4 hastalığa tek rejim

Güncelleme Tarihi:

4 hastalığa tek rejim
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin 4 önemli sağlık kuruluşunun uzmanları, kalp ve damar hastalıkları, beyin kanaması, kanser ve şeker hastalığı riskini azaltan bir gıda rejimi belirlediler.

Amerikan Kardioloji Derneği (AHA), Amerikan Kanserle Savaş Derneği (ACS), Amerikan Dietetik Derneği (ADA) ve Amerikan Pediatri Derneği (AAP) uzmanlarına göre, ideal ve yukarıda sayılan hastalıklara yakalanma riskini düşüren bir beslenme rejimi şöyle olmalı:

Doymuş yağlardan elde edilen kalori, alınan günlük kalorinin % 10'unu aşmamalı.

Her türlü yağdan alınan kalori oranı da yüzde 30'u geçmemeli

Alınan günlük kalorinin en az yüzde 55'i karbonhidrat kaynaklı olmalı. Lifli gıdalar, meyve ve sebzeye öncelik tanımakta fayda var.

Günde 300 mg'dan fazla kolesterol (yaklaşık 1.5 yumurtaya denk geliyor), 6 gramdan çok tuz tüketilmemeli ve kiloyu muhafaza etmek için gerekli kaloriden fazlası alınmamalı.

Ayrıca mümkün olduğu kadar çeşitli besin alınmalı; az da olsa ekmek, tahıl ve makarna yemeli; hayvani yağ ve şeker asgariye indirilmeli.

Circulation dergisinde yer alan bu haberde New york Mount Sinai Enstitüsü uzmanı Prof.Edward Fisher ‘Sağlıklı bir gıda rejimiyle ölüme sebebiyet veren bütün hastalıklara karşı kendinizi koruyabilirsiniz.’ diyor

Columbia Üniversitesi'nden Prof. Richard Deckelbaum ise ekliyor : ‘Asıl iyi haber başka : kalp için ayrı, kilo ve şeker için ayrı, kanser için ayrı bir rejim uygulamanıza gerek yok. Tek bir gıda rejimi bütün bu hastalıklara karşı korumanızı arttırıyor.’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!