Yumurtada kaç gram ve ne kadar protein var? (S, M, L ve XL yumurta)

Güncelleme Tarihi:

Yumurtada kaç gram ve ne kadar protein var (S, M, L ve XL yumurta)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2022 17:43

Yumurta, özellikle de sporcuların vazgeçilmez protein kaynağıdır. Aynı zamanda hemen hemen herkesin protein ve besin ihtiyacını karşılayabilmek için sıkça tükettiği bir besindir. Vitamin ve minerali de oldukça bol olan yumurta, Türk mutfağında da çok büyük bir öneme sahiptir. Yumurtada kaç gram ve ne kadar protein var sizler için derledik.

Haberin Devamı

Hemen her gün kahvaltılarda çeşitli pişirme yöntemiyle kullanılan yumurta, sadece kahvaltıda değil tatlılarda, hamur işlerinde, yemeklerde de bol miktarda ve sıkça kullanılır. Kullanımı çok yaygın ve kendine özgü bir lezzeti bulunan protein deposu, sporcuların vazgeçemediği besinler arasında yer alır.

YUMURTADA KAÇ GRAM VE NE KADAR PROTEİN VAR?

Yumurta, iki bölümden meydana gelir. Yumurtanın sarısı, büyük ölçüde yağları ve vitamin içinde barındırırken beyaz kısmı da protein içerir. Yani yumurtanın proteini ise, daha çok beyazında bulunur. Yumurtanın içindeki proteinin emilimini en doğru şekilde yaptırmak istiyorsanız yumurtayı rafadan tüketmek gerekir. Ortalama boyutlarda ise, 1 yumurtanın yaklaşık 50-55 gram civarıdır.

Ortalama olarak 60 gram ağırlığında olan bir yumurta yaklaşık 6 gram protein içeriyor. Tüketilen bir yumurtanın içinde yer alan protein, tamamen sindirildikten sonra zamanla vücut proteinine dönüşerek vücut yapılarında kullanılmaya başlıyor. Bu nedenle de yumurta, anne sütünden sonraki en kaliteli protein kaynağı olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda yumurta, örnek protein olarak da biliniyor.

Yumurta proteini, çoğu insan vücudunda üretilemeyen ve bu nedenle de besinlerden alınması zorunlu olan sinir hücrelerinin yapısında yer alan yağ molekülleri ve esansiyel aminoasitler bakımından oldukça zengindir. Yumurta yağı doymamış yağ ve doymuş asitlerinden meydana geliyor. Yumurta sarısı ise, doğal olarak kolesterol içerir ama yumurta akında kolesterol bulunmuyor.

YUMURTALARIN SINIFLANDIRILMASI

Türk Gıda Kodeksi’ne göre yumurtalar kalitelerine ve büyüklüklerine göre sınıflandırılarak satışa çıkarılıyor. Tüketime uygun kalitede olan A sınıfı yumurtaların üzerinde bulunan takip kodunda ise, TR’nin başında bulunan 0, 1, 2, 3 rakamları yumurtanın yetiştirilme yöntemini gösteriyor.

0: Organik,

1: Serbest gezen,

2: Kümeste,

Haberin Devamı

3: Kafeste yetiştiricilik yöntemleri ile yumurtanın yetiştirildiğini gösteriyor.

Yumurtalar üretim şekli dışında bir de boyutlarına göre sınıflandırılıyor:

Haberin Devamı

Küçük yumurtalar (S): 53 gramın altında,

Orta boy yumurtalar,

(M): 53-63 gram, Büyük boy yumurtalar,

(L): 63-73 gram,

En büyük boy yumurtalar (XL): 73 gramın üstünde yetiştiriliyor.

BAKMADAN GEÇME!