30 madencinin öldüğü ocakta işbaşı hazırlığı

Güncelleme Tarihi:

30 madencinin öldüğü ocakta işbaşı hazırlığı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2011 13:54

ZONGULDAK’ta, grizu patlaması sonucu 30 madencinin yaşamını yitirdiği Karadon Maden Ocağı’nda, müfettişlerin raporuna göre yüzde 70 kusurlu bulunan taşeron firma, onarımı tamamlanan ocakta yeniden üretime geçecek. Kazadan önce 8 bin metrelik galeri açma işinin 5 bin 723 metresini tamamlayan firma, kalan bölümü de yaklaşık 100 işçi ile 1 yıl içinde tamamlamayı hedefliyor.

17 Mayıs 2010’da, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü’ne ait Karadon Yeni Servis Kuyusu’nda yerin 540 metre altında meydana gelen grizu patlamasında 30 maden işçisi yaşamını yitirdi. 2 maden işçisinin cesedi kazadan 8 ay sonra ocaktan çıkarılırken, patlamayla birlikte büyük hasar gören maden ocağının onarım ihalesini, 18 Ekim 2010’da 1 milyon 209 bin dolarla Çinli Sino Steel Industr Trade (SSIT) Group Corporation firması aldı.

ÇİNLİ FİRMA ONARIM İŞİNİ TAMAMLADI

Firma, ’Kuyunun temizliği, hasarın giderilmesi, patlamanın meydana geldiği eksi 540 kodu ile 2 madencinin cesetlerinin düştüğü eksi 720’ye kadar olan bölümün bakımının yanında, ihraç sistemi ve kurtarma vincinin devreye alınması’ işini kapsayan çalışmasını tamamladı. Kuyudan binlerce metre küp su ve 200 tona yakın hurda tahliye eden firma, Çin’den gemiyle getirdiği malzemelerle de onarımını tamamladığı cihazların montajını yaparak kuyuyu kuruma teslim etti.

KAZADA YÜZDE 70 KUSURLU BULUNMUŞTU

Onarımın tamamlanmasıyla birlikte TTK yönetimi de taşeron firma Yapı-Tek’ten yarım kalan işini tamamlamasını istedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişlerinin raporuna göre kazada yüzde 70 oranında kusurlu bulunan Yapı-Tek, 30 işçisini kaybettiği ocakta yeniden iş başı yapmak için hazırlıklarını tamamlamak üzere.

2005’te, ’Karadon Yeni Servis Kuyusu Bağlantı Galerisi ve Su Atım Tesisleri ile eksi 540 Kat Hazırlık Galerisi Sürme’ işinin ihalesini 15 milyon dolar bedelle alan firma, kazadan önce 8 bin metrelik galeri açma işinin 5 bin 723 metrelik bölümünü tamamladı. Kalan bölümü tamamlamak için yeni işçi alımı yapan firma, yaklaşık 100 maden işçisiyle önümüzdeki hafta başında ocağa girerek çalışmaya başlayacak. Firma, 1 yıl içinde işi tamamlamayı hedefliyor.

TTK GENEL MÜDÜRÜ: UMARIM BİR DAHA YAŞAMAYIZ

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Çinli firmanın onarım işini tamamlamasının ardından taşeron firmaya işi başı yapması için çağrıda bulunduklarını söyledi. Ocakta galeri açma işinin kısa süre sonra yeniden başlayacağını belirten İnan, "Firma kalan 2 bin metrelik galeri sürme işini tamamlayarak kuyuyu bize teslim edecek. Umarım bu tür üzücü kazalar bir daha yaşamayız" dedi.

TESPİT EDİLEN EKSİKLİKLER

Kazanın ardından ocakta inceleme yapan İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri şu saptamalarda bulunmuştu:

"Kullanılan elektrikli ekipmanların kablolarında ekler yapılmış, gazlı ortama uygun özellikte değil. Alev sızdırmaz aygıtların kapak cıvatalarıyla oynanmış, iyi sıkılmamamış ve alev sızdırmazlık özelliklerini kaybetmişler. Ocak içerisinde metan gazı yüzde 1.5’i geçmesine rağmen enerji kesilmemiş ve ocak içerisinde çalışmalar devam etmiş. Düzenli gaz ölçümleri yapılmamış ve ilgili firma tarafından kayıt altına alınmamış. Metan gazı tehlikeli düzeye çıkmasına rağmen gerekli ve yetkili kişilere haber verilmemiş. Ocak gerekli zamanda tahliye edilmemiş. Sensörler gazların fiziksel özelliklerine uygun yerleştirilmemiş. İşyerinde çalışan yetkili kişilere yeterli sayıda gaz ölçüm cihazı verilmemiş. İşçilere maske verilmemiş, kullanıma yönelik denetimler yapılmamış."

Müfettişler bu saptamalarla Yapı-Tek firmasını yüzde 70, TTK’yı ise yüzde 30 oranında kusurlu bulmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!