benim annem cumartesi, her bir dilde çıkar sesi. Benim annem cumartesi, elinde solmuş bir resim. Benim annem cumartesi hesap soracak öfkesi” sözleri Behzat Ç. dizisinin geçen yıl Aralık ayında yayınlanan 44. bölümünün finaline de damgasını vurdu. Cumartesi Anneleri, bu yıl bir sinema ödülü de aldı. Ali Aydın’ın onlardan ilham alarak çektiği ‘Küf’, Venedik Film Festivali’nden Genç Aslan ödülüyle döndü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!