3D TV’ler lüks mü ihtiyaç mı

Güncelleme Tarihi:

3D TV’ler lüks mü ihtiyaç mı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2010 00:00

3D TV’ler ve Blu-ray oynatıcılar, video kameralar ve tabii ki fotoğraf makineleri raflarda yerini çoktan almışken bu yeni teknoloji size ne kadar gerekli? Cevaplar bu yazıda...

Çok değil bir yıl kadar önce avuç dolusu para ödeyip Full HD TV almışken, nereden çıktı bu 3D TV’ler diyorsanız haklısınız. Üreticiler sürekli piyasaya sürecek yeni bir teknoloji yaratma konusunda gerçekten de takdire şayan bir başarı gösteriyor. 3D aslında geçmişi epey eskiye dayanan bir teknoloji. Ama yeniden popüler olması şaşırtıcı değil zira bu teknolojinin hayatımıza daha fazla girebilmesi için gereken şartlar yeni yeni oluşuyor. Üstelik hala ciddi eksiklikler de yok değil.

İKİ BOYUTTA DA DAHA BAŞARILI

3D TV’ler ya da diğer 3D cihazlar hakkındaki en büyük yanılgı, bu cihazların en büyük farkının 3D özellikleri sunuyor olması. Her şeyden önce üç boyut destekli bir TV ile yaşayacağınız iki boyutlu televizyon keyfi çoğunlukla 3D olmayan bir TV’den daha iyi olacaktır. Benzer şekilde 3D özellikleri sunan bir video kamerayla daha başarılı 2D videolar çekebilirsiniz. Bu 3D cihazlar, genel olarak en yeni teknolojiyle donatıldıkları için, daha başarılı bir ürün satın almış olacaksınız. Söz gelimi, 3D TV’ler için daha yüksek bir tazeleme hızı, daha yüksek kontrast oranı ve daha kaliteli ses ya da 3D video kameralar için daha sofistike bir yapıdan söz etmek mümkün. Dolayısıyla eğer CRT bir TV’niz varsa farkını ödeyip 3D destekli bir TV’ye geçiş yapmak oldukça mantıklı. Peki ya halihazırda gayet sevdiğiniz bir LCD ya da plazma TV’niz varsa?
/images/100/0x0/55ea5f93f018fbb8f87bbb30


EVDE GÖZLÜKLE Mİ OTURACAĞIZ

Tam donanımlı bir 3D keyfi için 3D destekli bir TV, TV ile uyumlu 3D destekli bir Blu-ray oynatıcı ve mümkünse kaliteli bir ses sistemi gerekiyor. Peki bu kadar masrafa değiyor mu? Bu şartları sağladığınızda özellikle spor karşılaşmaları, konserler ve tiyatro/opera gibi sahne performansları, 3D sayesinde bambaşka bir havaya bürünüyor. Bir anda kendinizi olayın içinde buluveriyorsunuz. Öte yandan film izlerken içeriğin türü de önem taşıyor. Örneğin ağır tempolu romantik bir filmi 3D olarak izlemek çok ilginç olmayacaktır. Fakat aksiyon filmlerini ve belgeselleri 3D izlemeye alıştıktan sonra vazgeçmek zor olabilir. TV izlerken sürekli gözlük takmak gibi bir durum söz konusu değil. Sadece 3D olarak izlemek istediğiniz program başlayınca gözlüğü kullanacaksınız. Gözlük kullanımıyla ilgili sıkça dile getirilen bir sorun da bir süre sonra gözlerde rahatsızlık hissi. Bu kısmen doğruysa da rahatsızlık hissinin miktarı, kişiden kişiye ya da TV’den TV’ye değiştiği gibi bazı durumlarda hiç ortaya çıkmayabiliyor.

