YÖK’ten El Ezher ve Medine İslam Üniversitesi denklik açıklaması

Güncelleme Tarihi:

YÖK’ten El Ezher ve Medine İslam Üniversitesi denklik açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2022 15:50

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Mısır’daki El Ezher ve Suudi Arabistan’daki Medine İslam Üniversite’yle ilgili bir açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada bu iki üniversiteyle ilgili bazı medya organlarında 2015 yılından bugüne kadar verilen denklik belgelerinin iptal edildiğine ilişkin haberlerin yer aldığı ancakbu haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

YÖK tarafından yapılan açıklamada Mısır’daki El-Ezher Üniversitesi ve Suudi Arabistan’daki Medine İslam Üniversitesi’nin, YÖK tarafından tanınan üniversiteler arasında olduğu bilgisine yer verildi.  İlahiyat alanında denklik için 2015 yılında alınan kararın geçerli olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği hükümleri uyarınca denklik başvuruları Yükseköğretim Kurulu tarafından bireysel bazda inceleniyor. Doğrudan denklik, ders tamamlama sonrası denklik ve ret şeklinde üç farklı karar mevcuttur.  Ders tamamlamaya örnek vermek gerekirse, İslam Hukuku veya İslam Tarihi bölümünden mezun Türkiye’de İlahiyat denkliği talebinde bulunanların dosyası münferiden incelenip, Tefsir dersi almadıysa mezunun tercih edeceği üç üniversitenin birinde bu dersi başarı ile tamamla şartı konulabiliyor. Bu çerçevede, 2016-2022 arasında El-Ezher Üniversitesi mezunu toplam 299 kişiye doğrudan denklik, 43 kişiye ders tamamlama ve 15 kişiye ret kararı verilmiştir. 2022 yılında Suudi Arabistan’dan toplam 4 kişinin başvurusuna ders tamamlama kararı verilmiş, hiçbir ret kararı verilmemiştir.”

BAKMADAN GEÇME!