'YGS'de yeni çipli kimlik kartı zorunlu mu?' açıklaması! YGS 2017 ne zaman?

Güncelleme Tarihi:

YGSde yeni çipli kimlik kartı zorunlu mu açıklaması YGS 2017 ne zaman
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2017 10:58

YGS sınavı ne zaman soruları gündemdeki yerini korurken, sınava yeni çipli kimlik kartı ile girme zorunluluğuna dair spekülasyonlar çürütülmeye devam ediyor. ÖSYM'nin yapmış olduğu yeni çipli kimlik kartı açıklamasını çarpıtarak sosyal medya üzerinden yayanlar nedeniyle oluşan kargaşa, bu kez İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamayla çürütüldü. YGS'de yeni çipli kimlik kartı zorunlu mu sorusuna yanıt veren bakanlık, konuyla ilgili detaylı açıklama yaptı. Peki, YGS 2017 ne zaman yapılacak işte detaylı bilgiler

Haberin Devamı

YGS 2017 sınavı yaklaşırken, çalışmalarına son sürat devam eden öğrencilerin zihnini bulandıracak spekülasyonlar ortaya çıktı. YGS'ye girerken yeni çipli kimlik kartnın olması gerektiği ve bunun zorunlu olduğuna dair çıkan spekülasyonlar, ÖSYM'den sonra şimdi de İçişleri Bakanlığı tarafından çürütüldü. YGS 2017 sınavı öncesinde Nüfus müdürlüklerinde sıraya giren öğrenciler, yeni çipli kimlik kartını almak için büyük bir zaman kaybı yaşadı. İşte, İçişleri Bakanlığı'nın yapmış olduğu YGS'de yeni çipli kimlik kartı zorunluluğuna dair açıklamalar

2017 YGS SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

Öğrencilerin istedikleri bölümü okumak için hırsla hazırlandığı 2017 YGS sınavı bu yıl 12 Mart Pazar günü yapılacak. Öğrenciler bu sınavda ortak müfredata dayalı Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testine tabi tutulacak. Adaylar, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretim programlarından (müfredat) sorumlu olacak. YGS, 12 Mart 2016 Pazar günü tek oturumda yapılacak ve sınav, saat 10.00'da başlayacak ve 160 dakika sürecek.

Haberin Devamı

YENİ ÇİPLİ KİMLİK KARTI ZORUNLU MU?

İçişleri Bakanlığı yeni çipli kimlik kartı ile sınava girmek zorunlu spekülasyonunu engellemek için bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, eski kimlik kartı ve başvurusu yapılan ancak sınav dönemine kadar henüz gelmeyen yeni çipli kimlik kartı geçici belgesi ile sınava giriş yapılabileceğini açıkladı. İşte, bakanlığın yapmış olduğu resmi açıklamanın detayları;

"Yeni kimlik kartlarına başvurular, ülke genelinde, 02.01.2017 itibariyle başlamış olup; bugüne kadar 2 milyon başvuru alınmış, bu başvurular doğrultusunda 750 bin kimlik kartı basılmıştır.

Ancak son dönemde, Alo 199 hattından randevu alınmadan, ilçe nüfus müdürlüklerine gidilerek başvuruda bulunulması, yoğunluklara ve uzun bekleme sürelerine neden olmaktadır.

Mevcut nüfus cüzdanlarının geçerliliği ve değiştirilmesine ilişkin herhangi bir süre sınırlaması bulunmamaktadır. Vatandaşlarımızın elinde varolan nüfus cüzdanları, yeni kimlik kartları ile değiştirilinceye kadar geçerlidir.

Haberin Devamı

Doğum, kayıp, mevcut kimlik kartının geçerlilik süresinin sona ermesi veya tahrifat sebebiyle kullanılmayacak durumda olması gibi, değiştirilmesi zorunlu haller nedeniyle yapılan kimlik başvurularında, "Geçici Kimlik Belgesi" düzenlenmektedir.

YGS'ye girecek öğrenciler başta olmak üzere, tüm vatandaşlarımız, gerek mevcut nüfus cüzdanlarıyla gerekse yeni kimliklerini alıncaya kadar kendilerine verilen geçici kimlik belgeleriyle; sınava giriş, pasaport başvurusu gibi tüm resmi iş ve işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir.

