2016' da ehliyet alma şartları değişti

Güncelleme Tarihi:

2016 da ehliyet alma şartları değişti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2015 13:07

Ehliyet almak isteyen sürücüleri 2016 yılından itibaren yeni değişiklikler bekliyor. Alınan kararla birlikte ehliyete hangi şartlar getirildi? Artık bu sağlık sorunlarına sahip olanlar ehliyet alamayacak! Detaylar haberimizde.

Haberin Devamı

2015'in sonlarına doğru yeni çıkarılan yönetmelik ile birlikte, 2016' da ehliyet alma şartları değişikliğe uğradı. Ehliyet almak isteyen sürücüleri 2016 yılından itibaren yeni değişiklikler bekliyor..

Yapılan resmi açıklamaya göre, ehliyet almak isteyen sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları, yeni çıkan yönetmelik ile birlikte değişti. Değişikliğe göre; zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı) sorunu olanlar, bunama yaşayanlar, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı bulunanlar artık sürücü belgesi alamayacak.

Ayrıca sürücü belgesi verilmesi uygun görülmeyen  hastalıklardan olan bazı kalp damar hastalığı olan adaylara da, uzman doktor kontrolü göz önüne alınarak sürücü  belgesi verilebilecek. Uyku sorunu ile ilgili sorun yaşayanlar özellikle, ağır derecede obstrüktif uyku apnesi veya orta  derecede apne ile gündüz uyuklama hali olan adaylara da, tedavi işlemlerinden sonra sürücü  belgesi verilebilecek.

Haberin Devamı

Resmi Gazete'de yayımlanan, "Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile  Muayenelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile artık ciddi sağlık sorunları olanlara sürücü belgesi verilemeyecek.

2016 da ehliyet alma şartları değişti

HANGİ KURUMLARIN SAĞLIK RAPORU GEÇERLİ SAYILACAK?

Sürücü ve sürücü adaylarının muayene işlemleri de artık, Sağlık Bakanlığına ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri, aile sağlığı merkezleri ve  Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan özel sağlık kuruluşlarında görevli tabip  veya uzman tabip tarafından yapılması zorunlu hale getirilecek. Bu kurumlara ait sağlık raporları geçerli sayılacak.

Tabiplerce verilen sağlık raporlarında da mutlaka tabibin kaşe ve imzası yer alacak. Tabiplerce verilen raporların gerçeğe uygun olmadığının tespiti  halinde çeşitli cezai işlemler yapılacak. Tabiplerin  raporları geçersiz sayılacak ve sorumlular hakkında Cumhuriyet  Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak.

Haberin Devamı

Sürücü veya sürücü adaylarının genel muayenesinde şu kontroller yapılacak:

İşitme kaybı, günlük hayatı kısıtlayan denge problemi, baş dönmesi nedeni olabilecek bir hastalık, uyku bozukluğu, malign tümör hikayesi, eklem  hareketlerinde kısıtlama, ekstremite noksanlığı, kas, tendon ve bağ lezyonları,  hipoglisemiye yol açabilecek ilaç kullanılan diyabet hastalığı, kalp-damar  hastalığı, organ yetmezliği, santral sinir sistemi hastalıkları, periferik sinir  sistemi hastalıkları, epilepsi, kas hastalıkları, ruh hastalığı (ağır akıl  hastalığı, zeka geriliği, demans, kişilik bozukluğu, ağır davranış bozukluğu),  alkol bağımlılığı, psikotrop madde bağımlılığı ve  görme değerlendirmesi.

Haberin Devamı

Muayeneler neticesinde, sürücülüğe engel hali tespit sürücü ya da sürücü adayının sağlık raporları bu şekilde düzenlenecek. ilk muayene sonucunu gösteren sağlık raporu uzman tabipler tarafından düzenlenecek.

SAĞLIK RAPORUNA İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ?

Sürücülük için başvuran adaylar, kendileri adına düzenlenen rapora itiraz edebilecek. Raporun verildiği ilin İl Sağlık Müdürlüğü' ne başvuruda bulunabilecek.

Ayrıca sürücü adayı veya sürücünün sağlık şartları nedeniyle araç kullanması belirli şartlara bağlanmış olanlar ise bu şartlar altında kod numarası tanımlanarak sağlık raporu yazılacak.

Yönetmelik değişikliği, 1 Ocak 2016'dan itibaren yürürlüğe girecek. Uygulama ile birlikte sürücülerin sağlıklı şekilde trafiğe çıkması ve trafik kazalarının biraz da olsa önüne geçilmesi hedeflenmekte.

Haberin Devamı

2016 da ehliyet alma şartları değişti

BAKMADAN GEÇME!