Güncelleme Tarihi:
Ankara’nın ham maddesi yerel kaynaklardan üretilen ve kent ile özdeşleşen değerlerini tescilleyen coğrafi işaretli ürün sayısı artmaya devam ediyor. 2021 yılının sonunda 26 coğrafi işaretli ürüne sahip olan başkent, 2022 yılının ilk dört ayında üç ürün için daha Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan (TÜRKPATENT) coğrafi işaret aldı. Kentin son coğrafi tescilli ürünleri Akyurt Belediyesi’nin başvurusu ile Akyurt Soğuk Çorbası ve Akyurt Tutmaç Aşı/Çorbası oldu. Beypazarı Ticaret Odası’nın başvurusuyla Beypazarı Havuç Lokumu da coğrafi tescil kazandı. Toplam 29 coğrafi işaretli ürüne ulaşan Ankara, Türkiye sıralamasında altıncı sırada yer aldı. Ürünlerin tescil belgelerinde üretim metotları ve içerikleri hakkında da detaylar paylaşıldı. Tescil alan son üç ürünün detayları şöyle oldu:
Süzme yoğurt, süt, yarma, nohut ve kuru fasulye kullanılarak üretilen çorbadır. Soğuk olarak servis yapılması nedeniyle özellikle yaz aylarında yapılır. Çorbanın ana bileşenleri tencereye katılıp karıştırıldığı için çorbaya, coğrafi sınırda ‘katma aşı’ da denir. Geçmişi eskiye dayanan Akyurt Soğuk Çorbası, Akyurt mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Buğday unu, yumurta, tuz ve su ile hazırlanarak küçük kareler şeklinde kesilen hamurların bir kısmının yeşil mercimek ile haşlanması; sarımsaklı süzme yoğurt ve kızartılmış hamur kareleri ile karıştırılması ve üzerine pul biberli-naneli sos dökülmesi ile üretilen çorbadır. Servisi soğuk olarak yapılır. Kızarmış hamurlara coğrafi sınırda ‘kıkırdak’ dendiği için bu çorba ‘kıkırdaklı çorba’ olarak da anılır. Geçmişi eskiye dayanan Akyurt Tutmaç Aşı / Çorbası, Akyurt mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Özellikle yaz aylarında sıklıkla tüketilir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Beypazarı Havuç Lokumu, haşlanarak püre haline getirilen havuçlarla üretilen meyveli bir lokumdur. Jel görüntüsü düşük, parlaklığı az, mat-turuncu renkte, pütürsüz yapıda, dışı Hindistan cevizi ile kaplı ve yaklaşık iki santimetrelik küp boyutundadır. Beypazarı ilçesi, tarih boyunca önemli bir havuç üretim merkezi olduğundan, geçmişi eskiye dayanan havuç lokumunun ilçenin mutfak kültüründe önemli bir yeri bulunur. Bu sebeplerle Beypazarı Havuç Lokumu’nun coğrafi sınır ile ün bağı oluşmuştur.