Dünyada gündem Türkiye depremi

Güncelleme Tarihi:

Dünyada gündem Türkiye depremi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2023 07:00

Türkiye ve Suriye’yi vuran çifte deprem dünyada ilgi ve destek bulmaya devam ediyor. Yunanistan’da Türkiye ile hava değişirken Almanya’da deprem bölgesi için yardım kampanyaları yürütülüyor. Rusya ile savaştaki Ukrayna bile kurtarma ekibi yollarken AB ve ABD’den de ekipler gelmeyi sürdürüyor.

Haberin Devamı

AVRUPA YARDIMA KOŞTU

Binlerce insanın hayatını kaybettiği deprem sonrasında insani diplomasi devreye girdi. Gerek NATO ve Avrupa Birliği gibi kurumlar gerekse üye ülkelerin vatandaşları Türkiye’ye destek olmak için seferber oldu. Yabancı ülkelerde yaşayan Türklerin yanı sıra aralarında Almanya, Fransa, Belçika ve Yunanistan’ın da bulunduğu ülkelerin sivil toplum kuruluşları, şirketleri ve vatandaşları yardım kampanyaları başlattı.

RUMLARA ONAY ÇIKTI

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yaşananları çok büyük bir trajedi olarak niteleyerek, “Gönderebileceğimizin en fazlasını gönderiyoruz. Tüm üye ülkeler harekete geçti” dedi. AB Komisyonu deprem sonrası müdahale çabalarını desteklemek için 3 milyon Euro’luk (60 milyon TL) acil yardım kararı alırken kriz yönetiminden sorumlu Komiser Janez Lenarcic bugün deprem bölgesinde incelemelerde bulunacak. Diplomatik olarak tanınmayan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin AB mekanizması kapsamındaki yardım önerisi de önce reddedilse de sonra kabul edildi.              

Haberin Devamı

YARDIM KONFERANSI

Ayrıca AB Dönem Başkanı İsveç ve AB Komisyonu, Türkiye ve Suriye için martta Brüksel’de bağış konferansı düzenleyecek. Konferans komşu ülkelere, BM üyelerine ve uluslararası finans kurumlarına da açık olacak. NATO müttefiklerinden yardım akışı da aralıksız sürüyor.

ALMANYA’DA SAYGI DURUŞU

Almanya’da Türkiye’de yaşanan depremlere yönelik medyanın ve hükümetin ilgisi sürüyor. Devlet televizyonları ARD ve ZDF ile özel televizyon kanalı olan RTL, depremdeki son gelişmeler hakkında bilgi vermek için akşam prime time’daki program akışında değişiklik yaptı. Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, dün ARD ve ZDF’nin ortak yayını olan sabah programı ‘MoMa’ya katılarak depremdeki gelişmelerle ilgili verdi.

Dünyada gündem Türkiye depremi
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve kabinesi saygı duruşunda bulundu.

BAYRAKLAR YARIYA İNDİ

Haberin Devamı

Büyükelçi Şen, daha fazla kurtarma ekibi gönderilmesini isterken, “Almanya’da yaşayan yaklaşık 3 milyon insanımız neler yapabileceklerini ve nasıl yapabileceklerini bizlere soruyor. Durum çok kötü. Almanya’dan yapılan yardımlara çok teşekkür ediyoruz” dedi. Almanya’dan yardım ekipleri Türkiye’ye gitmeye devam ediyor. Dün Alman Parlamentosu’nda Başbakan Olaf Scholz’un konuşması öncesinde depremde ölenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Scholz, “Düşüncelerimiz sevdiklerini kaybeden yakınlarının, yaralıların, evlerini konutlarını kaybedip yıkıntıların önünde acı çeken insanların yanındadır” diyerek başladığı konuşmasında Almanya’nın Türkiye’ye yardımı sürdüreceğini yineledi. Parlamento önündeki bayraklar da yarıya indi.

Haberin Devamı

YUNAN TELEVİZYONUNDAN TÜRKÇE ŞARKILI AÇILIŞ

Deprem felaketi, Yunanistan’da Türkiye aleyhinde 3 yıldır esen rüzgârı değiştirdi.  Yunan siyasilerden ılımlı açıklamalar gelirken Yunan devlet televizyonu  ERT,  dün sabah haberlerini açılışını deprem görüntüleri ve ‘Ben seni sevdiğimi dünyalara bildirdim’ şarkısıyla yaptı.

Dünyada gündem Türkiye depremi

Yunan hükümeti, kurtarma ekibini Türkiye’ye gönderdi. Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu ile Başbakan Kiriakos Miçotakis, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak, taziyelerini dile getirip, her türlü yardıma hazır olduklarını belirtti. Miçotakis son olarak CNN’e demecinde “Siyasi anlaşmazlıklarımız var ama Türklerle bizi ayıran bir şey yok. Bir Türk ve bir Yunan’ın 7 yaşındaki bir kız çocuğunu (Hatay) kurtarmalarından daha önemli bir tablo düşünemiyorum. Depremlerin uzun vadeli etkileri için de Türkiye’ye yardım edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

‘HEPİMİZ TÜRK’ÜZ’ KARİKATÜRÜ

Afet yıllardır hasmane bir tutum içinde olan Yunan medyasını da etkiledi. Mesela Kathimerini gazetesi “Hepimiz Türk’üz” karikatürü yayınladı. Felaketin insanı boyutlarının ön planda olduğu Atina’da, elbette hiç siyaset de konuşulmuyor değil. “1999 depremleri sonrasında olduğu gibi yeni bir yakınlaşma dönemi yaşanacak mı”, “Deprem Türkiye’de seçim takvimini etkiler mi” gibi sorulara yanıt aranıyor.

ABD’DEN UÇAK GEMİSİ DESTEĞİ

- ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Patrick Ryder, dünkü günlük basın brifinginde USS George HW Bush uçak gemisinin deprem bölgesindeki olası ek destek talebine karşılık vermek üzere Türkiye’ye yönlendirildiğini açıkladı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Pentagon adına depremde hayatını kaybedenler için taziyeleri ileten Ryder, ABD’nin Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı’nın bölgedeki ABD’li yardım ekibine destek vermek üzere bir takım gönderdiğini belirtirken, “Akdeniz’deki USS George HW Bush uçak gemisi olası ek destek talebi için Türkiye’ye doğru hareket ediyor. Yardım taleplerine olabildiğince hızlı yanıt vermek üzere hazırlanıyoruz” diye konuştu. Son olarak Yunanistan’ın Pire kenti açıklarına demirleyen gemi, Akdeniz’de görev yapıyordu.

Haberin Devamı

Dünyada gündem Türkiye depremi

BLİNKEN: HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ

- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, Türkiye’de ve Suriye’de büyük yıkıma yol açan depremlerden dolayı üzüntülerini ve iki ülkeye her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getirdi. Blinken, “Görüşmemizle ilgili değil ama önemli olduğunu düşündüğüm bir şey daha söyleyeyim. Her iki ülke de Türkiye’ye ve Suriye halkına ihtiyaç duydukları anda destek olmak için çok çalışıyor. 150’den fazla arama ve kurtarma personeli görevlendirdik” dedi. Habeck, “Neye ihtiyaç varsa vereceğiz ve tedarik edeceğiz” diye konuştu.

Dünyada gündem Türkiye depremi
Robert Habeck - Antony Blinken

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!