2131 birinci açıkta kaldı

Güncelleme Tarihi:

2131 birinci açıkta kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2004 01:40

2004-ÖSS yerleştirme sonuçları açıklandı. Tercih yapan lise birincisi 6 bin 530 adaydan 2 bin 131’i hiçbir yere giremedi.

Haberin Devamı

Tercih yapma hakkına sahip olan adayların yarısı, tercih formu doldurmadı. Devlet liseleri ve yeni mezunlar döküldü.

Tercih yapan 830 bin 245 adaydan 356 bin 883’ü yerleştirilirken, üniversitelerdeki 34 bin 869 kontenjan boş kaldı. Tercih yapan lise birincisi 6 bin 530 adaydan 2 bin 131’i hiçbir yere giremedi. Sonuçlarının duyurulmasında ilk kez bu yıl e-mail yöntemi kullanıldı.

2004-ÖSS Yerleştirme sonuçları açıklandı. Tercih yapma hakkına sahip olan adayların yarısı, tercih formu doldurmadı. Tercih yapan 830 bin 245 adaydan 356 bin 883’ü yerleştirilirken, üniversitelerdeki 34 bin 869 kontenjan boş kaldı. Tercih yapan lise birincisi 6 bin 530 adaydan 2 bin 131’i hiçbir yere giremedi. Yerleştirilen 4 bin 399 lise birincisinden 3 bin 711’i lisans, 596’sı önlisans, 92’si de açıköğretim programlarınde okuma hakkı kazandı. Yerleştirme, Haziran’da gerçekleştirilen ÖSS ile Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçlarına, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının (AOBP) katılmasıyla hesaplanan yerleştirme puanları(Y-ÖSS) esas alınarak yapıldı.

İLK KEZ E-MAİL

2004-ÖSS Yerleştirme sonuçlarının duyurulmasında ilk kez bu yıl e-mail yöntemi kullanıldı. Buna göre, ÖSS’den en az 160 puan alarak tercih hakkı kazanan 1 milyon 683 bin 134 adaydan, 830 bin 245’i tercih formunu teslim etti. Bu adaylardan, 192 bin 632’si lisans programlarına, 164 bin 4251’i önlisans programlarına yerleştirildi. Açıköğretimin kontenjan sınırlaması olan lisans ve ön lisans programlarında 214 bin 697, kontenjanlı olanlarda ise 3 bin 287 aday okuma hakkı elde etti.

KAZANDILAR AMA

Tercih gönderme hakkına sahip olanlardan lise mezunlarının yüzde 48.6’sı, meslek lisesi mezunu olup sınava girenlerin yüzde 57.6’sı, meslek lisesi mezunlarından sınavsız geçiş yapabileceklerin yüzde 45.2’si tercihlerini gönderdi. Tercih gönderme hakkına sahip tüm adaylarda tercih gönderme oranı yüzde 49.3 oldu.

LİSELER DÖKÜLDÜ

Bir yükseköğretim programına yerleşme oranı yönünden en başarılı kurum, resmi ve özel fen liseleri oldu. Üniversitelerin 4 yıllık lisans programlarına yerleşme yönünden yüzde 63 ve yüzde 59 başarı oranıyla birinci ve ikinci olan resmi ve özel fen liselerini, anadolu liseleri ile yabancı dille öğretim yapan özel liseler izledi. Devlet liseleri ise yüzde 7.3’lük lisans programlarına yerleşme oranıyla döküldü.

İMAM-HATİP AÖF’E

Öğretmen lisesi mezunlarının yüzde 49.4’ü lisans programlarına yerleşirken, otelcilik ve turizm meslek liselilerde bu oran yüzde 9, teknik liselilerde de yüzde 5.6 oldu. İmam-hatip liselilerin sadece yüzde 2.9’u üniversitelerin dört yıllık lisans programlarına yerleştirildi. Tercih yapma hakkı kazanan 71 bin 689 imam-hatipliden yüzde 5’i ön lisans programlarında, yüzde 28.3’ü de açıköğretim programlarında okuma hakkı elde etti.

ESKİLER BAŞARILI

Yerleşme oranı bakımından lise son sınıf düzeyi öğrencileri de döküldü. Buna göre, sınavı geçerli son sınıf düzeyindeki adayların yüzde 27’si, önceki yıllarda yerleşemeyenlerin yüzde 39.2’si, daha önce bir yükseköğretim programına yerleşenlerin yüzde 33.9’u ve üniversite mezunlarının yüzde 35’i yerleştirildi.

