2. kez Yüce Divan

Güncelleme Tarihi:

2. kez Yüce Divan
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ford'a arazi tahsisi nedeniyle MHP'lilerin oylarıyla Yüce Divan yolu açılan ANAP lideri Mesut Yılmaz ikinci darbeyi yine MHP'lilerden yedi. Yılmaz'a bu kez GSM ihalesi nedeniyle 6'ya karşı 7 oyla Yüce Divan yolu gözüktü.

Yılmaz’a GSM ihalesi darbesi

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz hakkında kurulan GSM İhalesini Soruşturma Komisyonu da yine MHP'lilerin muhalefetle hareket etmesi sonucu 6'ya karşı 7 oyla ‘‘Yüce Divan kararı’’ verdi.

Komisyonun 2,5 saat süren karar toplantısında, tüm üyeler konuştu. 15 üyesi olan komisyona, DSP'li Şenel Kapıcı ile DYP'li Ayfer Yılmaz yurtdışında oldukları için katılmadığından, karar 13 üye ile alındı. Konuşmalardan sonra yapılan oylamada, MHP'li Mehmet Nacar, Osman Müderrisoğlu ve İrfan Keleş, FP'li Latif Öztek, Metin Kalkan ve Mehmet Çiçek, DYP'li Veysi Şahin, ‘‘Yüce Divan'a sevk’’, MHP'li Osman Durmuş, DSP'li Hasan Suna, Sabahat Vardar, Ramiz Savaş, ANAP'lı Yaşar Dedelek ve Kenan Sönmez ise ‘‘Yüce Divan'a sevke gerek olmadığı’’ yönünde oy kullandılar. Sonuçta 6'ya karşı 7 oyla komisyon Yüce Divan yolunu açtı.

MENZİR DE YÜCE DİVAN'A

Dönemin Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir hakkında yapılan oylamada da üyelerin tavrı değişmedi ve 6'ya karşı 7 oyla, Menzir'in de Yüce Divan'a sevk edilmesi kararı çıktı.

Komisyonda konuşan MHP'li Başkan Mehmet Nacar, iki GSM ihalesinin toplam 1 milyar dolara verilmesinin ciddi bir kayıp olduğunu belirtti. Nacar, Anayasa Mahkemesi'nin bu konudaki gerekçeli kararının açıklanmasının beklenmeden ihalenin gerçekleştirildiğini belirtti ve ‘‘Değer Tespit Komisyonu da devletin yararını gözeten karar almamıştır ve belirlenen değer çok düşüktür. Bu kararlarla devlet zarara uğratılmıştır’’ dedi.

Yılmaz'ı savunmak için sözalan ANAP'lı Yaşar Dedelek ise Türkiye'nin bu ihaleyle bir ilki gerçekleştirdiğini belirterek, ‘‘Lisans sözleşmesi fevkalade başarılı sonuçlandırılmıştır. Fransa, Almanya ve İngiltere gibi ülkeler yaptıkları ilk GSM ihalesinde tek kuruş para talep etmemişlerdir. Oysa bu ihale ile Hazine'ye yüzde 15 katkı sağlanıyor’’ dedi.

BU GÖREV BİZDEN ALINSIN

DSP ve ANAP'lılarla birlikte hareket ederek, Yılmaz ve Menzir'in Yüce Divan'a sevkine gerek olmadığı yönünde oy kullanan MHP'li Osman Durmuş ise ‘‘Bu görev bizim için çok ağır. Soruşturmaların yeniden düzenlenmesi ve bu görevin bizden alınması gerekir’’ dedi.

DEMİREL VE TOPÇU'YA SUÇLAMA

Komisyon toplantısında 1993 yılında GSM ihalesi ile ilgili ilk çalışmaları başlatan ve bu kararlarda imzası olan dönemin Başbakanı ve Ulaştırma Bakanı'nın da soruşturma kapsamına alınması tartışıldı. MHP'li Başkan Nacar, soruşturma komisyonu raporunda bu yönde tavsiyede bulunacaklarını bildirdi. Bu karara bir tek ANAP ve DYP'li üyeler karşı çıktı. Komisyonun üyelerin çoğunluğunun da Demirel ve Topçu'nun soruşturma kapsamına alınması yönünde görüş belirtmesi nedeniyle oylama yapılmadı ve tavsiye kararı alındı. Raporda, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ile Ulaştırma Bakanı Yaşar Topçu'nun da soruşturma kapsamına alınması tavsiye edilecek.