Bakanlığımız tarafından kimlik kartı başvurularındaki yoğunluğun azaltılması ve nüfus cüzdanını değiştirmek zorunda olanların, yeni kimlik kartı başvurularının hızlı bir şekilde karşılanması amacıyla, ilçe nüfus müdürlüklerimizin mesai saatleri yeniden düzenlenmiş olup; yoğunluklar azalıncaya kadar mesai saatleri haftaiçi saat 19.00’a kadar uzatılmış, başvuruların cumartesi ve pazar günleri de saat 09.00-17.00 saatleri arasında alınmaya devam edilmesi kararlaştırılmıştır.

Haberin Devamı

Ayrıca, yoğunlukların karşılanması ve vatandaşlarımıza yeni kimlik kartlarının daha hızlı temini için Alo 199 hatlı randevu sistemimiz de bu düzenlemelerle uyumlu hale getirilmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

YGS’YE GİRMEK ZORUNLU MU?

Aşağıda belirtilen a) ve b) durumlarında adayların YGS’ye girme zorunluluğu bulunmaktadır:

a) Bu kılavuzun, Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarından Meslek Yüksekokulları İle Açık Öğretim Ön Lisans Programlarına Sınavsız Geçiş başlıklı 7. maddesinde açıklanan esaslara göre kendi alanları ile ilişkilendirilmiş ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı ile yerleşmek isteyen mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunları hariç ÖSYM tarafından merkezî yerleştirme yapılan programlar ile özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara girmek isteyen tüm adayların YGS’ye girmeleri zorunludur.

b) Sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylardan, sınavsız geçiş hakkının bulunduğu ön lisans programları hariç diğer lisans programları veya alanları dışındaki ön lisans programlarını tercih etmek isteyenlerin YGS’ye girmeleri zorunludur. Aşağıda belirtilen durumlarda adayların YGS’ye girme zorunluluğu bulunmamakla birlikte c) ve d) maddelerinde belirtilen durumlarda adayların ÖSYS’ye başvuru süresi içinde 2016-ÖSYS başvurularını tamamlamış olmaları zorunludur:

c) Kılavuzun 7. maddesinde açıklanan esaslara göre, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı olan adaylardan sadece bu hakları ile yerleşmek isteyenlerin YGS’ye girme zorunluluğu yoktur. 

d) TÜBİTAK’ın katıldığı Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında altın, gümüş, bronz madalya alanlar ile Uluslararası ISEF Proje Yarışması ve AB Genç Bilim Adamları Yarışmasına katılarak birincilik, ikincilik, üçüncülük ödülü alan adaylar, isterlerse kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarına (burslu programlar hariç) sınavsız olarak kontenjan dışında ÖSYM tarafından yerleştirildiklerinden bu adayların YGS’ye girme zorunluluğu yoktur. 

e) Yabancı uyruklu öğrenciler ile ortaöğretimin tamamını yurt dışında tamamlayanların Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına kabul usul ve esasları Yükseköğretim Kurumu tarafından belirlenmekte olup ayrıntılı bilgiye www.yok.gov.tr internet adresindeki Öğrenci başlığı altında yer alan Kendi İmkanları ile Eğitim Alacaklar/Yurt  Dışında Lise Eğitimi Alanlar sekmesinden ulaşılabilmektedir. Bu haktan yararlanmak isteyenlerin 2016-ÖSYS’ye başvuru yapma ve YGS’ye girme zorunluluğu yoktur. Ancak bazı yükseköğretim kurumları yurt dışından öğrenci
kabulünde ÖSYS puanlarını kullanabilmektedir. Bununla birlikte ortaöğretimin tamamını yurt dışında tamamlayan T.C. uyruklu veya uyruğundan biri T.C. olan çift uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında kabulde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sisteminden (ÖSYS) yararlanmayı istemeleri halinde 2016-ÖSYS’ye başvuru yapma ve YGS’ye girme zorunluluğu bulunmaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!