14 milyon dolarlık infaz

Güncelleme Tarihi:

14 milyon dolarlık infaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2013 19:26

Ukrayna’dan Haziran ayında Türkiye’ye geldikten sonra esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolan Mısırlı işadamı Ramzi Matta’nın cesedi Başakşehir’de ormanlık alanda bulundu. Polis, olayla ilgili Suriyeli tahıl tüccarı Samir F.’nin de arasında bulunduğu 3’ü yabancı uyruklu 11 kişiyi gözaltına aldı.

Haberin Devamı

Mısır asıllı, Ukrayna vatandaşı İşadamı Ramzi Matta, 14 Haziran 2013 günü, İran asıllı Alman iş ortağı Kiannosh R.M. ile birlikte Ukrayna’dan İstanbul’a geldi. Kendisinden haber alamayan ailesi Ukrayna Başkonsolosluğu’na başvurdu ve kayıp başvurusu yaptı. Başkonsolosluk durumu İstanbul Polisi’ne bildirdi. Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, başvurunun ardından araştırma başlattı. 21 Ağustos 2013 günü, Başakşehir’de boş arazide bir ceset bulundu. Köpekler tarafından parçalanan cesede ait bazı kemikler ve kafatası parçaları ile plastik kelepçe ve kıyafetler Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Yapılan DNA testi sonunda cesedin Ramzi Matta’ya ait olduğu belirlendi. Bunun üzerine araştırmayı derinleştiren polisin Ramzi Matta’nın, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Türkiye’ye giriş yaptığı andan itibaren izini sürmeye başladı. Polisin tespitlerine göre infaz ve süreci şöyle gelişti:

Haberin Devamı

Suriyeli tahıl tüccarı Samir F, İran asıllı Alman vatandaşı Kiannosh R.M aracılığıyla Ukrayna’da ticari faaliyet yürüten Ramzi Matta ile 14 milyon dolar karşılığında 2 gemi dolusu tahıl için anlaştı. Para Matta’ya gönderildi ancak gemilere tahıl konulmadı. Samir F., Ukrayna mahkemelerine dava açtı. Dava devam ederken, Samir F., dolandırılmasının sorumluluğunu Kiannosh R.M’ya yükledi ve olayı temizlemesini istedi. Kiannosh R.M., Ramiz Matta’yı, Türkiye’de bir bankadan 5 milyon euro kredi çekerek borcu ödeyeceklerine ikna ederek İstanbul’a getirdi. İkna etmek için de bankadan alınan randevuyu gösterdi. Birlikte geldiği Matta’yı Atatürk Havalimanı’ndan, bağlantılı olduğu Bağcılar’daki fabrikaya götürdü. Burada Matta’yı Samir F. ve adamlarına teslim etti. Matta, burada, Makedonyalı Slovan P. tarafından infaz edildi.

Polis, tetikçi Slovan P’nin, Kiannosh R.M tarafından olaydan bir gün önce İstanbul’a gönderildiğini ve olayın ertesi günü tekrar Almanya’ya götürüldüğünü tespit etti. Polis, olay günü bölgede bulunan cep telefonu sinyal incelemesinde, Kiannosh R.M’nin cep telefonunun cesedin bulunduğu alanda sinyal verdiğini belirlendi. Aynı alanda olaya karışan 4 kişiden de sinyal alındı.

Haberin Devamı

Asayiş Şube Kayıplar Büro Amirliği ekipleri, yapılan tespitlerin ardından önceki gün Hatay ve İstanbul’da eş zamanlı operasyon başlattı. Samir F.’nin de arasında bulunduğu 3’ü yabancı uyruklu 11 kişi gözaltına alındı. Samir F., emniyetteki sorgusunda, ticari anlaşmazlık yaşandığını doğruladı ancak olay günü Türkiye’de olmadığını, cinayetle ilgili bilgisi olmadığını iddia etti. Cinayetle ilgili Irak, Ukrayna, Suriye ve Sırbistan uyruklu kişilerin de bulunduğu, bu kişilerin bulunması için İnterpol ile temasa geçildiği belirtildi.
Ramzi Matta hakkında 155 dava.

Poılisin verdiği bilgiye göre Ramzi Matta, Ukrayna’nın Mkolayiv bölgesinde yürüttüğü mimarlık, inşaat faaliyeti, kamu arazilerinin devri ve bankalardan kullandığı usulsüz krediler nedeniyle ülkenin tartışmalı isimleri arasında yer alıyor. 2012 yılında Odessa Karayolları kamu binası ve arazisinin devri konusunda 40 silahlı adamla araziyi ele geçirmesi ülkede gündem oldu. Ramzi Matta öte yandan bölge savcılık büroları ve polisine de 10 bin dolarlık rüşvet iddiası nedeniyle bir dönem gözaltına alındı. Ancak Mkolayiv bölge valisi Nokalav Kurglov’un kendisine sahip çıkması ile serbest kaldı. Savcılar ve 10’a yakın kamu görevlisi açığa alındı. Kamu arazilerinin devri konusunda usulsüzlük yaptığı ve usulsüz kredi kullanımı nedeniyle de birçok kez gözaltına alındı. Kumar işletmeleri olduğu da ileri sürülen Matta, 2 yıl önce İnterpol aracılığı ile aranıyordu. Ancak yine üst düzey bürokratlarla yakın ilişkileri sayesinde Ukrayna’ya dönerek işlerine devam etti. Matta hakkında Ukrayna’da devam eden 155 dava olduğu belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!