HÜKÜMET SORUNU OLMAZ

Komisyonun MHP'li Başkanı Nacar ise toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, lisans sözleşmesinin idarenin aleyhine sonuçlandırıldığını ve devletin zarara uğratıldığını belirtti. Raporlarını en geç 20 Haziran tarihine kadar hazırlayarak, TBMM Başkanlığı'na vereceklerini ifade eden Nacar, sorular üzerine, ‘‘Bunun bir hükümet sorunu yaratacağını sanmıyorum. Biz hür irademizle karar verdik, parti disiplinine göre karar vermedik’’ dedi. Nacar, devletin uğradığı zararın ne kadar olduğunun sorulması üzerine ‘‘Bunu tespit etmemiz mümkün değil, eğer TBMM Genel Kurul'u da bu yönde karar verirse, bunu mahkeme tespit eder’’ dedi.

Şimdi ne olacak?

Kaderi Genel Kurul'a bağlı

ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın, Yüce Divan'da yargılanıp yargılanmayacağına, Genel Kurul'da milletvekilleri karar verecekler.

YÜCE DİVAN ZOR İktidar ortaklarının, sağlam durması halinde Yılmaz'ın, Yüce Divan'da yargılanması bir hayli zor. Çünkü Yılmaz'ın, Yüce Divan'da yargılanabilmesi için salt çoğunluk olan 276 kabul oyu gerekiyor.

SEKA Soruşturma Komisyonu Başkanı ANAP'lı Yaşar Dedelek, sürelerinin 17 Haziran'da sona ereceğini, bu tarihe kadar raporlarını TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını söylemişti. Turkcell-Telsim Soruşturma Komisyonu Başkanı Mehmet Nacar da dün raporlarını en geç Haziran ayının 20'sini kadar hazırlayıp TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını bildirdi.

TBMM İçtüzüğü'nün, 112. maddesine göre raporun Başbakan, ilgili bakan ve milletvekillerine derhal dağıtılmasının ardından, şu süreç işleyecek:

Rapor, dağıtıldıktan 7 gün sonraki birleşimin gündemine alınacak ve öncelikle görüşülecek. Bu görüşmede, komisyona, şahısları adına 6 milletvekiline, hakkında soruşturma açılması istenen kişiye söz verilecek.

Komisyonun, Yüce Divan'a sevk yönündeki raporları ile Genel Kurul'un, aynı yöndeki kararında, hangi ceza hükümüne dayanıldığı belirtilecek.

Yüce Divan'a sevk kararı ancak üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276 oyla alınabilecek.

TBMM, Yüce Divan'a sevk kararı alırsa dosya, en geç 7 günde TBMM Başkanlığı tarafından dizi pusulasına bağlanarak, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilecek.

Haberi duyunca keyfi kaçtı

ANAP Lideri Mesut Yılmaz Bodrum'da sabahleyin yaptığı açıklamayla MHP ile aralarındaki sorunun çözüldüğünü ve hükümet sorunu olmayacağını söylemişti. Ancak öğleden sonra gelen haber Yılmaz'ın keyfini hayli kaçırdı.

Kim ne oy kullandı

ANAP Lideri Mesut Yılmaz hakkında kurulan 8 soruşturma komisyonundan bugüne kadar 5'i aklama kararı alırken, 2'si Yüce Divan'a sevk kararı verdi. Turizm alanlarının tahsisine ilişkin soruşturma komisyonu ise kararını yarın verecek. Yılmaz hakkındaki soruşturma komisyonlarında kullanılan oyların partilere göre dağılımı şöyle:

AKLAYAN KOMİSYONLAR

Kurtköy Komisyonu: 3 FP'li ile 2 DYP'li üye Yüce Divan'a gitmesi için oy verirken, 1 MHP'li üye çekimser kaldı. 3 MHP'li üye ile 4 DSP'li ve 2ANAP'lı akladı.

Poaş Komisyonu: FP'li 3 üye ile DYP'li 2 üyesi Yüce Divan için oy kullandı, koalisyon partilerinden 9 üye akladı.

İzmit körfez geçişi: 1 DYP'li çekimser kaldı, diğer tüm komisyon üyeleri akladı.

Türkbank Komisyonu: 3 FP, 2 DYP ve 2 MHP'li üye Yüce Divan yönünde oy kullanırken, 4 DSP, 2 ANAP ve 2 MHP'li üye akladı.

Çete Komisyonu: MHP'li 3 üye ile FP'li 2 üye Yüce Divan yönünde oy verirken, MHP'li bir üye ise rapor alarak oylamaya katılmadı. DSP'li 4 üye, ANAP'lı 2 üye, DYP'li 2 üye ve FP'li 1 üye akladı.

YÜCE DİVAN DİYEN KOMİSYONLAR

Seka Komisyonu: Yüce Divan'a sevkedildi. 2 ANAP ve 4 DSP'li aklama yönünde oy verirken, 4 MHP'li, 3 FP'li ve 2 DYP'li Yüce Divan'a gönderilmesi için oy verdi.

