YÖK yeni çağın yeni bölümlerini duyurdu

Güncelleme Tarihi:

YÖK yeni çağın yeni bölümlerini duyurdu
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2024 14:03

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında üniversitelerde açılacak yeni program ve bölümleri açıkladı. Özvar; “Yapay Zekâ, Dijitalleşme ve Büyük Veri alanlarında üniversitelerde 2’si ilk kez olmak üzere 5 lisans ve tamamı yeni 12 önlisans programı açılacak. Veri Bilimi ve Analitiği ile Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi lisans düzeyinde ilk kez açılacak” dedi.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurulu Erol Özvar’ın başkanlığında, Yıldız Teknik Üniversitesi Otağ-ı Hümayun’da “Yapay Zekâ, Dijitalleşme ve Büyük Veri” toplantısı gerçekleştirildi. Özvar toplantıda yaptığı konuşmada, yapay zekâ, yapay zekânın çözümleri, dijitalleşme, büyük veri konularında insan kaynağı yetiştirmek üzere lisans ve önlisans seviyesinde program açılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

LİSANSTA 2 YENİ BÖLÜM

5 lisans ve tamamı yeni 12 önlisans programının başlangıç olduğunu ve ilerleyen günlerde program sayısının artacağını duyuran Özvar şöyle konuştu: ‘Yapay Zekâ Temelli Programların Belirlenmesi Çalışma Grubu’ kurduk. Değişik ülkelerdeki üniversitelerin bölüm ve program yapılarını inceleyerek muhtemel program önerilerini Yükseköğretim Kurulumuza sundular. Grubunun önerilerini değerlendirdik ve yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında üniversitelerde 2’si ilk kez olmak üzere 5 lisans ve tamamı yeni 12 önlisans programı açılmasına karar verdik. Halihazırda farklı devlet ve vakıf üniversitelerinde bulunan “Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri”, “Yazılım Geliştirme” ve “Bilgi Güvenliği Teknolojisi” bölümlerinin farklı üniversitelerde de açılmasını karara bağladık. Bunlara ilave olarak  lisans seviyesindeki yeni bölümlerin adı ise “Veri Bilimi ve Analitiği” ile “Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi” olacak.

Haberin Devamı

ÇEVRİM İÇİ VE EŞ ZAMANLI
İlgili programların açılacağı 20 üniversiteyi belirlerken titiz bir çalışma yürüttük. İlk kez müfredatta yer alan ve seçilecek dersler büyük üniversitelerimizin öğretim üyeleri tarafından çevrim içi ve eş zamanlı verilecek. Böylelikle programların açılacağı üniversitelerin öğrencileri başka bir üniversite öğretim üyesinden de ders alabilecek. Ayrıca sektör temsilcilerinin de katkı vereceği bu programlardan azami fayda sağlamak istiyoruz. Bu kararlılıkla yeni programlarımızın müfredatlarının niteliklerini yükseltecektir. Lisans bölümlerinin zaten bir kısmı halihazırda mevcut olduğu için bir müfredatları var. Böyle de olsa lisans bölümleri için de ortak olarak ders listesinin belirlenmesini ve ortak müfredatın takip edilmesini arzu ediyoruz.

 

Haberin Devamı

YENİ AÇILACAK ÖNLİSANS PROGRAMLARI

Yapay Zekâ Operatörlüğü

Büyük Veri Analistliği

Otonom Sistemler Teknikerliği

Dijital Dönüşüm Elektroniği

Robotik ve Yapay Zekâ

Oyun Geliştirme ve Programlama

Bulut Bilişim Operatörlüğü

İmalat Yürütme Sistemleri

Kurumsal Bilişim Uzmanlığı

İnsansız Araç Teknikerliği

Ön-yüz yazılım Geliştirme

Arka-yüz yazılım Geliştirme

 

LİSANS VE ÖNLİSANS PROGRAMLARININ AÇILACAĞI ÜNİVERSİTELER

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi

Atatürk Üniversitesi

Bursa Teknik Üniversitesi

Ege Üniversitesi

Eskişehir Teknik Üniversitesi

Gaziantep Üniversitesi

Harran Üniversitesi

Karabük Üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi

Kayseri Üniversitesi

Kocaeli Üniversitesi

Konya Teknik Üniversitesi

Haberin Devamı

Manisa Celal Bayar Üniversitesi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Sakarya Üniversitesi

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi

Trakya Üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!