3 yılda 11 gazete kapandı

Güncelleme Tarihi:

3 yılda 11 gazete kapandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2001 00:00

Basın sektöründeki yaprak dökümü, son yıllarda artarak devam ediyor. İki gün önce kapanan Yeni Binyıl gazetesiyle birlikte 1998 yılından bu yana 11 gazete kapısına kilit vurdu. Bundan en başta zarar gören ise basın çalışanları oldu.

Basın İlan Kurumu İstanbul Şubesi'nden alınan bilgiye göre 1998-2001 yılları arasında ulusal bazda yayın yapan Bugün, Süper Tan, Yeni Günaydın, Ateş, Yeni Yüzyıl, Asabi, Ayyıldız, İlk Haber, Aydınlık, Yeni Gündem ve Yeni Binyıl gazeteleri kapandı. Bunlardan en kısa ömürlü olan ise, 7 Aralık 1995 tarihinde açılan ve 15 Şubat 1999'da kapanarak, basın yaşamına sadece 4 yıl devam edebilen Ateş gazetesi oldu. Söz konusu gazetelerin kapanma nedenleri arasında 'tiraj kaybı' ve 'reklam gelirlerinin azalması' şeklindeki iki neden ağırlıklı olarak rol oynadı.

Hüzün verici

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, gazetelerin kapanma aşamasına gelmesini 'hazin' olarak niteleyerek, "Yeni Binyıl gazetesinin kapatılması, basın dünyamızın yaşadığı hazin gerçeklerin son sayfasını teşkil etti" dedi.

Çalışan gazetecilerin haklarının verilmesi amacıyla 1950'lerde başlatılan ve 1961 yılında 212 sayılı yasanın çıkmasıyla dönüm noktasına ulaşan mücadelenin 40. yıldönümünde, bu olayın daha da hüzün verici göründüğünü dile getiren Ekşi, şunları kaydetti:

"Çünkü çalışan gazetecilerin bu 40 yıl sonunda sosyal güvenlik yönünden çok daha gerilere düştüğünü biliyoruz. Özellikle sorumsuz sendikacılığın sebep olduğu bir gerçeği vurgulamak istiyorum. Bu dönemde birçok gazetecinin daha işsiz kalması, basın yaşamımıza vurulmuş ağır bir darbe olacaktır. Basın çalışanları bunun sorumlularını iyi tayin etmedikçe ve hesap sormadıkça çalışanlarımızın kaderi maalesef bu şekilde sürüp gidecektir."

Gerek yazılı gerek elektronik basında açılmaların-kapanmaların sektöre özgü dinamizmin doğurduğu olağan bir sonuç olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Ekşi, şöyle devam etti:

"Bu nedenle beni kapanmalar ve açılmalardan çok bu kurumlarda görev alan meslektaşlarımın sosyal güvencesi ilgilendiriyor. Sosyal güvenceden yoksun gazeteci işverenin esiridir. Birkaç iyi istisna bu temel gerçeği değiştirmez. O nedenle özgür gazetecilikten, yazı işleribağımsızlığını korumaktan yana olan herkesin öncelikle dikkatini bu noktaya çekmek istiyorum."

Güreli: İstihdam politikası yanlış

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Nail Güreli de, normal koşullarda bir gazetenin kapanmasının ekonomik nedenlerden kaynaklandığını vurgulayarak, şu görüşleri dile getirdi:

"Son yıllarda kapanan gazete sayısında artışın gözlenmesinde yönetimlerin sorumluluğunun ve yanlış istihdam politikasının da payı olmalıdır. Bir başka neden de başlangıçta iddialı bir şekilde geniş kadroyla çıkarılan gazetenin okurdan gerekli ilgiyi görememesi ve yeterli tiraja ulaşamamasıdır. Kapanan gazeteler üzerinde dururken, ayrıca siyasal nedenlerle ve mahkeme kararıyla kapanan gazeteler de gözardı edilmemelidir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!