‘Yıldız Kızlar’ın tek isteği eğitim

Güncelleme Tarihi:

‘Yıldız Kızlar’ın tek isteği eğitim
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2016 09:51

Kız çocuklarının eğitime katılımını artırma ve eğitimde cinsiyet eşitliğine katkı sunma çalışmaları kapsamında 12 yıldır devam eden ‘Her Kızımız Bir Yıldız’ projesinin ‘yıldız kızları’ İstanbul’da buluştu. Öğrencilerin ortak mesajı ise, “Kız çocukları eğitimlerine devam etmeli. Çünkü kızların başaramayacağı hiçbir şey yok” oldu. Proje kapsamında 12 yılda 3 bin 950 kız öğrenciye destek verildi, halen 1.200 öğrenci burs almaya devam ediyor. 

Haberin Devamı

Olanakları kısıtlı ancak çalışkan ve kısa sürede meslek sahibi olmayı isteyen kızlara destek verilmesini amaçlayan ‘Her Kızımız Bir Yıldız’ projesinin yıldız kızları İstanbul’da buluştu. Kenti gezip çok beğendiklerini belirten kızlardan aralarında ilk kez gelenler de vardı. Adana, Bolu, Bursa, Eskişehir ve Gaziantep’ten gelen liselilerin tek isteği ise kız çocuklarının eğitimine önem verilmesi: “Kız çocukları eğitimlerine devam etmeli. Çünkü kızların başaramayacağı hiçbir şey yok” 

3 bin 950 kız öğrenciye destek

Mercedes-Benz Türk A.Ş. ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) işbirliği ile 2004 yılından beri sürdürülen projeyle, 12 yılda 3 bin 950 kız öğrenciye destek verildi. Buna göre halen 200’ü üniversite olmak üzere toplam 1.200 öğrenci burs almaya devam ediyor. 200 üniversiteliye ayda 200 TL olmak üzere yıllık 2 bin 400 TL, liselilere ise yıllık 1000 TL destek sağlanıyor.  

Haberin Devamı

Hürriyet’e konuşan ÇYDD Başkan’ı Prof. Dr. Aysel Çelikel, “Biz toplumsal bakış açısıyla, ekonomik durumları yetersiz olması sebebiyle okula gidemeyen kızların ailelerini uyandırmak, toplumun önemli bir ferdi haline getirmek istiyoruz. Çünkü hiç unutmayalım ki bir kızı eğitmek iki aileyi eğitmektir” dedi. Kadınları eğitmenin toplumsal kalkınmanın temel şartı olduğunun bilinciyle derneği kurduklarını belirten Çelikel şöyle konuştu:

“Öncelikle eğitimli bir topluma ulaşmak istedik. 27 yıldır lisedeki kızlara burs veriyoruz. Bugüne kadar 65 bin kızımıza destek olduk. Çeşitli projelerle bunu yapıyoruz. Bunlardan biri de ‘Baba Beni Okula Gönder’ projesi. Hürriyet Gazetesi ile birlikte yürütüp, devam ettiğimiz bu proje çeşitli yerlerden ödül aldı.”

Başarı için eğitim

Bursiyerlere seslenen Mercedes-Benz Türk A.Ş. Direktörler Kurulu Başkanı Britta Seeger, eğitimin önemini vurguladığı konuşmasında şunları söyledi:

“2004’ten beri 4 bine yakın öğrenciyi programa dahil ettiğimiz için çok mutluyuz. Başarıya gitme yolundaki en önemli kriter eğitim. Kendine inanma ve bunu süreklilikle yapma. İş bulamanız bizim için çok önemli. Bu yüzden bir sistem kurduk. Bu sistem üzerinden Mercedes dünyasındaki müsait pozisyonlarla sizleri buluşturmayı arzuluyoruz. Hayatınızı sizin tercih ettiğiniz yönde yaşamanızı sağlamak istiyoruz. Geleceğinizde bol şans diliyoruz.”

Haberin Devamı

Asıl eğitilmesi gereken biziz

Halime Teyin (Bursa): 12’nci sınıf sağlık meslek lisesi anestezi bölümü öğrencisiyim. Babamın maddi durumu o kadar iyi değildi. Sağlık meslek lisesinde stajla beraber elimize daha çok para geçeceği ve kısa yoldan meslek sahibi olmam için bu liseye yönlendirdi. Şu an KPSS’ye hazırlanıyorum. Hem çalışıp, hem okumayı düşünüyorum. Kırsal kesimde olduğum için orada lise yok. O yüzden yurtta kalıyorum. Bizim orada ilk köy dışına çıkan biziz. Hem maddi durum hem görüş açısı olarak kızlar okula gönderilmiyor. Bu projeler kızların okumasına destek oluyor. Okutulması gereken bence kızlar. Kızlar eğitilirse aile eğitilir.

Kızların başaramayacağı hiçbir şey yok

Haberin Devamı

Selcan Çil (Gaziantep): Meslek lisesinde otomasyon bölümündeyim. 11’inci sınıfa gidiyorum. Eğitimi bırakmayı değil, 2-3 üniversite okumayı düşünüyorum. Yedi kardeşiz. Ben en küçükleriyim. Benden hariç üç ablam okudu, diğerleri evlendi. Ablam iki çocuğuyla birlikte sosyal hizmetlerde okuyor ve çocukları çok yaramaz. Onu örnek aldığım için kendimi geliştiriyorum. Okula başladığımda burası erkek bölümü, kızlar yapamaz, ne işin var burada dediler. Kızlara verilen bu destekler çok faydalı. Bence herkes kızlarına güvenmeli, arkasında olmalı. Çünkü kızların başaramayacağı hiçbir şey yok.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!