ARTIK MAÇLAR DA ÜÇ BOYUTLU ÇEKİLİYOR AMA SADECE TELEVİZYONU ALMAK YETMEZ

3D’yi çepeçevre bir teknoloji olarak düşünürsek buna sadece bir ucundan sahip olmak, 3D açısından çok verimli bir yatırım olmayabilir. Yani 3D bir TV aldınız fakat 3D içeriğe ulaşmanın bir yolunu bulamazsanız, pratikte elinize geçen, üst seviye teknoloji kullanan 2D bir TV olacaktır. Mevcut durumda aralıksız 3D TV yayını yok. Dolayısıyla 3D içeriğe ulaşabileceğiniz kaynaklara kısaca bir göz atmakta fayda var:
* 3D TV YAYINI: Az önce, aralıksız 3D yayını yapan bir TV kanalı olmadığını söyledik. Fakat bazı spor karşılaşmaları ve önemli etkinlikler, 3D olarak yayınlanmaya başladı. Bu trendin yükseleceğini öngörmek mantıklı. Dahası IP TV tarafında öde-izle modeliyle 3D içeriğe ulaşmak, yurtdışında mümkün. Ülkemizde de bu alanda çalışmalar var. 3D TV yayınına ulaşmanın bir diğer yolu da uydu kanalları. Digiturk, kısa bir süre önce, bazı programları 3D olarak yayınlamaya başladı bile.
* 3D BLU-RAY DİSKLER: Sayıları henüz çok olmasa da bu tür Blu-ray diskler piyasada gittikçe artıyor. Hollywood, 3D’ye tam destek veriyor. Dolayısıyla önümüzdeki yıl, 3D Blu-ray filmlerin yılı olacak denebilir. Ayrıca konuyu sadece filmlerle sınırlamak doğru değil. Zira yeni çekilen konser, belgesel ya da spor karşılaşmaları da 3D Blu-ray olarak piyasaya çıkmaya başladı. Yeri gelmişken, 3D Blu-ray diskleri 3D özelliğiyle izleyebilmek için hem TV’nizin hem de Blu-ray oynatıcınızın 3D uyumlu olması gerektiğinin altını çizelim.

TEKNOLOJİ KURTLARINA ALTERNATİF OYUNCAKLAR

* 3D FOTOĞRAF MAKİNESİ: Fuji Real 3D W3, çift algılayıcı ve çift lensle gerçek 3D fotoğraf ve video çekimine imkan sağlayan çok ilginç bir makine (ABD Fiyatı: 499 dolar). 3D konusundaki bir diğer ilginç ürün ailesi de Sony NEX3 ve NEX5 fotoğraf makineleri. Bu makinelerle 3D fotoğrafını çekmek istediğiniz alanı taradığınızda farklı açılarla çekmiş olduğunuz fotoğraflar birleştirilerek 3D etkisi elde ediliyor (NEX3: 1499, NEX5: 1699 lira). Ayrıca Panasonic’in 3D objektifini alırsanız, Panasonic Lumix G2, GH2 ve GF2 modelleri de bir anda 3D fotoğraf çekebilir hale geliyor.
* 3D VİDEO KAMERA: Panasonic HDC-SDT750 tüketicilere yönelik ilk 3D video kamera olarak dikkat çekiyor. Kameranın önündeki çift lensten oluşan 3D aparatını çıkartırsanız ürün 2D çekim yapan full HD bir video kamera haline geliyor. Şu an alanında tek olan Panasonic HDC-SDT750’nin ülkemizdeki satış fiyatı ise 3 bin 499 lira olarak belirlenmiş. Ürün sayesinde aile videolarınızı 3D olarak kaydedip izleyebilirsiniz.
* 3D OYUN: PC’lerde yıllardır bulunan 3D desteği sayesinde yüzlerce oyunu PC üzerinden 3D olarak oynayabilirsiniz. Ayrıca Sony, PlayStation3’e kısa bir süre önce 3D desteği kazandırmıştı. Dolayısıyla bu yazılım güncellemesi sayesinde PS3 platformundaki 3D oyunların da keyfini çıkarabilirsiniz. Öte yandan XBox 360 sahiplerinin 3D keyfi için biraz daha beklemesi gerekiyor. Zira Microsoft’un bu konuda halen çalışmalar yaptığı gelen haberler arasında.

GÖZLÜKLERDEN KURTULMAYA EN AZ ÜÇ YIL DAHA VAR

Bu saydığımız 3D içerik kaynaklarının sayısı gittikçe artıyor. Dahası, bu kaynaklardan elde edilen 3D içeriği izleyebileceğimiz ortamların da sayısı artıyor. Söz gelimi 3D keyfine varmak için sadece TV’lere muhtaç değilsiniz. 3D destekli projektörler ve dizüstü PC’ler de raflarda kendini göstermeye başladı. Öte yandan tamamen gözlüksüz ileri düzey bir 3D keyfi için hala önümüzde en azından üç yıl var. Sonuç olarak kesin bir şey varsa, o da 3D’nin gelip geçici bir moda olmadığı. Gerek donanım üreticileri, gerekse başta film endüstrisi olmak üzere içerik üretenler, yakın gelecek planlarını 3D’ye göre yapmış durumda. Öyle ki kısa bir süre sonra tüketici elektroniğinde belli bir segmentin üzerindeki modellerde, 3D özelliği standart olacak. Tıpkı full HD çözünürlüğün günümüzde TV’ler için standart olması gibi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!