Türksel-Telsim Komisyonu: Yüce Divan'a sevk edildi. 15 kişilik komisyon bir DYP'li bir de DSP'li üyenin yurt dışında olamsı nedeniyle 13 üyeyle toplandı. Komisyonun 3 DSP, 2 ANAP ve bir de MHP'li üyesi Yüce Divan'a sevke gerek olmadığı yönüde karar verdi. 3 MHP'li, 3 FP'li ve 1 DYP'li üye ise Yüce Divan yönünde karar verdi.

Turizm alanları Komisyonu: Yarın karar verecek.

DYP'lİ üyenin oyu ceple değişti

Komisyon toplantısı sırasında ilginç gelişmeler de yaşandı. DYP'li üye Veysi Şahin toplantı öncesinde ANAP'lı üyelere, Yüce Divan aleyhinde oy kullanacağını söyledi. Şahin, toplantı sırasında ANAP'lı üye Kenan Sönmez'in ‘‘Burada Yüce Divan kararı çıkarsa Türkiye'nin GSM alanında tek olan iki şirketini birden mahkum etmiş olursunuz. Uluslararası piyasada Türkiye'nin GSM itibarını yokedersiniz’’ yönündeki değerlendirmesine de katıldığını söyledi. Ancak oylamaya geçilmeden önce cep telefonu çalan Şahin'in telefon konuşmasında ‘‘Peki efendim, emredersiniz’’ dediği duyuldu. Hemen ardından ikinci kez telefonu çalan Şahin, ‘‘Tamam anlaşıldı, Biraz önce de konuştum’’ diyerek telefonunu kapattı ve baştan söylediklerinin aksine Yüce Divan yönünde oy kullandı.

Bu arada ANAP'lı Grup Başkanvekili Murat Başesgioğlu'nun oylamadan önce telefonla aradığı MHP'li grup Başkanvekili İsmail Köse'nin ‘‘Bizim oylarımız üç bir olur’’ yönündeki sözleri dikkat çekti.

Bahçeli: Tepkiyle yaklaşmak gerekmez

Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Yılmaz hakkındaki ikinci Yüce Divan kararını Amasya gezisi sırasında yemekte öğrendi. Bahçeli, kararı bildiren gazetecilerin sorularını önce yanıt vermedi. Yemekten sonra ise sorulara, ‘‘Henüz daha malumat sahibi olmadım. Ankara'ya bir dönelim, inceleriz bakarız’’ karşılığını verdi. Bahçeli, ilk Yüce Divan kararından sonra olduğu gibi bir kriz çıkıp çıkmayacağı sorusuna ise ‘‘Konuya bu şekliyle tepkiyle yaklaşmamak lazım’’ yanıtını verdi.

ANAP'ta yine şok

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz hakkında GSM komisyonundan da Yüce Divan'a sevk kararı çıkması ANAP'ta MHP'ye yönelik ikinci bir şok yaratırken, ANAP'lı bakan ve genel başkan yardımcıları kararın genel kurulda düzeleceği umuduyla temkinli konuştular.

ANAP’ta en sert tepkiyi Genel Sekreter Abdülkadir Baş gösterdi. Baş, komisyondan çok yanlış bir karar çıktığını belirterek,‘‘Şimdi diyecek bir şey yok. Söyleyeceklerimizi daha önce ifade ettik. Demek ki, MHP'nin aynı tavrı devam ediyor. Genel Başkanımız gelince durumu değerlendireceğiz’’dedi. Diğer bazı ANAP'lıların tepkileri şöyle oldu:

Rüştü Kazım Yücelen (Devlet Bakanı): Bu komisyonların siyasi çalıştığını daha önce söylemiştim. Eskiden beri bunun böyle olduğunu biliyorum. Genel kurulda bu yanlışın düzeltileceğine inanıyorum.

Bülent Akarcalı (Genel Başkan Yardımcısı): Bu hukuki bir karar değil. Teknik soruşturmaları, hukuki olmaktan çıkaran bir karar. Bunda siyasetçinin de suçu yok. Bu yetki veriliyor. Bu yetkinin Meclis'ten yargıya devredilmesi gerekir .

YILMAZ'A BİLGİ Soruşturma Komisyonu'nun ANAP'lı üyeleri, Yüce Divan kararını Mesut Yılmaz'ı telefonla bildirdiler. Komisyon üyeleri görüşmede MHP'li üyelerin tavırlarını aktardılar. Yılmaz'ın ‘‘Bir tepki göstermeyin, bekleyip, görelim’’ dediği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!