KIZ-ERKEK EŞİT

Kız ve erkek öğrencilerin başarıları bu sınavda paralellik gösterdi. Kız adayların yüzde 11.6’sı örgün lisans programları, yüzde 8.1’i örgün önlisans programlarına, yüzde 12.4’ü açıköğretim programlarına olmak üzere toplam yüzde 32,1’i bir yükseköğretim programına yerleşti. Erkek adayların da yüzde 10.2’si örgün lisans programlarına, yüzde 10’u örgün önlisans programlarına, yüzde 12.1’i açıköğretim programlarına olmak üzere toplam yüzde 32.2’si bir yükseköğretim programına yerleşmeye hak kazandı.

EN BAŞARILI İLLER

Yerleştirme sonuçlarına göre en başarılı 5 il sırasıyla İzmir, Kırklareli, Ankara, Aydın ve Muğla oldu. En başarısız iller ise Hakkári, Ardahan ve Şırnak olarak sıralandı.

KAYITLAR EYLÜL’DE

Yerleştirme sonuçlarını internet ve 900’lü telefon hatlarından öğrenebilecek adaylara, fotoğraflı sınav sonuç belgelerinin postalama işlemi 23 Ağustos günü başlayacak. Belgede, adayın yerleştiği kurum, kaydının yapılacağı adres ve tarihler ile yurt bilgileri yer alıyor. Kayıtlar, 6-15 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

Bölüme girdiler dereceye giremediler

PUAN türlerine göre istedikleri yükseköğretim programına yerleştirildikleri ve ilk üç dereceye girdikleri halde, yerleştirme puanı hesaplaması sonunda sıralama dışında kalan şampiyonların ilk dereceleri ve aldıkları puanlar şöyle:

Sibel Aydın

Yabancı dil birincisi (300)

Dilek Gergin

Yabancı dil birincisi (300)

Sevim Hande Uğur

Yabancı dil birincisi (300)

Burak Yurtsever

Yabancı dil ikincisi (299.411)

Yusuf Bulut

Eşit ağırlık ikincisi (299.272)

Binnur Balkan

Sayısal ikincisi (299.767)

Çağrı Sarıgöz

Sayısal ikincisi (299.767)

Deniz Ural

Sayısal üçünçüsü (299.711)

Tercüman olabilirim

ÖSS’de Yabancı Dil’de ham puana göre birinciliğin ortağı olan Antalya Adem Tolunay Anadolu Lisesi’nden 19 yaşındaki Sevim Hande Uğur, Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Mütercim- Tercümanlık Bölümü’nde İngilizce eğitimi alacak. Şimdiki hedefinin İstanbul’da tercümanlık yapmak olduğunu dile getiren Uğur, ‘Antalya’da tercümanlıkta iş imkanı daha az. Fakat belli olmaz. Yan dersler alıp çift diplomayla da dönebilirim’ diye konuştu. Odasını toplayan Uğur, bir an önce İstanbul’a taşınmak istediğini belirtti. Oyuncak koleksiyonunu da rafa kaldırdığını söyleyen Uğur, ‘Artık büyüdüm. Oyuncaklarımla görünmek bile istemiyorum. Şimdi gelecek için çalışmaya yoğunlaşacağım’ dedi.

Yurtta özel odası olacak

ÖSS ham puanda Yabancı Diller Türkiye Birincisi olan, Manisa Fatih Anadolu Lisesi mezunu Eray Karakuzu, Bilkent Üniversitesi Uygulamalı Yabancı Diller Yüksek Okulu Mütercim Tercümanlık Bölümü’nü burslu kazandı. Baba Albay Kazım Karakuzu ve annesi Mürüvet Karakuzu ile birlikte Yeni Foça’da tatil yaparken kazandığı okulu öğrenen Eray Karakuzu, ‘İdealimdeki okula girdim. Birinci tercihimdi. Bir yıl Fransızca hazırlık okuyacağım. Okuldan İngilizce ve Fransızca Mütercim Tercüman olarak mezun olacağım. İdealimdeki mesleği yapacağım’ dedi. Eray Karakuzu’ya Bilkent Üniversitesi yurtta tek kişilik odayla aylık 180 dolar burs verirken,

Manisa Bilge Dershanesi de 4 yıllık 10 milyar lira burs verdi.

Hedefim bilişim

ÖĞRENCİ Seçme Sınavı’nda (ÖSS) Eşit Ağırlık (EA) dalında Türkiye birincisi, sözel dalda ise Türkiye ikincisi olan Adanalı Fatma Başak Aydemir, Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’ne yerleşti. Bu bölümün ilk tercihi olduğunu belirten Aydemir, ‘Hayálim gerçekleşti, dünyalar benim oldu’ dedi. Aydemir şunları söyledi: ‘Okulumu bitirdikten sonra lisansüstü eğitim için yurt dışına çıkmayı istiyorum. Daha sonra Türkiye’ye dönüp bilişim sektöründe çalışmayı planlıyorum.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!