Yurt mu, ev mi?

Güncelleme Tarihi:

Yurt mu, ev mi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2016 09:02

Farklı şehirde eğitim hayatına atılmak öğrencilere başlarda zor bir süreç gibi görünebilir. Bu, yeni bir şehre alışmak ve kendinize yeni bir hayat kurmak anlamına da geliyor.

Haberin Devamı

Ben Aydın’dan Ankara’ya geldiğimde özellikle iklim konusunda çok sıkıntı yaşamıştım.  Sürekli ılık olan ve üşüdüğünüzde en fazla hırkanızı giyip ısındığınız bir şehirden, kışın sıcaklığın -20 dereceye kadar düşebildiği, haziran ayında dolu yağabilen bir yere gelince adeta sudan çıkmış balığa dönmüştüm. Ayrıca yeni bir arkadaş çevresine alışmak da kolay olmuyor. Lisedeki arkadaşlarıyla aynı okulu kazanan nadir insanlardan değilseniz yepyeni bir çevre kurmak zorunda kalıyorsunuz. Bir de barınma var tabii ki. Hali hazırda kirası, faturası ödenen; sıcak yemeği olan aile evinden çıkıp tüm bu sorumlulukları üstlendiğiniz yeni bir hayata başlıyorsunuz. Farklı şehirde yabancı bir insan olarak yeni bir ev kurmanın zorluğunu çekmektense öğrenciler genelde ilk yıllarında yurtta kalmayı tercih ediyor.

Haberin Devamı

YURTTA SORUMLULUK AZ

2014 yılında ODTÜ’ye geldiğimde tercihimi bu yönde kullanmış ve bir buçuk sene yurtta kalmıştım. Geldiğim gibi eve çıkmak için hem kendimi hazır hissetmiyordum, hem de ev arkadaşı bulma problemim vardı. Yurtta kalmanın en güzel yanı da bu olsa gerek. Yurttaki sorumluluklar eve nazaran çok daha az oluyor ki bunun okulunuza ve şehrinize daha çabuk alışmanızdaki etkisi büyük.

Mesela en başta temizlik problemi yok. Yurt görevlileri haftada en az iki kez odaların temizliğiyle ilgileniyor. Diğer bir açıdan fatura derdi de yok. Yurtta kalırken tek sorumluluğunuz yurt ücretini yatırmak, o da zaten evde kalırken vereceğiniz paradan fazlasıyla düşük. Hele ki kampüsü olan bir üniversitede okuyorsanız yurtta kalmanın avantajlarını daha çok hissediyorsunuz.

ODTÜ’yü ele alacak olursak, Türkiye’nin en canlı kampüs hayatlarından birine sahip. Gece geç saatlere kadar kampüste takılıp sonrasında beş dakikalık mesafedeki yurdunuza gidebiliyorsunuz. Ancak yurtta kalırken dışardan yemek yemek bütçenizi kötü etkileyebilir. Bu yüzden yurtta pişirip yiyebileceğiniz şeyler almak her zaman iyidir. Ayrıca oda arkadaşlarınızla aranızda sorunlar olursa mutlaka çözüm yoluna gidin. Sorun büyürse yurt odası sizin için çekilmez bi hal alabilir.

Haberin Devamı

FATURALAR, KİRA, MUTFAK GİDERLERİ...

Yurdun zorluklarına gelecek olursak, bunların başında odaların küçüklüğü ve zamanla bundan duymaya başladığınız rahatsızlık geliyor. Eşyalarınızı sistematik biçimde yerleştirmediğiniz sürece duvarlar üstünüze gelmeye başlayabilir. Bu sıkıntılar başınızdayken oda arkadaşlarınızla aranızda bir anlaşmazlık da olursa vay halinize! Yalnız kalmak istediğiniz, bireysel çalışma yapmanın hayalini kurduğunuz zamanlarda eve çıkma düşüncesi aklınızda yer etmeye başlayabilir. Bu konuda atmanız gereken ilk adım size uygun ev arkadaşı bulmak olacak.

Bu kolay görünebilir ama bazen en iyi arkadaşınız bile beraber kalınacak en iyi insan olmayabiliyor. Çok iyi anlaşıyor olmanız sorumlulukları paylaşabileceğiniz anlamına gelmiyor. Evin faturaları, kirası, mutfak ve temizlik giderleri gibi ortak ödemelerde aranızda düzenli bir sistem oturtmanız gerekiyor. Bunun yanında yemek yapmak, bulaşık yıkamak ve temizlik gibi işlerde de görev dağılımı, muhtemel problemlerin önüne geçebilir ve bu şekilde düzeni sağladığınız sürece ev hayatının kolaylığını ve rahatlığını fark edeceksiniz.

Haberin Devamı

Kendi evinizde olmak, bunlar gibi sorumluluklar üstlenmek hem kendinize güveninizi sağlayacak, hem de sizi hayata hazırlayacak. Ayrıca kendinize ait bir yaşam alanınızın olması sizin için büyük bir avantaj. İstediğiniz saatlerde eve girip çıkabilir, misafir ağırlayabilirsiniz. Yalnız kalmak istediğiniz zamanlarda odanıza çekilip kafanızı dinleyip kendinize zaman ayırabilirsiniz.

EV ARKADIŞINIZI DİKKATLİ SEÇİN

Uzun lafın kısası eve çıkmak size daha eğlenceli ve güzel bir üniversite hayatının kapılarını açarken bir yandan da birçok sorumluluk yüklüyor. Bir kez yurttan çıktıktan sonra geri dönme şansınız düşük olduğu için sorumluluk sahibi olmayan insanların denemesini önermem. Ama eve çıkmaya karar verdiyseniz ev arkadaşınız olacak insanı çok dikkatli seçmeniz ve acele karar vermemeniz yararınıza olacaktır. Son olarak eve çıkacak olanlara nacizene tavsiyemdir; maddi durumunuz da el veriyorsa mutlaka bir kedi alın. Hem size ev arkadaşlarınız yokken evde arkadaş olur; hem bakımı çok kolay, hem de okuldan eve geldiğinizde bütün yorgunluğunuzu alır götürür. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!