18 askere ‘Yetkiniz olmadan toplantıya katıldınız’ davası

Güncelleme Tarihi:

18 askere ‘Yetkiniz olmadan toplantıya katıldınız’ davası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2016 10:48

ERZURUM'da, 18 astsubay hakkında, askerlik hizmetine ilişkin konuların konuşulduğu bir buluşmaya katıldıkları gerekçesi ile dava açıldı. 18 astsubay hakkında 6 ay hapis istemi ile yargılanacak.

Haberin Devamı

75 bin kadar üyesi bulunan Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD)’ın Hukuk Komisyonu Başkanı M. Erkan Akkuş geçtiğimiz 13 Nisan’da baktığı bir dosya için Erzurum’a gitti. Av. Akkuş, dava dosyasına ilişkin işini tamamladıktan sonra, bir bölümü devre arkadaşı da olan askerlerle görüşmek istedi. 

MESAİ SAATLERİ DIŞINDA

Av. Akkuş’un, Kara Kuvvetleri Komutanlığı 9’uncu Kolordu Komutanlığı bünyesinde görev yapan astsubaylar ile Erzurum Oltu’da bir araya geldi. Açık bir salonda yapılan görüşmede,  katılımcılar hem sohbet etti, hem de Av. Akkuş, mevzuata ilişkin bilgilerini paylaştı. Buluşma, mesai saatleri dışında 1 saat kadar sürdü.

18   ASTSUBAY HAKKINDA DAVA

Ancak, söz konusu oteldeki buluşma yerel bir gazeteci tarafından haber yapılınca askeri savcılık hareket geçti. Askeri savcılık, toplantıya katılan 18 astsubay hakkında dava açtı. İddianamede, suç olarak “Hilafı Salahiyet Askerlik İşleri İçin Toplantı (Yetkin olmadığı halde askerlik hizmeti için toplantı düzenleme)” yapmak yer aldı.

Haberin Devamı

ASKERLİK HİZMETİ KONUŞULDU

İddianamede askeri savcı, şüphelilerin, her ne kadar askerlik ile ilgili işleri görüşmediklerini sohbet ettiklerini, Av. Akkuş ile tanıştıklarını beyan etse de, konuşulan konuların özlük hakları ve askerlik hizmetine ilişkin konular olduğu yönünde bir sonuca vardı.

6'ŞAR AY HAPİS TALEBİ

Geçtiğimiz Ağustos ayı sonunda hazırlanan iddianame, askeri mahkemece kabul edildi. 9’uncu Kolordu Askeri Mahkemesi’nde görülecek davanın ilk duruşması Aralık ayı sonunda. Askerler, 6’şar ay hapis istemi ile yargılanacak.

BİR ÇOĞU ESKİ DEVREM

Av. Akkuş kendisinin ziyareti sonrası 18 asker hakkında dava açılmasına ilişkin "Yapılan, önceden planlı bir toplantı değildi. Oradaki bir çok arkadaş benim eski devrelerim. Tanıdığım insanlar.  Benim orada olduğumu öğrenen takipçilerim benimle tanışmak ve sohbet etmek için otele geldi. Ve konuşulan konular daha çok sohbet temelli. Zaman zaman soruları da oldu. Kendilerine mevzuatı yürürlükteki yasaları anlattım. Ben, gerek yazılarımızda, gerekse askerlerle yaptığımız sohbet ortmanında, en kötü hukukun, hukuksuzluktan iyi olduğunu vurguluyorum. Her ne kadar iç hizmet kanunu ve askeri ceza kanunu eleştirse dahi, TBMM tarafından daha adil bir, yeni kanun yapılana kadar eylem ve söylemlerinizde hukuktan ayrılmamaları gerektiğini beyan ediyorum. Doğrusu sosyal bir buluşma için askerlere dava açılmasını garipsedim" dedi. 

 

BAKMADAN GEÇME!