250 dolar Topbaş’a verildi, işin tamam

Güncelleme Tarihi:

250 dolar Topbaş’a verildi, işin tamam
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2009 00:00

36 milyon dolarlık akaryakıt ihalesi için İstanbul Halk Ekmek (İHE) A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Ahmet İlbar’ın, kendisinden 430 bin dolar rüşvet aldığını iddia eden Dalyan Karadaş suç duyurusunda bulundu.

Karadaş, İlbar’ın cep telefonundan kendisine gönderilen "Bak Dalyan. Ben Başbakan’ın arkadaşıyım. 250 dolar Topbaş’a verildi. Senin işin tamam" mesajını kanıt olarak gösterdi.

İETT’den iki yılda 36 milyon dolarlık akaryakıt alımı ihalesini kazanması için İstanbul Halk Ekmek (İHE) A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Ahmet İlbar’ın, kendisinden 430 bin dolar rüşvet aldığını iddia eden Dalyan Karadaş, önceki gün Bakırköy Adliyesi’ne giderek İBB Başkanı Kadir Topbaş, İHE Genel Müdürü Salih Bekaroğlu ve Ahmet İlbar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Dalyan Karadaş, savcılığa kanıt olarak Ahmet İlbar’ın cep telefonundan kendisine 3 Şubat 2009’da gönderdiği "Bak Dalyan. Ben Başbakan’ın arkadaşıyım. 250 dolar Topbaş’a verildi. Senin işin tamam" mesajını gösterdi. Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Parlakkılıç, mesajın doğruluğunu tespit etti. Mesajın geldiği telefonu aradığımızda karşımıza İHE Genel Müdür Yardımcısı Ahmet İlbar çıktı.

’Borcum var’ dedi 180 bin dolar aldı

Daha önce İstanbul’da gıda ve inşaat sektöründe çalışan Dalyan Karadaş, 2008 Temmuz’unda işsiz kaldığı dönemde, yeğenleri Vedat ve Ömer Karadaş’ın Diyarbakır’da kurulu kimyevi maddeler şirketine iş bulmak için İstanbul’da çeşitli kurum ve şirketleri ziyaret etti. Karadaş’ın gittiği yerlerden biri de İBB’ye bağlı Halk Ekmek A.Ş.’ydi. Dalyan Karadaş bundan sonra yaşadıklarını Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na önceki gün verdiği dilekçe ve ifadesinde anlattı:

İHE Fabrikası Genel Müdür Yardımcısı Ahmet İlbar’la 2008 Temmuz’unun başlarında makam odasında sohbet ettik. Kendisine farklı zamanlarda çeşitli projeler sundum. İETT’ye yarayabilecek akaryakıt katkı projesiyle ilgilenebileceğini söyledi. Muhtelif görüşmelerimizde bana konudan Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Salih Bekaroğlu ile İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın haberi olduğunu söylüyordu. Çanakkale’de ödenmesi gereken borcu için 180 bin dolar istedi. Parayı gizli vermemi istediği için kimseye duyurmadım. Ahmet İlbar, sözleşmenin İBB ile yapılacağını, olaydan sayın Kadir Topbaş, Salih Bekaroğlu ile Başbakanın bilgisi olduğunu söyledi. Ahmet İlbar’a göre proje bana iki yılda KDV hariç, 36 milyon dolar getirecekti. Bunun yüzde 5’i kár olacaktı.

İhale masrafı için 250 bin dolar

Daha sonra benden ihale masrafları için 250 bin dolar istedi. Bu parayı Halk Ekmek Fabrikası’nın önündeki bulvarda yanımda kimse yokken verdim. Paraları çevremden borçlandım. Bankadan çekmediğim için dekont ibraz edemiyorum. Diyarbakır Ergani’de bulunan 189 dönümlük babadan kalma araziyi 2008 Kasım’ında sattım. Ahmet İlbar paraları aldıktan sonra telefonlarıma cevap vermedi. 2009 Ocak’ında makamına gittim. Ahmet İlbar, Başbakanımız Tayyip Erdoğan’ın, projenin bir an evvel uygulanması konusunda, Kadir Topbaş’a talimat verdiğini, bir hafta içinde haber geleceğini söyledi. Ondan sonra da kendisine ulaşamadım. En son 3 Şubat 2009’da makamına gittim. Koridorda beklerken bana "Bak Dalyan ben başbakanın arkadaşıyım 250 dolar Topbaş’a verildi. Senin işin tamam" mesajı gönderdi. Daha sonra, telefonla arayıp, makamına randevusuz geldiğim için kızdı. "Senin işin Salı gününe kadar tamam" dedi.

Erdoğan’ın takım arkadaşı

AHMET İlbar, İstanbul Büyükşehir Belediyespor’un Güreş Şube Sorumlusu ve bir dönem Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da oynadığı Kasımpaşa Erokspor’un Yönetim Kurulu Başkan Vekili. İlbar’ın Başbakan Erdoğan ile birlikte aynı dönemde Kasımpaşa Erokspor’da oynadığı iddia ediliyor. Ticaret Sicili kayıtlarına
/images/100/0x0/55ea0b88f018fbb8f866b9f9
göre 3 Mart 2008’de İstanbul Halk Ekmek’in Yönetim Kurulu üyesi oldu, ancak 5 Mart 2008’de görevinden istifa etti. İlbar’dan boşalan yere, Silivri İlçe Başkanlığı’ndan istifa ederek 22 Temmuz Genel Seçimleri’nde İstanbul Üçüncü Bölge’den 16’ncı sıradan aday olan ancak seçilemeyen Tülay Kaynarca seçildi. İlbar ise Halk Ekmek’teki görevine Genel Müdür Yardımcısı olarak devam etti.

İşte rüşvetin SMS’i

BAKIRKÖY Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Parlakkılıç, Dalyan Karadaş’ın cep telefonuna gelen mesajın doğruluğunu tespit etti. Mesajın geldiği telefonu numarası aranınca İHE Genel Müdür Yardımcısı Ahmet İlbar çıkıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!