1 ölü de Kızıltepe’de

Güncelleme Tarihi:

1 ölü de Kızıltepe’de
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2006 00:00

Diyarbakır’da PKK’lı 4 teröristin toprağa verilmesinden sonra çeşitli kentlerde çıkan olaylarda ölenlerin sayısı dün Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nde bir kişinin daha ölümüyle 8’e yükseldi.

Kızıltepe’de yaklaşõk bin kişi dün gösteri yaptõ ve polisle çatõştõ. Göstericiler, sloganlar attõ, Kızıltepe Vergi Dairesi’ne girerek eşyaları tahrip edip, binayı ateşe verdi. AKP İlçe Binası ile Yapı Kredi ve Akbank şubeleri de yakõldõ. Akbank şubesinde mahsur kalan 4 çalõşan polis memuru Eyüp Müftüoğlu tarafõndan kurtarõldõ. Polisle göstericiler arasõnda çõkan olaylarda Ahmet Araç kurşunla yaralandõ ve hastaneye kaldõrõlõrken hayatõnõ kaybetti. Olaylarda 7’si polis 16 kişi yaralandı. 30 kişi gözaltına alındı.

ASKER KENTTE Van’da Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı birlikleri kentte geniş güvenlik önlemi aldı. Güvenlik güçleriyle gösteri yapmak isteyenlar arasõnda yer yer olay çõktõ. DTP Van İl Başkan Vekili İbrahim Sunkur, DTP Merkez İlçe Başkanı Bazi Bor, İl Başkanlığı yöneticileri Adil Aslan ve Abdulhaluk Öztürk, Batman’da da olaylardan bir gün önce Roj TV’ye bağlanarak, "Yürüyüşe katõlõn" çağrõsõ yapan DTP İl Başkanõ Ayhan Karabulut gözaltına alõndõ.

Diyarbakır sakindi

Yaşam Diyarbakır’da normale dönerken, Bağlar ve Melikahmet semtlerindeki esnafın tümü işyerlerini açtı. Esnaf işyerlerini ve önünü temizlerken olaylar boyunca ekonomik olarak zor günler geçirdiklerini anlattı. Diyarbakır’daki olaylarda adli makamlara sevk edilen 280 kişiden 198’i tutuklandı.

5 YTL ve molotof vermişler

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, esnafa zorla kepenk kapattırıldığını ve bunun bir ilk olduğunu belirterek, "1990’lardaki gibi kan dökülmesi bekleniyordu. Ama güvenlik kuvvetleri demokratik standartlar ölçüsünde karşılık verdi" dedi. Eker, sanayi sitesindeki esnafı ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Eker şunları söyledi: "Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir savaş ortamında sağlık kuruluşları hedef olamaz. Ama burada sağlık kuruluşları yakıldı. Ambulanslar taşlandı. Bunu hiçbir şeyle izah edemezsiniz. Çocuklarla konuştum, 5 YTL ve molotofkokteyli vermişler. Bunlar da gidip sağa sola bunu atmıştır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!