YÖK ve Arnavutluk arasında yükseköğretim anlaşması

Güncelleme Tarihi:

YÖK ve Arnavutluk arasında yükseköğretim anlaşması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2015 16:36

YÖK ile Arnavutluk Eğitim ve Spor Bakanlığı arasında ‘Yükseköğretim Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı’ imzalandı.

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi rektörlük binasındaki imza töreninde konuşan YÖK Başkanı Yekta Saraç, iki ülke arasında yükseköğretimdeki iş birliğinin daha ileriye gitmesi için bu anlaşmayı bir fırsat olarak gördüklerini söyledi.

Arnavutluk ile mevcut dostluk ilişkilerine göre yükseköğretimdeki ilişkilerin daha da ileriye gitmesi gerektiğini düşündüklerini vurgulayan Saraç, Türkiye'deki yükseköğretim sisteminin, Avrupa'da bu alandaki güçlü ülkeler arasında yer aldığını belirtti.

Saraç, Türkiye'nin tıp ve mühendislik alanında pek çok Avrupa ülkesinden daha da ileride olduğunu belirterek, bu birikim ve tecrübeyi dost ülkelerle paylaşmaya her zaman hazır olduklarını dile getirdi.

Başta Kosova olmak üzere Arnavut halkının bulunduğu ülkelere özel önem verdiklerini anlatan Saraç, "Arnavutluk ile bu bağlamda ilişkilerimizi daha da ilerletmek istiyoruz. Yeni yapılanma döneminde Arnavutluk'taki üniversitelerin ihtiyaç duyduğu alanda mevzuat çerçevesinde her türlü yardımı yapmaya hazırız" dedi.

Haberin Devamı

Saraç,  Arnavut öğrencilere eğitim ve öğretimde kolaylık göstererek Türkiye'deki üniversitelerde okumalarına zemin hazırlamak istediklerini belirterek, "İnanıyorum ki ülkeler arasında ilişkilerin en sağlam yolu eğitimden geçiyor. Halklarımızın güçlü bir şekilde geleceğe doğru yürümesini istiyorsak eğitimdeki iş birliğimizi güçlendirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

"Türkiye'nin tecrübesi önemli"

Arnavutluk Eğitim ve Spor Bakanı Lindita Nikolla da ülkelerinde 170 bin üniversite öğrencisi bulunduğunu, bunun İstanbul'dakilerin yüzde 40'ına denk geldiğini söyledi.

Eğitim alanında önemli reformlar yaptıklarını belirten Nikolla, Türkiye ile imzalanan anlaşmayla eğitimi daha da ileriye getireceklerine inandığını kaydetti. Nikolla, bu anlaşmayla Türkiye'den alacakları tecrübenin önemli olduğunu ifade ederek, anlaşma kapsamında Arnavutça dersi verilecek olmasının da kendilerini memnun ettiğini kaydetti.

Yekta Saraç ve Lindita Nikolla daha sonra, "Yükseköğretim Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı"nı imzaladı. Törene, İstanbul Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Mahmut Ak, Arnavutluk Ankara Büyükelçisi Genci Mucaj da katıldı.

Haberin Devamı

Anlaşmayla tarafların yüksek öğretim kurumları arasında akademik ve bilimsel alanlarda değişimler gerçekleştirilmesini sağlamaya yönelik olarak, çeşitli alanlarda öğrenci ve öğretim elemanlarının hareketliliği, üniversiteler arasında çift diploma programı protokollerin imzalanmasının teşviki, burs imkanları sağlama, Türkçe ve Arnavutça'nın yaygınlaştırılarak Türk ve Arnavut Dili bölümlerinin kurulması konularında mutabakata varıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!